Το Μάντσεστερ ετοιμάζει τη μεγαλύτερη επένδυση σε ηλεκτρικά λεωφορεία στην Ευρώπη

Η Stagecoach, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία λεωφορείων στη Μεγάλη Βρετανία και μία από τις 8 εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στην πόλη του Μάντσεστερ, σχεδιάζει μία φιλόδοξη επένδυση ύψους 56 εκατομμυρίων λιρών (62,2 εκατομμυρίων ευρώ) για προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων, τη μεγαλύτερη παρόμοια επένδυση στην Ευρώπη.

Το σχέδιο της εταιρείας περιλαμβάνει την προμήθεια 105 διώροφων λεωφορείων μηδενικών εκπομπών καθώς και την προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού σε δύο αμαξοστάσια ξεκινώντας από το καλοκαίρι του 2019, με στόχο την πλήρη παράδοση ως τις αρχές του 2020.

Σύμφωνα με το σχέδιο, που έχει την υποστήριξη του δημάρχου του Μάντσεστερ, η εταιρεία θα συνεισφέρει τα 3/5 της χρηματοδότησης ενώ για τα υπόλοιπα 21,5 εκατομμύρια λίρες έχει ζητηθεί επιδότηση από χρηματοδοτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων.

Εφόσον η επιδότηση δοθεί, η Stagecoach θα αντικαταστήσει τα λεωφορεία ντίζελ τεχνολογίας Euro 3 και Euro 4 που διαθέτει με νέα οχήματα Enviro400 EV City που κατασκευάζονται από τη Βρετανική Alexander Dennis με τεχνολογία μπαταριών από την Κινεζική BYD.

Σύμφωνα με το διευθύνονται σύμβουλο της Stagecoach Martin Griffiths, η επένδυση αυτή θα είναι η μεγαλύτερη του είδους της στην Ευρώπη και θα μεταμορφώσει το δίκτυο λεωφορείων του Μάντσεστερ, θα βελτιώσει την ποιότητα του αέρα και θα βοηθήσει στην εδραίωση της  Βρετανίας ως παγκόσμιου ηγέτη στην κατασκευή οχημάτων χαμηλών εκπομπών.

Τα ηλεκτρικά λεωφορεία πρόκειται να δρομολογηθούν σε τέσσερις γραμμές με υψηλές συχνότητες δρομολογίων εξυπηρετώντας το Αεροδρόμιο και το σιδηροδρομικό σταθμό του Μάντσεστερ, έξι νοσοκομεία και δύο πανεπιστήμια, ενώ θα χρησιμοποιηθούν βοηθητικά και σε δύο άλλες γραμμές, αυξάνοντας τη συχνότητα των δρομολογίων στα 36 λεωφορεία την ώρα ανά κατεύθυνση.

Ο νέος στόλος ηλεκτρικών λεωφορείων του Μάντσεστερ, το σύνολο του οποίου αναμένεται να παραδοθεί ως τις αρχές του 2020,  θα εξοικονομήσει 2,6 εκατομμύρια ντίζελ λίτρα το χρόνο ενώ θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 62% ή 6.800 τόνους ετησίως.

Πηγή: passengertransport.co.uk

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*