Τα 34 συγκοινωνιακά έργα που περιμένει η Αθήνα

Έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια, έργα που βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης, έργα που μελετώνται αλλά είναι άγνωστο το πότε θα υλοποιηθούν. Πρόκειται για συγκοινωνιακά έργα εντός Αττικής (ή στους γειτονικούς νομούς) με τα οποία έχουμε ασχοληθεί και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξή τους.

Σήμερα, παρουσιάζουμε μία λίστα με 34 έργα χωρισμένα σε 4 κατηγορίες (Έργα Μετρό και Τραμ, Σιδηροδρομικά Έργα, Λεωφορεία και Άλλα Έργα ΟΑΣΑ, Υπόλοιπα Έργα) μαζί με την τελευταία ενημέρωση που έχουμε για την πρόοδό τους ως το Σεπτέμβριο του 2018.

Έργα Μετρό και Τραμ

 1.  Επέκταση γραμμής 3 Μετρό προς Πειραιά

Πρόκειται για το μοναδικό έργο Μετρό που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια. Αν και το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε παράδοση ολόκληρης της επέκτασης μέσα στο 2017, πλέον η Αττικό Μετρό κάνει λόγο για παράδοση των τριών πρώτων σταθμών (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια) τον Ιούνιο του 2019 και των υπόλοιπων τριών (Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο) στις αρχές του 2021 εξαιτίας της καθυστέρησης στην κατασκευή του σταθμού στο λιμάνι του Πειραιά.

2. Γραμμή 4 Μετρό (τμήμα Α’)

Το επόμενο έργο Μετρό της Αθήνας θα είναι η κατασκευή του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό (Άλσος Βεΐκου – Γουδή), μήκους 12,8 χλμ με 15 σταθμούς. Ήδη από τον Αύγουστο του 2017 έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του διαγωνισμού και το προσεχές διάστημα αναμένεται η έναρξη της β’ φάσης που περιλαμβάνει την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Επίσης, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τις πρόδρομες εργασίες της γραμμής που θα ξεκινήσουν πριν από το κύριο έργο, ίσως και ως τα τέλη του 2018.

3. Επεκτάσεις γραμμής 4 Μετρό

Σε αναζήτηση χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα βρίσκεται η Αττικό Μετρό ώστε να προχωρήσει το έργο κατασκευής των επεκτάσεων της γραμμής 4 του Μετρό. Για το σκοπό αυτό, η Αττικό Μετρό συνεργάζεται με εταιρεία που έχει έδρα στη Νέα Υόρκη. Συγκεκριμένα προβλέπεται η κατασκευή 4 επεκτάσεων (Γουδή – Μαρούσι, Ευαγγελισμός – Άνω Ηλιούπολη, Άλσος Βεΐκου – Πετρούπολη, Μαρούσι – Εθνική Οδός). Στο παρελθόν, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης είχε αναφέρει πως όλες οι επεκτάσεις θα δημοπρατηθούν ταυτόχρονα. Αυτό όμως προφανώς έχει να κάνει με την χρηματοδότηση του έργου.

4. Επεκτάσεις γραμμής 2 

Στον πάγο βρίσκονται προς το παρόν οι επεκτάσεις της γραμμής δύο προς βορρά (Ανθούπολη – Άγιος Νικόλαος με 3 σταθμούς) και προς νότο (Ελληνικό – Γλυφάδα). Η επέκταση προς τον Άγιο Νικόλαο, με το ατυχές -και ελπίζουμε προσωρινό- όνομα, είναι πιο ώριμη μελετητικά ενώ φαίνεται πως έχουν οριστικοποιηθεί οι θέσεις των σταθμών. Αντίθετα, η επέκταση της κόκκινης γραμμής προς τη Γλυφάδα παραμένει ένα ερωτηματικό καθώς η τελευταία φορά που ακούστηκε το οτιδήποτε ήταν επί υπουργίας Χρυσοχοΐδη. Με τη γραμμή 4 και τις επεκτάσεις της να φαίνεται πως έχουν προς το παρόν προτεραιότητα, ίσως να αργήσουμε να έχουμε εξελίξεις για τη γραμμή 2.

