Τραπεζικές κάρτες αντί εισιτηρίων για τα μέσα προτείνει η Visa

Ξεκινάει όπως φαίνεται σιγά σιγά να υπάρχει ενδιαφέρον για απευθείας πληρωμές των μετακινήσεων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών ανέπαφων πληρωμών.

Με το σύστημα αυτό, που τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται σε ολοένα περισσότερα συστήματα μεταφορών (χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Λονδίνου) ο επιβάτης δεν χρειάζεται κάποιο εισιτήριο ή κάρτα ειδικά για τις συγκοινωνίες αλλά τσεκάρει την πιστωτική ή χρεωστική του κάρτα στις μπάρες του Μετρό ή τα μηχανήματα των λεωφορείων. Στη συνέχεια, η χρέωση μπορεί να γίνει ανάλογα με τον αριθμό των μετακινήσεων ανά μέρα σε τιμές που είναι παρεμφερείς ή οικονομικότερες με το αν χρησιμοποιούσε κανονικό εισιτήριο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νίκος Καμπανόπουλος, επικεφαλής της Visa για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Βουλγαρία, στη διάρκεια της παρουσίας της Visa στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στο περίπτερο των ΗΠΑ που ήταν η τιμώμενη χώρα, στις συναντήσεις που είχε η Visa με αρμόδιους φορείς για το ζήτημα αυτό υπήρξε ενδιαφέρον για την υλοποίηση του, τόσο στο μετρό της Αθήνας, όσο και στο υπό κατασκευή μετρό της Θεσσαλονίκης

Ο κ. Καμπανόπουλος αναφέρθηκε και στη χρήση των πληρωμών αυτού του τύπου στο Λονδίνο όπου παρατηρούνται σημαντικά οφέλη κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών λειτουργίας του συστήματος. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στη διάρκεια του τελευταίου έτους ένα δισεκατομμύριο ταξίδια (διαδρομές) με απευθείας χρέωση στην κάρτα του επιβάτη, χωρίς αγορά εισιτηρίου, με αποτέλεσμα το κόστος διαχείρισης των εισιτηρίων να έχει μειωθεί από 16% του συνόλου των εσόδων στο 8%, με προοπτικές να μειωθεί σημαντικά περισσότερο. Η αναμονή στα εκδοτήρια μειώθηκε αισθητά καθώς ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός χρησιμοποιεί απευθείας την χρεωστική του κάρτα για να εισέλθει στο μετρό, εξασφαλίζοντας τη καλύτερη οικονομική τιμή που διατίθεται στους επιβάτες.

Προκειμένου πάντως να προτιμηθούν από συχνούς χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, οι πληρωμές απευθείας με πιστωτικές κάρτες θα πρέπει να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με αυτές των εισιτηρίων 30 ημερών (ως και 1 ευρώ την ημέρα για κάποιον που μετακινείται 30 μέρες το μήνα). Σε αντίθετη περίπτωση θα απευθύνονται μόνο σε χρήστες που δεν μετακινούνται καθημερινά και προτιμούν μεμονωμένα εισιτήρια. Αν λάβουμε υπόψη ότι πολλοί από αυτούς αρνούνται να εκδώσουν προσωποποιημένες κάρτες, είναι αμφισβητήσιμο κατά πόσο θα προτιμήσουν να πληρώσουν απευθείας με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Από την άλλη μεριά, οι πληρωμές με τραπεζικές κάρτες θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες για τους τουρίστες αφού δεν θα απαιτούσαν μελέτη και σκέψη για το ποιο εισιτήριο να επιλέξουν για τις μετακινήσεις τους.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*