Η επαιτεία νομιμοποιήθηκε αλλά η (τυπική) απαγόρευση στις συγκοινωνίες παραμένει

Το παρακάτω άρθρο βασίζεται σε κείμενο που δημοσιεύτηκε στο newsletter ‘Athens Transport News #21’ την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018. Για να λαμβάνετε μελλοντικά newsletter στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Κάποτε το θέαμα περιοριζόταν στη γραμμή του ΗΣΑΠ. Τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε στο Μετρό, στον Προαστιακό, ακόμα και μέσα στα Λεωφορεία.

Οι επαίτες, άλλοι από ανάγκη και άλλοι επαγγελματίες του είδους, αφού οι καθημερινοί επιβάτες έχουν μάθει τους ίδιους και τις επαναλαμβανόμενες για χρόνια ιστορίες τους, περνούν ώρες μέσα στους συρμούς, βγάζοντας προφανώς ένα διόλου ευκαταφρόνητο μεροκάματο.

Αν και τυπικά αυτό που έκαναν ήταν παράνομο, πολύ σπάνια θα έβλεπες κάποιον υπάλληλο σεκιούριτι να μην τους επιτρέπει να μπουν στους συρμούς. Ούτε και το ηλεκτρονικό εισιτήριο βελτίωσε την κατάσταση, αφού κάποιοι από αυτούς πιθανότατα να είναι καταγεγραμμένοι ως άνεργοι ή ΑΜΕΑ ή απλά να παρακάμπτουν τις πύλες όπου υπάρχουν.

Τώρα όμως κάτι άλλαξε: Με αφορμή ένα πρόσφατο περιστατικό προσαγωγής μίας μουσικού του δρόμου στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση προχώρησε στην αποποινικοποίηση της επαιτείας μέσω κατάργησης της διάταξης του ποινικού κώδικα που προβλέπει άσκηση διώξεων και κράτηση.

Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας όμως ισχύουν ακόμα οι παλιοί κανονισμοί. Ο Χάρτης Υποχρεώσεων των ΟΑΣΑ-ΟΣΥ-ΣΤΑΣΥ περιλαμβάνει ακόμα απαγόρευση της επαιτείας, μαζί με άλλες υποχρεώσεις των επιβατών που επίσης δεν τηρούνται (να μην φέρουν σακίδια στους ώμους, να μην καταναλώνουν φαγητά, αναψυκτικά, ροφήματα ή αλκοολούχα ποτά, να μην ρυπαίνουν κ.λπ.).

Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση από τη μεριά του ΟΑΣΑ για άρση της απαγόρευσης ώστε η επαιτεία να επιτραπεί και επισήμως στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Εξάλλου, τυπικά απαγορεύονται και άλλες δραστηριότητες οι οποίες είναι νόμιμες σε δημόσιο χώρο.

Προφανώς, οι υπάλληλοι σεκιούριτι και οι εργαζόμενοι στα μέσα δεν θα έπρεπε να επιτρέπουν την είσοδο σε επιβάτες που παραβιάζουν το χάρτη υποχρεώσεων του ΟΑΣΑ.

Ιδανικά, αυτό θα λειτουργούσε και αμφίδρομα έτσι ώστε και ο ΟΑΣΑ να τηρεί τις δικές του υποχρεώσεις, ξεκινώντας με το ότι οι συγκοινωνιακοί φορείς οφείλουν να εκτελούν το συγκοινωνιακό έργο «με βάση τα προγραμματισμένα και ανακοινωμένα στο κοινό δρομολόγια» που όπως είδαμε πρόσφατα, δεν γίνεται.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*