5. Κατασκευή σταθμού Γεωπονική γραμμής 3 Μετρό

Η κατασκευή του σταθμού Γεωπονική -ανάμεσα στους σταθμούς Κεραμικός και Ελαιώνας της γραμμής 3, ήρθε στο προσκήνιο απρόβλεπτα το φετινό καλοκαίρι, όταν υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και της Αττικό Μετρό. Το περιεχόμενο του μνημονίου όμως δεν δημοσιεύτηκε ποτέ, ούτε και δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοδότηση και το χρονοδιάγραμμα του έργου. Επομένως, ο χρόνος θα δείξει ποιο θα είναι το μέλλον του έργου αυτού που σίγουρα θα προκαλέσει προβλήματα κατά την κατασκευή του στην κυκλοφορία της μπλε γραμμής του Μετρό.

6. Επέκταση του Τραμ στον Πειραιά

Αρχές με μέσα του 2019 αναμένεται να παραδοθεί η κυκλική επέκταση του Τραμ στον Πειραιά, μετά από 6 χρόνια έργων και ενώ το αρχικό χρονοδιάγραμμα έκανε λόγο για ολοκλήρωση ως το τέλος του 2015. Αυτή τη στιγμή οι εργασίες βρίσκονται στην τελική τους φάση ενώ ως το τέλος του χρόνου ενδεχομένως να ξεκινήσουν και δοκιμαστικά δρομολόγια στη γραμμή μήκους 5,6 χλμ με 12 στάσεις.

7. Επέκταση του Τραμ προς Κερατσίνι

Σε εξέλιξη βρίσκονται εδώ και πάνω από ένα χρόνο οι μελέτες για την κατασκευή της επέκτασης του Τραμ από τον Πειραιά προς το Κερατσίνι μήκους 9 περίπου χλμ καθώς και ενός αμαξοστασίου. Αν και η χάραξη της γραμμής φαίνεται να έχει οριστικοποιηθεί (θα διατηρηθεί σε μεγάλο μήκος η παλιά χάραξη του Τραμ που λειτουργούσε ως το 1977) δεν έχει ακόμα γίνει γνωστό αν μέρος της γραμμής θα είναι υπόγειο, πράγμα που θα ανεβάσει κατακόρυφα το κόστος, ή όχι. Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, οι μελέτες θα ολοκληρωθούν ως τα μέσα του 2019 ενώ ο διαγωνισμός αναμένεται τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς (πέρυσι ο Αλέξης Τσίπρας είχε εξαγγείλει πως η γραμμή Πειραιάς – Κερατσίνι θα δημοπρατηθεί το 2018). Αυτό φυσικά, αν έχει μέχρι τότε εξασφαλισθεί χρηματοδότηση.

8. Επέκταση του Τραμ στο Ελληνικό

Όλα δείχνουν πως αυτό θα είναι το επόμενο έργο Τραμ της Αθήνας το οποίο μάλιστα θα κατασκευαστεί ως 100% ιδιωτική επένδυση από τον επενδυτή του Ελληνικού, με άγνωστη την ανάμειξη της Αττικό Μετρό στην κατασκευή του. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η προτεινόμενη όδευση της γραμμής θα διασχίζει τον κεντρικό πεζόδρομο του Μητροπολιτικού Πάρκου. Στο ένα άκρο της γραμμής θα βρίσκεται το παραλιακό μέτωπο του Αγίου Κοσμά ενώ στο άλλο οι σταθμοί Ελληνικό και Αργυρούπολη του Μετρό, με τους οποίους το Τραμ θα έχει ανταπόκριση. Τα έργα του Τραμ θα ξεκινήσουν 2,5 χρόνια μετά την έναρξη όλων των εργασιών του Πάρκου (στην καλύτερη περίπτωση δηλαδή το 2021), και θα ολοκληρωθούν στα τέλη της 4ης χρονιάς, θα διαρκέσουν δηλαδή ενάμιση χρόνο.

