Προς ανακατασκευή οι συρμοί του ΗΣΑΠ αντί για αγορά νέων

Μέσω «λίφτινγκ» και όχι μέσω αγοράς νέων συρμών φαίνεται πως θα επιχειρήσει να λύσει η ΣΤΑΣΥ το πρόβλημα της παλαιότητας των συρμών του ΗΣΑΠ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, η ΣΤΑΣΥ εξετάζει σενάρια αναβάθμισης ή αντικατάστασης των συρμών του ΗΣΑΠ ενώ σύντομα αναμένονται τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης με την οποία θα προσδιοριστούν το κόστος κάθε επιλογής (οικονομοτεχνικά στοιχεία), καθώς και ο χρόνος υλοποίησης.

Η λύση της αναβάθμισης των συρμών φαίνεται πάντως να προκρίνεται καθώς ο εκσυγχρονισμός μπορεί να προσθέσει 15-20 χρόνια στον κύκλο ζωής των συρμών, ενώ το κόστος ανέρχεται στο 10-15% της αγοράς νέων τρένων. Σε περίπτωση αγοράς νέων συρμών το κόστος αυτό υπολογίζεται σε 100-150 εκατ. ευρώ, ποσό που κρίνεται ως πολύ μεγάλο. Επιπλέον, μέσω της αναβάθμισης των συρμών αναμένεται μείωση του λειτουργικού κόστους λόγω εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και μείωσης του κόστους συντήρησης.

Αυτή τη στιγμή στη γραμμή 1 κυκλοφορούν τρεις γενιές συρμών. Οι παλαιότεροι (Siemens AG, 8ης παραλαβής) χρονολογούνται από το 1983, έχουν κλείσει δηλαδή τα 35 χρόνια κυκλοφορίας. Οι επόμενοι (Siemens AG, 10ης παραλαβής) μπήκαν στην κυκλοφορία δέκα χρόνια αργότερα, το 1993 και είναι εμφανισιακά όμοιοι με τους συρμούς της 8ης παραλαβής.  Οι πιο καινούριοι συρμοί μπήκαν στην κυκλοφορία το 2000 (Siemens/Bombardier, 11ης παραλαβής) εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων και μία κύρια διαφορά τους από τους προηγούμενους είναι πως διαθέτουν 6 βαγόνια έναντι 5 των παλαιότερων.

Όπως αναφέρουν πηγές του Βήματος, εφόσον γίνει διαγωνισμός για την ανακατασκευή των συρμών, ένας από τους όρους θα είναι οι εργασίες να γίνουν στην Ελλάδα. Υπάρχει άλλωστε και το προηγούμενο της μετασκευής βαγονιών του ΟΣΕ στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Το ενδιαφέρον για το διαγωνισμό αναμένεται να είναι μεγάλο καθώς όλοι οι μεγάλοι παίκτες (Γερμανοί, Γάλλοι, Κορεάτες) διαθέτουν σημαντική ανάλογη εμπειρία.

Το πρόβλημα της γήρανσης του τροχαίου υλικού του ΗΣΑΠ επιζητεί όλο και πιο επιτακτικά μία λύση τα τελευταία χρόνια. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης έχει αναφερθεί στην ανάγκη να βρεθεί μία λύση ενώ αναφορά στο ζήτημα υπάρχει και στον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπερταμείου που έχει υπό τον έλεγχό του τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Η ηλικία του στόλου του ΗΣΑΠ αναφέρεται ως πρόκληση, ενώ στο μεσο-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η “εξέταση αναγκαιότητας ανανέωσης τροχαίου υλικού πρώην ΗΣΑΠ”. Ιδιαίτερη αναφορά υπάρχει στο θέμα της χρηματοδότησης αφού γίνεται αναφορά σε “θέματα δυνατότητας εξασφάλισης χρηματοδότησης για την εφαρμογή απαιτούμενων παρεμβάσεων, όπως και συντήρησης και ανανέωσης των παγίων και του εξοπλισμού ιδιαίτερα στην περίπτωση του ΗΣΑΠ”.

Αν και η ΣΤΑΣΥ δεν φαίνεται διατεθειμένη να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη γραμμή του ΗΣΑΠ, δεν ισχύει το ίδιο και στο Τραμ όπου μέσα στους επόμενους μήνες αναμένουμε νέους συρμούς. Η σύμβαση για την απόκτηση 25 νέων συρμών έναντι 54 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ υπεγράφη το περασμένο καλοκαίρι. Οι συρμοί αυτοί θα αγοράζονταν με αφορμή την επέκταση του Τραμ στο κέντρο της Αθήνας η οποία όμως δεν είχε αίσιο τέλος. Ακόμα και μετά την παράδοση της επέκτασης στον Πειραιά τον επόμενο χρόνο, είναι σχεδόν σίγουρο πως αν δεν υπάρξει κάποια μεταβολή στη συχνότητα των δρομολογίων και όλα τα δρομολόγια προς ΣΕΦ επεκταθούν ως τον Πειραιά, οι 20 τουλάχιστον από τους 25 νέους συρμούς απλά θα κάθονται.

Όσον αφορά τις γραμμές 2 και 3 του Μετρό δεν υπάρχει κάποια άμεση ανάγκη για τροχαίο υλικό με εξαίρεση τους 7 συρμούς που εκτελούν δρομολόγια προς το αεροδρόμιο οι οποίοι θα χρησιμοποιούνται σε οριακό σημείο όταν παραδοθεί η επέκταση προς τη Νίκαια το 2019.

Πηγή: Το Βήμα

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*