Γραμμές του ΟΑΣΑ περνούν στα ΚΤΕΛ Αττικής, μεταφέρονται οι αφετηρίες

Ψηφίστηκε χτες από τη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το μητροπολιτικό σχεδιασμό των αστικών μεταφορών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στο νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια.

Η τροπολογία προβλέπει πως ο ΟΑΣΑ στην Αθήνα και ο ΟΣΕΘ στη Θεσσαλονίκη θα έχουν την ευθύνη για το σχεδιασμό του συνόλου των αστικών μεταφορών, ενώ τα ΚΤΕΛ θα αποκτήσουν ενισχυμένο ρόλο αφού αναμένεται να αναλάβουν δρομολόγια που μέχρι πρότινος εκτελούσαν ο ΟΑΣΑ και ο ΟΑΣΘ.

Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, καταψήφισαν η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων, ενώ “παρών” δήλωσε το Ποτάμι. Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες είχαν ταχθεί κατά της τροπολογίας με τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ να εξαγγέλλουν 24ωρη απεργία για σήμερα Παρασκευή.

Όπως προβλέπεται, τα τοπικά ΚΤΕΛ (Αττικής και Θεσσαλονίκης) θα συνδεθούν με συστήματα τηλεματικής και ηλεκτρονικού εισιτηρίου, παρόμοια με του ΟΑΣΑ και του ΟΑΣΘ προκειμένου να γίνεται έλεγχος της συχνότητας και της επάρκειας των δρομολογίων τους. Σε περίπτωση που τα ΚΤΕΛ δεν εκτελούν τα καθορισμένα δρομολόγια, προβλέπονται πρόστιμα 2.000 ευρώ και 4.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.

Στη Θεσσαλονίκη έχει ήδη ανακοινωθεί πως τα τοπικά ΚΤΕΛ θα αναλάβουν γραμμές του ΟΑΣΘ προς χωριά της Θεσσαλονίκης ενώ στην Αθήνα, ο δήμαρχος Ραφήνας είχε από την περασμένη άνοιξη ανακοινώσει πως τα ΚΤΕΛ Αττικής θα πραγματοποιούν δρομολόγια με εισιτήρια ΟΑΣΑ πριν το 2019.

Παράλληλα, μέσω της τροπολογίας γίνεται πράξη η απομάκρυνση των αφετηριών του ΚΤΕΛ Αττικής από το κέντρο της Αθήνας (Πεδίον του Άρεως και Θησείο) και μεταφέρονται στο Νομισματοκοπείο (για την ανατολική Αττική) και τον Ελαιώνα (για τη δυτική Αττική). Ωστόσο, δεν θα πρόκειται για κανονικές αφετηρίες αλλά για στάσεις αφού οι γραμμές των ΚΤΕΛ αναμένεται να μετατραπούν σε κυκλικές.

Πέρα από τη Ραφήνα, δρομολόγια που σήμερα πραγματοποιεί η ΟΣΥ και είναι υποψήφια για να τα αναλάβουν τα ΚΤΕΛ Αττικής είναι τα δρομολόγια προς Σαρωνίδα, Μαγούλα και Ελευσίνα. Θεωρητικά πάντως, τα ΚΤΕΛ Αττικής θα μπορούσαν να αναλάβουν και περισσότερα πιο κοντινά δρομολόγια.

Το αρνητικό των νέων αλλαγών είναι πως ουσιαστικά πρόκειται για ιδιωτικοποίηση γραμμών λεωφορείων που ως σήμερα εκτελούσε το δημόσιο. Ο υπουργός πάντως δήλωσε χτες στη Βουλή πως «Όσοι επικαλούνται, λοιπόν, και ονειρεύονται ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, απλά ονειρεύοντα».

Τουλάχιστον προβλέπονται ρήτρες σε περίπτωση που ο ιδιώτης δεν εκτελεί όλα τα δρομολόγια που έχει αναλάβει (με την ειρωνεία όμως να είναι πως τα λεωφορεία της ΟΣΥ καθημερινά “τρώνε” δρομολόγια χωρίς καμία απολύτως επίπτωση).

Αντιδράσεις από συνδικαλιστές

«Να αποσυρθεί εδώ και τώρα η τροπολογία της ντροπής» ζητά με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ καταγγέλλοντας τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών καθώς και τις διοικήσεις ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ. «Είναι επικίνδυνοι, απαξιώνουν την εταιρεία, τους επιβάτες, τους εργαζόμενους» σημειώνουν.

Κατά της τροπολογίας τάσσεται και η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, ζητώντας να καταργηθεί άμεσα.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*