9. Άλλες μελλοντικές επεκτάσεις του Τραμ

Στον πάγο βρίσκεται προς το παρόν η κατασκευή άλλων μελλοντικών επεκτάσεων του Τραμ. Οι επεκτάσεις στο κέντρο της Αθήνας έχουν σχεδόν ξεχαστεί μετά το ναυάγιο της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου. Αντίθετα, η Αττικό Μετρό προκρίνει την επέκταση του Τραμ προς Χατζηκυριάκειο/Φρεαττύδα στον Πειραιά, μήκους 2,8 χλμ. μονής γραμμής, 1 χλμ. διπλής γραμμής και 10 στάσεων. Το πρόβλημα εδώ είναι πως ο δήμος Πειραιά φαίνεται προς το παρόν να είναι εντελώς αρνητικός με το έργο, μετά την εμπειρία της πολύχρονης κατασκευής της σημερινής επέκτασης του Τραμ στο κέντρο του Πειραιά.

10. Υπογειοποίηση της γραμμής του ΗΣΑΠ στο Φάληρο

Για τη δημοπράτηση του έργου της υπογειοποίησης της γραμμής του ΗΣΑΠ από τον Νέο Φάληρο ως τον Πειραιά, μαζί με την κατασκευή ενός νέου σταθμού στα Καμίνια, ετοιμάζεται σιγά σιγά η Αττικό Μετρό. Ήδη από τα τέλη της περασμένης χρονιάς το έργο βγήκε από τον πάγο με τις σχετικές μελέτες να μπαίνουν σε φάση ολοκλήρωσης. Αν εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ, τότε ο διαγωνισμός θα μπορέσει να προκηρυχθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

11. Προμήθεια 25 συρμών Τραμ

Μετά από ένα διαγωνισμό – γεφύρι της Άρτας, με επαναπροκηρύξεις και αναβολές, η προμήθεια των 25 νέων συρμών του Τραμ ανετέθη στην Alstom Transport ενώ η σύμβαση υπεγράφη πριν από λίγες εβδομάδες. Ο πρώτος από τους 25 συρμούς της δεύτερης γενιάς αναμένεται να κάνει την εμφάνιση τους στους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά προς το τέλος του 2019 και η ολοκλήρωση της προμήθειας αναμένεται εντός του 2020, σύμφωνα πάντα με την Αττικό Μετρό.

Σιδηροδρομικά έργα

12. Επέκταση Προαστιακού προς Λαύριο

Ένα έργο που βρίσκεται υπό μελέτη εδώ και πολλά χρόνια χωρίς ποτέ όμως να έχει φτάσει κοντά στη δημοπράτηση. Ίσως τώρα όμως να υπάρχει ελπίδα, αφού το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σχεδιάζει να παραχωρήσει το έργο, πακέτο με την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού. Οι εργαζόμενοι σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ έχουν αντιδράσει στο σχέδιο αυτό, ενώ δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί κατά πόσο αυτή η «απευθείας ανάθεση» θα είναι νόμιμη. Προηγουμένως πάντως, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών είχε δηλώσει πως το έργο θα δημοπρατηθεί το 2019. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν προχωρήσει μαζί με τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού μάλλον θα ξαναμπεί στον πάγο αφού η χρηματοδότηση μέσω δανεισμού θα είναι πολύ δύσκολη.

