Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε τη δωρεάν μετακίνηση των ενστόλων που ισχύει ήδη

Τη δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας όλων των ένστολων (αστυνομικών και πυροσβεστών) ανακοίνωσε χτες η υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Όλγα Γεροβασίλη κατά τη διάρκεια συνάντησής της με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η δωρεάν μετακίνηση του ένστολου προσωπικού «αποτελούσε πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών ενώσεων».

Η ανακοίνωση φυσικά αναδημοσιεύτηκε από τον τύπο χωρίς κανείς να παρατηρήσει το προφανές: η δωρεάν μετακίνηση των ενστόλων ισχύει εδώ και χρόνια αλλά καρκινοβατούσε από τότε που ξεκίνησε η μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Συγκεκριμένα, ο νόμος 3920/2011 για την αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών της Αθήνας προβλέπει πως απαλλάσσονται από την καταβολή κομίστρου για τη μετακίνησή τους με όλα τα Μ.Μ.Μ. αρμοδιότητας Ο.Α.Σ.Α.: Λεωφορεία, Τρόλλεϋ, Τραμ, Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, Μετρό (μέχρι Κορωπί), μεταξύ άλλων και οι εξής:

  • Ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, των Συνοριακών Φυλάκων και Ειδικών Φρουρών
  • Προσωπικό πυροσβεστικού σώματος (μόνιμοι και πυροσβέστες 5ετους υποχρέωσης)
  • Ένστολο προσωπικό και δόκιμοι του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής

Μέχρι την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και το κλείσιμο των πυλών στους σταθμούς του Μετρό οι ένστολοι μπορούσαν να μετακινούνται ελεύθερα με την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν οι πύλες έκλεισαν, αφού τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών και Μεταφορών δεν υπέγραψαν ποτέ Κοινή Υπουργική Απόφαση για την δωρεάν μετακίνηση και κατά συνέπεια την έκδοση προσωποποιημένων καρτών για τους ένστολους.

Οι αστυνομικοί μάλιστα ενημερώθηκαν από τις υπηρεσίες τους πως μπορούν να μετακινούνται δωρεάν καλώντας τον υπεύθυνο του σταθμού (μέσω του θυροτηλεφώνου που υπάρχει σε όλους τους σταθμούς) προκειμένου να τους ανοίγει την πύλη κάθε φορά που εισέρχονται ή εξέρχονται από σταθμό Μετρό. Σε πολλές όμως περιπτώσεις, υπάλληλοι σεκιούριτι, προέτρεπαν τους αστυνομικούς να περνούν πίσω από επιβάτες που διέρχονται από τις πύλες με τα δικά τους εισιτήρια ή κάρτες.

Κατά συνέπεια, αυτό που φανταζόμαστε πως εννοούσε η κ. Γεροβασίλη είναι πως θα υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη δωρεάν μετακίνηση των ενστόλων, κάνοντας πράξη δηλαδή μία γραφειοκρατική εκκρεμότητα ετών για την εφαρμογή ενός νόμου που ήδη υπάρχει και εφαρμόζεται. Γιατί διαφορετικά μόλις ανακοίνωσε κάτι που ήδη ισχύει.

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*