Αθώοι ο πρώην και ο νυν επικεφαλής της ΣΤΑΣΥ για υπεξαίρεση 1,2 εκατομμυρίων ευρώ

Αθωώθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην επικεφαλής της ΣΤΑΣΥ και νυν γενικός διευθυντής της Ν.Δ., Νικ. Παπαθανάσης, και ο νυν επικεφαλής της εταιρείας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Θωμόπουλος, σχετικά με την καταγγελλόμενη υπεξαίρεση 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι δύο επικεφαλής κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, βάσει πορίσματος που είχε συντάξει η γενική επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης, Μαίρη Παπασπύρου, σύμφωνα με το οποίο, από τα τέλη του 2014 έως τα τέλη του 2015, κύκλωμα που δρούσε στο Μετρό υπεξαίρεσε 1,2 εκατ. € από τις πωλήσεις εισιτηρίων.

Οι δικαστές ομόφωνα έκριναν  ότι δεν υπήρξε ζημία στον οργανισμό και πως οι επικεφαλής του δεν «έκαναν τα στραβά μάτια ή προσπαθησαν – με εσωτερικό έλεγχο μετέπειτα – να συγκαλύψουν την υπόθεση».

Σύμφωνα με την έρευνα της γενικής επιθεωρήτριας, η οποία είχε ξεκινήσει μετά από ανώνυμη καταγγελία,  υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, αρμόδιοι για τη διακίνηση των εισιτηρίων και καρτών και την απόδοση των εισπράξεων, φέρονται υπό την ανοχή κάποιων στελεχών της διοίκησης να αφαιρούσαν συστηματικά εισπράξεις με περίτεχνες μεθοδεύσεις, προκαλώντας ζημία στην υπηρεσία του ΟΑΣΑ άνω του 1.000.000 ευρώ για την περίοδο 2015.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, δεν αποκλείεται παρόμοια φαινόμενα να είχαν παρουσιαστεί και στο παρελθόν.

Κατά την διάρκεια του ελέγχου, οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι κατέστρεψαν αρχεία για να μη βρεθούν στοιχεία, ενώ είχαν προκαλέσει αυτοβούλως πόρισμα εσωτερικού ελέγχου, σύμφωνα με το οποίο το έλλειμμα ήταν μόλις 16.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι ο ΟΑΣΑ είχε αναθέσει τον έλεγχο σε εταιρεία ορκωτών λογιστών.

Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, με ανακοίνωσή της είχε δηλώσει άγνοια για την ύπαρξη κάποιας ποινικής διαδικασίας (την είδηση είχε δημοσιοποιήσει πρώτος ο κ. Σπίρτζης πριν καν ασκηθούν οι διώξεις), ενώ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών είχε κάνει την υπόθεση “σημαία” που αποδείκνυε σύμφωνα με τον ίδιο πως εργαζόμενοι στο Μετρό έτρωγαν εκατομμύρια στο παρελθόν και για αυτό το λόγο υπήρχε αντίσταση στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Παρόλα αυτά, για την υπόθεση καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης έξι ετών με αναστολή 3 από τους 11 κατηγορούμενους για την καταστροφή εσωτερικών εγγράφων της εταιρίας. Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ:

Το τριμελές εφετείο κακουργημάτων μάλιστα κατάληξε στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις πως υπαιξερέθηκαν χρήματα από το Μετρό, και για το λόγο αυτό, καταδίκασε κατά πλειοψηφία 3 από τους συνολικά 11 κατηγορούμενους σε ποινή κάθειρξης έξι ετών με αναστολή, για υπεξαγωγή εγγράφων της εταιρείας.

Το αδίκημα της υπεξαγωγής αφορά στο γεγονός πως οι 3 καταδικασθέντες, που εργάζονταν ως επόπτες στην ΣΤΑΣΥ, κατέστρεψαν εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας τα οποία αποτύπωναν συμφωνίες μεταξύ εκδοτών και καταμετρητών για την πώληση εισιτηρίων.

Το δικαστήριο κάλεσε τους επιθεωρητές δημόσιας δίοικησης να καταθέσουν στο δικαστήριο, ωστόσο η γενική επιθεωρήτρια Μάρη Παπασπύρου με έγγραφο που έστειλε ζήτησε να εξαιρεθούν καθώς ενεπλάκησαν στην προδικαστική διαδικασία.

Η εισαγγελέας κάλεσε ως μάρτυρες τον πρόεδρο του Δοικητικού Συμβουλίου της ΣΤΑΣΥ και κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρο Στεφόπουλο, αλλά και τα πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, Γιώργο Βερβέρη και Σωτήρη Πέτρουλα, οι οποίοι είναι επίσης εδώ και πολλά έτη κομματικά στελέχη του κόμματος της Κουμουνδούρου.

Στις καταθέσεις τους και οι τρεις στήριξαν τις ενέργειες του διευθύνοντος συμβούλου, Γιώργου Θωμόπουλου, υποστηρίζοντας πως το πόρισμα που συνέταξε η Μάρη Παπασπύρου είναι διάτρητο και πως δεν υπάρχουν αποδείξεις για την υπεξαίρεση χρημάτων.

Το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για την αθωωτική απόφαση:

Μετά την πανηγυρική αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δικαίωσε περίτρανα και με τον πλέον καταφανέστατο τρόπο τους εργαζόμενους περιμένουμε με αγωνία την τοποθέτηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργού μεταφορών που δια στόματος του αρμόδιου υπουργού είχε επιδοθεί σε μια εκστρατεία συκοφάντησης των εργαζομένων για δήθεν υπεξαίρεση.

Αισθάνεται άραγε ο υπουργός την ανάγκη να απολογηθεί;

Εξακολουθεί να πιστεύει και να εμμένει στην άποψη περί υπεξαίρεσης;

Τι μένει τώρα για να δικαιολογήσει ο υπουργός τη βιαστική και πρόχειρη μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο;

Μετάβαση που έχει ως αποτέλεσμα την τραγική κατάσταση στα εκδοτήρια για επιβάτες κι εργαζόμενους.

Φταίνε άραγε οι επιβάτες και οι περιπτεράδες;

Όπως δήλωσε προ ημερών ο υπουργός μεταφορών.

Πηγή: skai.gr

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*