13. Επέκταση Προαστιακού προς Ραφήνα

Εφόσον ευσταθούν οι πληροφορίες σχετικά με το σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η επέκταση του Προαστιακού προς το λιμάνι της Ραφήνας αναμένεται να κατασκευαστεί παράλληλα με την επέκταση της Αττικής Οδού προς την παραθαλάσσια πόλη. Σε αντίθεση όμως με την επέκταση προς Λαύριο, η επέκταση προς Ραφήνα δεν είναι ώριμη μελετητικά ενώ δεν έχει οριστικοποιηθεί και η χάραξη της γραμμής.

14. Β’ φάση έργων στο σταθμό Λαρίσης

Έτοιμη εδώ και περίπου ένα χρόνο δηλώνει πως είναι η ΕΡΓΟΣΕ για τη δημοπράτηση της β’ φάσης των έργων στο σταθμό Λαρίσης, μετά την με πολλά χρόνια καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των έργων της πρώτης φάσης, ο διαγωνισμός όμως παραμένει άφαντος. Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν την κατασκευή τριών νέων αποβαθρών για το σταθμό, την υπόγεια σύνδεσή του με τον ομώνυμο σταθμό του Μετρό, καθώς και άλλες εργασίες εντός και εκτός του σταθμού. Μέχρι να γίνουν αυτά, ο σταθμός Λαρίσης θα παραμένει σε μεταβατική κατάσταση.

15. Υπογειοποίηση Τρεις Γέφυρες – Σταθμός Λαρίσης

Προς υλοποίηση οδεύει το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στην περιοχή των Σεπολίων, από τις Τρεις Γέφυρες ως και την είσοδο του σταθμού Λαρίσης, σε μήκος 1.350 μέτρων. Η κοινοπραξία INTRAKAT – ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΤΕ επελέγη ως προσωρινός ανάδοχος με προσφορά ύψους 66.58 εκατ. ευρώ και εκτός απροόπτου, η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα. Υπό αυτές τις συνθήκες τα έργα θα μπορούν να ξεκινήσουν μέσα στη χρονιά ενώ το χρονοδιάγραμμα κάνει λόγο για ολοκλήρωση του έργου σε 4 χρόνια και 4 μήνες.

16. Γραμμή ΣΚΑ – Ελευσίνα

Προς επαναλειτουργία οδεύει η παλιά μετρική γραμμή της Πελοποννήσου από την περιοχή του ΣΚΑ ως την Ελευσίνα, με χρηματοδότηση των μελετών από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Όπως ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, η προς ιδιωτικοποίηση πετρελαϊκή πρόκειται να χρηματοδοτήσει τις μελέτες κόστους 27 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια η ΕΡΓΟΣΕ θα αναλάβει την εξεύρεση χρηματοδότησης και το διαγωνισμό για το έργο. Το όφελος για τα ΕΛΠΕ; Παράλληλα με τη σιδηροδρομική γραμμή θα κατασκευαστεί υπόγειος αγωγός που θα συνδέει τα διυλιστήρια Σκαραμαγκά και Ελευσίνας.

17. Γραμμή Άγιοι Απόστολοι – Ισθμός

Άλλο ένα τμήμα της παλιάς μετρικής γραμμής που θα επιστρέψει στην κυκλοφορία μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Όπως ανακοινώθηκε τον Μάιο, η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ πρόκειται να αναλάβει την χρηματοδότηση για τις εργασίες ανάταξης της γραμμής (με μικτό μάλιστα εύρος) σε μήκος 10 περίπου χιλιομέτρων από τους Αγίους Θεοδώρους, όπου και τα διυλιστήρια της εταιρίας, έως τον Ισθμό. Πριν λίγες μέρες, όταν υπεγράφη η απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την οποία ανοίγει ο δρόμος για το έργο, μάθαμε πως το αντάλλαγμα και εδώ θα είναι η κατασκευή 4 αγωγών πετρελαίου κάτω από τις γραμμές. Τα έργα αναμένεται να διαρκέσουν ένα με ενάμιση χρόνο και απ’ ότι φαίνεται η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ θέλει να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

