Ο σταθμός του Μετρό στα Εξάρχεια πάει Μουσείο

Αλλαγή στην χωροθέτηση των εξόδων αλλά και της ονομασίας του μελλοντικού σταθμού της γραμμής 4 του Μετρό στα Εξάρχεια ζητά η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε., η εταιρεία που δημιουργήθηκε με σκοπό την προώθηση έργων ανάπλασης στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την πρόταση του οργανισμού προς την Αττικό Μετρό, προτείνεται οι έξοδοι του σταθμού να μεταφερθούν από την πλατεία Εξαρχείων σε δύο νέες θέσεις στις διασταυρώσεις των οδών Στουρνάρη και Τρικούπη και Τοσίτσα και Τρικούπη οι οποίες και αναμένεται να πεζοδρομηθούν. Παράλληλα, προτείνεται η αλλαγή της ονομασίας του σταθμού από ‘Εξάρχεια’ σε ‘Εξάρχεια – Μουσείο’, αναδεικνύοντας το σύμπλεγμα πολιτισμού του Μουσείου – Πολυτεχνείου.

Σκοπός των αλλαγών αυτών είναι να εξυπηρετηθούν καλύτερα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Αρχαιολογικό και το Επιγραφικό Μουσείο και η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά και να διατηρηθεί αναλλοίωτη η «ιστορική πλατεία Εξαρχείων».

Αν και η θέση του σταθμού δεν πρόκειται να μετακινηθεί από την πλατεία Εξαρχείων, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε νέες μελέτες και εμπλοκή στο διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, η πρόταση της Ανάπλασης Αθήνας είναι ουσιαστικά να δημιουργηθεί μία υπόγεια διάβαση από την οδό Στουρνάρη ως την οδό Τοσίτσα.

Σύμφωνα με τα σχέδια της Αττικό Μετρό, η πλατεία Εξαρχείων πρόκειται να ανασκαφεί ολόκληρη κατά τη διάρκεια των έργων ενώ σε αυτήν θα κατασκευαστεί η είσοδος -έξοδος του σταθμού, το φρέαρ του ανελκυστήρα, καθώς και φρεάτιο εξαερισμού του σταθμού. Πρόκειται δηλαδή να αλλάξει εντελώς πρόσωπο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή της εικόνας παρακμής που παρουσιάζει τις τελευταίες δεκαετίες.

Υπό αυτό το πρίσμα, το άγχος της Ανάπλασης Αθήνας να μην πειραχτεί η εικόνα της πλατείας, και να εξοριστούν κατά ένα τετράγωνο οι έξοδοι του Μετρό φαίνεται περίεργο. Από την άλλη μεριά, η χωροθέτηση νέων εξόδων πιο κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο και η μετονομασία του σταθμού είναι μάλλον θετικές προτάσεις.

Ακολουθεί η επιστολή της Ανάπλασης Αθήνας Α.Ε. προς την Αττικό Μετρό:

Προς:
Καθηγητή Γ. Μυλόπουλο, Πρόεδρο ΔΣ Αττικό Μετρό A.E.,
κ. Θ. Παπαδόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο Αττικό Μετρό A.E.,

Θέμα: Σταθμός Μετρό Εξάρχεια-Μουσείο

Αξιότιμοι κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι,

Σε συνέχεια της σειράς συναντήσεων μας, και επεξεργασίας των δεδομένων του αστικού χώρου του συμπλέγματος Πλατείας Εξαρχείων-Αρχαιολογικού Μουσείου-Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, προτείνουμε να διερευνηθεί η δυνατότητα βελτίωσης του σχεδιασμού της εξόδου του σταθμού Εξάρχεια της Γραμμής 4 του Μετρό, με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τα οποία βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση.

Ήδη μετά από επεξεργασία των σχεδίων του σταθμού από την Τεχνική Ομάδα της “Ανάπλασης Αθήνας” ΑΕ, φαίνεται η δυνατότητα διαμόρφωσης εξόδων επί των οδών Στουρνάρη-Τρικούπη και Τοσίτσα-Τρικούπη, εκτός του τριγωνικού περιγράμματος της πλατείας Εξαρχείων. Αυτή η λύση δίνει τη δυνατότητα συνδυασμού του νέου σταθμού με το έργο της μερικής πεζοδρόμησης των δύο οδών προκειμένου να αποτελέσουν άμεσο άξονα σύνδεσης με τα δύο σημεία ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα μπορεί να μετονομασθεί ο σταθμός σε Μουσείο/Εξάρχεια, αναδεικνύοντας το σύμπλεγμα πολιτισμού του Μουσείου – Πολυτεχνείου.

Εκτιμούμε ότι η συγκεκριμένη αυτή αλλαγή θα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, θα ενισχύσει την κίνηση του σταθμού, θα δώσει τη δυνατότητα σύνδεσης χιλιάδων τουριστών μέσω Μετρό με το Μουσείο Ακροπόλεως. Ταυτόχρονα, η αφαίρεση φρεατίων εισόδου-εξόδου από το κυρίως τμήμα της ιστορικής πλατείας Εξαρχείων θα βοηθήσει στη διατήρηση του χωρικού της χαρακτήρα.

Η “Ανάπλαση Αθήνας” Α.Ε. έχει εντάξει τον σχεδιασμό των πεζοδρομήσεων-συνδέσεων της περιοχής στην ατζέντα της και είναι διαθέσιμη με την Τεχνική Ομάδα της, να βοηθήσει στο επίπεδο του αστικού σχεδιασμού (urban design) για τις συγκεκριμένες επιλύσεις.

Αθήνα 25.10.2018
“Ανάπλαση Αθήνας” Α.Ε.

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*