Κάτι άλλαξε στην τηλεματική του ΟΑΣΑ

Το παρακάτω άρθρο βασίζεται σε κείμενο που δημοσιεύτηκε στο newsletter ‘Athens Transport News #15’ την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018. Για να λαμβάνετε μελλοντικά newsletter στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Όσοι δοκιμάσουν τις τελευταίες μέρες να χρησιμοποιήσουν τη σελίδα της τηλεματικής του ΟΑΣΑ στο web, πιθανόν να παρατήρησαν μία σημαντική αλλαγή: πλέον χρησιμοποιούνται διαφορετικοί χάρτες από εκείνους του Google Maps:

  • Φαίνεται πως όλα ξεκίνησαν αυτό τον περασμένο Ιούλιο όταν ο ΟΑΣΑ ξεπέρασε το API limit του Google Maps. Μία αιτιολογία είναι πως περισσότεροι χρήστες από ότι συνήθως (βλ. καλοκαίρι) προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή με αποτέλεσμα να ξεπεραστεί το δωρεάν όριο προβολών των χαρτών του Google Maps στη σελίδα της τηλεματικής, πάνω από το οποίο πρέπει να πληρώσει ο ιδιώτης ανάδοχος του έργου.
  • Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι χάρτες να εμφανίζονται κάπως έτσι μέχρι να πληρωθεί η Google:
  • Δεν είναι όμως μόνο ο αριθμός των χρηστών που δημιούργησε το πρόβλημα. Εκείνες τις μέρες η Google κατέβασε το όριο της δωρεάν χρήσης του Google Maps από ιστοσελίδες κατά 30 φορές, ενώ ανέβασε την τιμή 14 φορές πάνω. Το Google Maps είναι πλέον ακριβή υπόθεση για τους επαγγελματίες.
  • Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ο ανάδοχος της τηλεματικής έκρυψε τους χάρτες που εμφανίζονται όταν επιλέγεις μία γραμμή πίσω από τη φράση “Πατήστε εδώ για εμφάνιση χάρτη”
  • Αυτό όμως μάλλον δεν ήταν αρκετό (ή ελπίζουμε να μην θεωρείται ως ιδανικό) και έτσι αποφασίστηκε να σταματήσει η χρήση του Google Maps.
  • Από τη βδομάδα αυτή η εφαρμογή της τηλεματικής στο web χρησιμοποιεί χάρτες της εταιρείας HERE Technologies (παρέχει χάρτες, μεταξύ άλλων, στο Facebook και τη Microsoft), ενώ χρησιμοποιούνται δεδομένα της ελληνικής εταιρείας Geomatics, και κατά πάσα πιθανότητα και του Google Maps.
  • Το θετικό των νέων χαρτών, πέρα από το ότι υπάρχει δυνατότητα για αλλαγή τύπου χάρτη (κανονικός, δορυφορικός, μορφολογικός), είναι πως μπορούν να προβληθούν δεδομένα κίνησης (λογικά από το Google Maps) και δεδομένα για οδικά συμβάντα (άγνωστο από που)
  • Στην εφαρμογή πάντως της τηλεματικής για κινητά συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται προς τα παρόν οι χάρτες της Google.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*