18. Γραμμή Ισθμός – Λουτράκι

Ένα ακόμα έργο με προσωρινό ανάδοχο που περιμένει την υπογραφή της σύμβασης προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα. Η κοινοπραξία Μυτιληναίος-Ξανθάκης μειοδότησε στο διαγωνισμό για τη μετατροπή της υφιστάμενης μονής μετρικής γραμμής Ισθμού – Λουτρακίου σε κανονικού εύρους ηλεκτροκινούμενη γραμμή και την τελική σύνδεσή της, στην περιοχή του Ισθμού, με την υπάρχουσα Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων (Σ.Γ.Υ.Τ.), του Προαστιακού Σιδηροδρόμου που λειτουργεί μεταξύ Κιάτου – Κορίνθου – Αεροδρομίου. Αν η σύμβαση υπογραφεί μέσα στο φθινόπωρο, μπορούμε να περιμένουμε έναρξη των έργων (που θα διαρκέσουν 4,5 χρόνια) ως το τέλος του χρόνου.

19. Αναβάθμιση ΣΚΑ – Οινόη και κατασκευή δύο σταθμών

Σε εξέλιξη βρίσκονται από αυτό το καλοκαίρι οι μελέτες για την αναβάθμιση του τμήματος ΣΚΑ – Οινόη, που περιλαμβάνουν τη διαπλάτυνση και ανακαίνιση της υφιστάμενης υποδομής προκειμένου να αυξηθεί η φέρουσα ικανότητα της γραμμής. Περιλαμβάνεται επίσης η κατασκευή δύο νέων σταθμών στο Κρυονέρι και τα Οινόφυτα. Σύμφωνα με τον ΟΣΕ, οι εργασίες θα ολοκληρωθούν εντός 24 μηνών.

20. Ανάταξη σηματοδότησης στο τμήμα ΣΚΑ – Κιάτο

Μέσω της ανάταξης της σηματοδότησης στο τμήμα ΣΚΑ – Κιάτο του Προαστιακού, αναμένεται να επιτραπεί ακόμα και ο τριπλασιασμός των δρομολογίων σε σχέση με αυτά που γίνονται σήμερα. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 18 μηνών, σύμφωνα με τον ΟΣΕ.

21. Εμπορική ανάπτυξη του σταθμού στον Πειραιά

Αν τα δημοσιεύματα αληθεύουν, ως το τέλος του 2018 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί διαγωνισμός της ΓΑΙΑΟΣΕ (η οποία το φετινό καλοκαίρι πέρασε στο Υπερταμείο) για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στον τερματικό σταθμό του ΟΣΕ στον Πειραιά. Το έργο αφορά τη δημιουργία εμπορικού κέντρου συνολικής έκτασης 40.000 τετραγωνικών μέτρων πάνω από το σταθμό που θα περιλαμβάνει εμπορικές χρήσεις, χώρους στάθμευσης 800 θέσεων, πολυχώρο αναψυχής, κεντρική αγορά τροφίμων και άλλα. Το παλιό κτήριο του σταθμού θα διατηρηθεί αποτελώντας τμήμα του νέου ακινήτου αφού έχει κηρυχθεί διατηρητέο.

Λεωφορεία και άλλα έργα ΟΑΣΑ

22.  Απόκτηση 92 Λεωφορείων

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού για την αγορά μέρους των 92 νέων λεωφορείων που θα αποκτήσει ο ΟΑΣΑ με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής. Συγκεκριμένα, αναμένονται από ένας έως τρεις διαγωνισμοί για την απόκτηση 20 12μετρων θερμικών λεωφορείων, 60 18μετρων θερμικών λεωφορείων (αρθρωτά) και 12 ηλεκτροκίνητων λεωφορείων (τα πρώτα αυτόνομα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία της Αθήνας). Ο διαγωνισμός θα γίνει από τον ΟΑΣΑ και στη συνέχεια τα λεωφορεία θα περάσουν στην κατοχή της ΟΣΥ.

23. Απόκτηση 400 Λεωφορείων και Τρόλεϊ

Στο Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΟΑΣΑ για την περίοδο 2018 – 2022 περιλαμβάνεται η εξασφάλιση κονδυλίων 100.000.000 ευρώ για την προμήθεια 400 καινούργιων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας λεωφορείων και τρόλεϊ. Αν και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης υποστηρίζει πως το υπουργείο του επεξεργάζεται σχέδιο για την κατασκευή ή έστω συναρμολόγηση λεωφορείων του ΟΑΣΑ, του ΟΑΣΘ και των ΚΤΕΛ στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονίκη, προς το παρόν το σχέδιο αυτό δεν έχει παρουσιαστεί, αλλά ούτε και έχει διευκρινιστεί αν η απόκτηση των 400 λεωφορείων και τρόλεϊ θα γίνει με αυτό τον τρόπο.

24. Προμήθεια 500 έξυπνων στάσεων

Στο σχεδιασμό του ΟΑΣΑ για την περίοδο 2018 – 2022 περιλαμβάνεται και η προμήθεια και εγκατάσταση 500 νέων «έξυπνων» στάσεων τηλεματικής, προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ.

25. Εγκατάσταση wifi στα Λεωφορεία

Εξαγγελίες για εγκατάσταση πομπών wifi στα Λεωφορεία ακούμε κατά καιρούς την τελευταία δεκαετία χωρίς όμως ποτέ να έχει γίνει πραγματικότητα. Στο στρατηγικό σχέδιο του ΟΑΣΑ περιλαμβάνεται και πάλι η εγκατάσταση wifi στα οχήματα του ομίλου με προϋπολογισμό 900.000 ευρώ. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον τα νέα λεωφορεία να διαθέτουν και θύρες USB για τη φόρτιση συσκευών.

26. Ολοκληρωμένο Σύστημα Πληροφόρησης Επιβατών ΟΑΣΑ

Πρόκειται για ένα έργο που θα έρθει να συμπληρώσει το σύστημα της τηλεματικής. Αν και προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστή καμία λεπτομέρεια, τα Ολοκληρωμένα Συστήματα Πληροφόρησης Επιβατών (ΟΣΠΕ) χρησιμοποιούν δεδομένα δρομολογίων καθώς και τηλεματικής, προσφέροντας στους επιβάτες πληροφόρηση για χρόνους διαδρομής, άφιξη δρομολογίων, προτεινόμενους τρόπους μετακίνησης κλπ. Ο προϋπολογισμός του έργου θα είναι 1.500.000 ευρώ.

27. Σύστημα διαχείρισης στόλου ΟΑΣΑ

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, η λειτουργία ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Προληπτικής Διάγνωσης, Τεχνικής Ικανότητας και Διαχειριστικής Επάρκειας των Οχημάτων Στόλου ΟΑΣΑ θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και επέκταση βιώσιμων και οικολογικών αστικών μεταφορών, με παράλληλη προώθηση στρατηγικών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου θα είναι 4.060.000 ευρώ.

28. Αναβάθμιση συστήματος ελέγχου λεωφορειολορίδων

Ο ΟΑΣΑ σχεδιάζει να αναβαθμίσει το απαρχαιωμένο σύστημα ελέγχου λεωφορειολορίδων (οι κάμερες λειτουργούν με φιλμ το οποίο στη συνέχεια αφαιρείται και εμφανίζεται). Ο προϋπολογισμός του έργου θα είναι 310.000 ευρώ.

Υπόλοιπα έργα

29. Κατασκευή σταθμού ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα

Το έργο – μακέτα που έρχεται στην επικαιρότητα κάθε λίγους μήνες για να εξαφανιστεί και πάλι χωρίς να υπάρχει καμία σημαντική εξέλιξη. Αν και θα έπρεπε να είναι έργο πρώτης προτεραιότητας, μαζί με τις επεκτάσεις των μέσων σταθερής τροχιάς, εξαιτίας της παρακμιακής εικόνας που παρουσιάζουν εδώ και δεκαετίες οι σταθμοί των ΚΤΕΛ σε Κηφισό και Λιοσίων, κανείς δεν φαίνεται να νοιάζεται για την ταχεία υλοποίηση του. Ελπίζουμε ότι πέρα από εξαγγελίες θα γίνει και κάποια ουσιαστική κίνηση σύντομα.

30. Επεκτάσεις Αττικής Οδού

Η ώρα των επεκτάσεων της Αττικής Οδού (επέκταση Κορωπί – Λαύριο, ολοκλήρωση περιφερειακής Υμηττού με κατασκευή σήραγγας προς λεωφόρο Βουλιαγμένης, επέκταση από Σπάτα προς Λ. Μαραθώνος, διάνοιξη λεωφόρου Κύμης), που εκκρεμούσαν από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου σχεδόν 20 χρόνια πριν, έχει φτάσει. Φαίνεται πως αυτό που περίμεναν όλοι ήταν να πλησιάσει στο τέλος της η σύμβαση παραχώρησης (λήγει το 2024) προκειμένου η κατασκευή των επεκτάσεων να ανατεθεί στην εταιρεία που διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο. Αν και η λογική λέει πως πρώτα πρέπει να γίνει διαγωνισμός καθώς η απευθείας ανάθεση ενός τόσο μεγάλου έργου θα ήταν σκανδαλώδης, στο επόμενο χρονικό διάστημα θα μάθουμε τι προθέσεις έχουν οι κυβερνώντες.

31. Ανάπλαση Φαληρικού όρμου

Η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, η πρώτη φάση της οποίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, πέρα από την κατασκευή υδραυλικών έργων περιλαμβάνει και τη μετατόπιση της λεωφόρου Ποσειδώνος καθώς και τη μετατόπιση της γραμμής του Τραμ από το Δέλτα Φαλήρου ως το ΣΕΦ.

32. Νέος σταθμός κρουαζιέρας στον Πειραιά

Στα σχέδια του κινεζικού ΟΛΠ για το λιμάνι του Πειραιά είναι μεταξύ άλλων και η κατασκευή ενός νέου σταθμού κρουαζιέρας με 4 νέες θέσεις κρουαζιερόπλοιων στο νότιο τμήμα του λιμανιού με δυνατότητα να δεχτούν πλοία με μήκους έως και 390 μέτρα.

33. Υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας

Ολοένα και πλησιάζει η στιγμή της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών στο διαγωνισμό για την κατασκευή της υποθαλάσσιας ζεύξης Σαλαμίνας που θα ενώνει το νησί του Σαρωνικού με το Πέραμα. Προς το παρόν βρίσκεται σε εξέλιξη και βαίνει σε ολοκλήρωση η διαδικασία του διαγωνιστικού διαλόγου μεταξύ των τριών κοινοπραξιών που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το έργο και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ο άγνωστος Χ του έργου είναι αν εκτός από οδική σήραγγα το τούνελ θα περιλαμβάνει και χώρο για τη μελλοντική διέλευση του Τραμ που έτσι κι αλλιώς θα φτάσει ως το Πέραμα. Διαφορετικά, η ζεύξη θα απευθύνεται μόνο σε κατόχους ΙΧ και σε λοιπά οδικά μέσα, αποτελώντας μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία.

34. Μητροπολιτικό υδατοδρόμιο Ελευσίνας

Το πρώτο υδατοδρόμιο που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί εντός Αττικής φαίνεται πως θα είναι αυτό της Ελευσίνας, αφού πρόσφατα ανακοινώθηκε πως ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας και η Hellenic Seaplanes συνεργάζονται για τη διαδικασία σχεδιασμού και αδειοδότησής του, με το σχετικό νομοσχέδιο να αναμένεται στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*