Το Μετρό της Αθήνας περνά τις χειρότερες μέρες του αλλά η ΣΤΑΣΥ ετοιμάζεται για δρομολόγια Προαστιακού

Από το κακό στο χειρότερο οδεύει τους τελευταίους μήνες η κατάσταση στο Μετρό της Αθήνας. Την ίδια ώρα, αντί οι υπεύθυνοι να αναλάβουν δράση για την βελτίωση των δρομολογίων και της εξυπηρέτησης των επιβατών, λαμβάνουν σπασμωδικές αποφάσεις χωρίς σχεδιασμό όσον αφορά τα δρομολόγια ενώ ετοιμάζονται και για την επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας και σε δρομολόγια Προαστιακού.

Σύμφωνα με απόφαση που έλαβε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ την περασμένη Παρασκευή, 50 μηχανοδηγοί του Μετρό ορίσθηκαν ως «Υποψήφιοι Οδηγοί Συρμών για το Δίκτυο του Προαστιακού». Οι οδηγοί αυτοί πρόκειται να μετεκπαιδευτούν σταδιακά το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να είναι σε θέση να οδηγούν συρμούς που κινούνται στο δίκτυο του Προαστιακού της Αθήνας ώστε «να ανταποκριθούν στις υπηρεσιακές ανάγκες όποτε αυτές προκύψουν».

Η δέσμευση όμως μηχανοδηγών για προαστιακά δρομολόγια (για τα οποία η ΣΤΑΣΥ θα πρέπει λογικά να προχωρήσει σε ενοικίαση ή leasing συρμών) αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση των αστικών δρομολογίων του Μετρό. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι επιβάτες αναγκάζονται να περιμένουν στους σταθμούς κατά μέσο όρο 7-10 λεπτά ακόμα και τις ώρες αιχμής, αν και επισήμως οι συχνότητες στην γραμμής 2 είναι ανά 4′ και στη γραμμή 3 ανά 4’5. Φαίνεται δηλαδή να πραγματοποιούνται περίπου τα μισά δρομολόγια.

Πιο συνηθισμένοι στην αναμονή είναι οι επιβάτες που χρησιμοποιούν τους σταθμούς από Άγιο Δημήτριο ως Ελληνικό στη γραμμή 2 όπου οι συχνότητες είναι επισήμως ανά 10 λεπτά από την πρώτη μέρα λειτουργίας της επέκτασης αν και δεν ισχύει η δικαιολογία της ΣΤΑΣΥ περί χαμηλής επιβατικής κίνησης στο τμήμα αυτό.

Επισήμως, η ΣΤΑΣΥ και ο ΟΑΣΑ όχι μόνο δεν έχουν δικαιολογήσει τη μείωση των δρομολογίων αλλά επιμένουν πως σίγουρα δεν οφείλεται σε έλλειψη συρμών ή ανταλλακτικών, όπως υποστηρίζουν από τη μεριά τους οι συνδικαλιστές. Είναι πάντως κοινή παραδοχή όλων τα τελευταία χρόνια ότι υπάρχουν ελλείψεις σε μηχανοδηγούς οι οποίες θα γίνονταν πιο εμφανείς με την παράδοση νέων επεκτάσεων του Μετρό.

Αντί όμως να ληφθούν μέτρα για την βελτίωση της εξυπηρέτησης των επιβατών, η ΣΤΑΣΥ προχωρά στη λήψη σπασμωδικών αποφάσεων που δείχνουν άγνοια για την πραγματικότητα σχετικά με τις συνθήκες μετακίνησης των επιβατών. Η απόφαση που ελήφθη προ δύο εβδομάδων για αναπροσαρμογή των δρομολογίων του Αεροδρομίου αποδόθηκε από τον πρόεδρο του ΟΑΣΑ σε «εξορθολογισμό» που θα έχει ως αποτέλεσμα την πύκνωση και των υπόλοιπων δρομολογίων.

Δεν χρειαζόταν να έχει σπουδάσει κανείς συγκοινωνιολόγος αλλά απλά να σταθεί για 20 λεπτά στο σταθμό Δουκ. Πλακεντίας και να αντικρίσει το θέαμα με πολλές δεκάδες επιβάτες ανά δρομολόγιο με αποσκευές ανά χείρας να ανεβαίνουν από τις σκάλες και την μία και μοναδική κυλιόμενη για να αλλάξουν υποχρεωτικά αποβάθρα ενώ κάποιοι από αυτούς -κυρίως τουρίστες- να είναι εντελώς μπερδεμένοι, για να καταλάβει τον παραλογισμό των νέων δρομολογίων. Τελικά, μετά από 9 μέρες τα απευθείας δρομολόγια προς το Αεροδρόμιο επέστρεψαν από το περασμένο Σάββατο, μετά από παρέμβαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τον γενικό γραμματέα να υποστηρίζει πως η ΣΤΑΣΥ δεν τήρησε την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία.

Χαρακτηριστικό του πως αντιλαμβάνεται το ρόλο της η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ είναι πως η ανακοίνωση για την αποκατάσταση των δρομολογίων έχει ειρωνικό τόνο (με αποδέκτες ποιους άραγε; τους επιβάτες που ταλαιπωρήθηκαν;) και κάνει λόγο για «περιορισμένης κλίμακας αιτήματα» και για «αβάσιμες ενστάσεις που διατυπώθηκαν για αδυναμία εκτέλεσης του συγκοινωνιακού έργου λόγω προβλημάτων σε συρμούς και έλλειψης ανταλλακτικών». Εντούτοις, δεν γίνεται και πάλι καμία αναφορά στα μειωμένα δρομολόγια του Μετρό.

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που παρουσιάστηκε από τους υπεύθυνους ως λύση για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγκοινωνίες δεν έχει επιφέρει καμία βελτίωση τουλάχιστον ως προς τη λειτουργία του Μετρό. Αντιθέτως, το κλείσιμο εκδοτηρίων εισιτηρίων που επιβλήθηκε εξαιτίας της μεταφοράς προσωπικού σε άλλες θέσεις τη στιγμή που ο ίδιος ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ επιμένει πως το επιβατικό κοινό δεν έχει ακόμα συνηθίσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο επειδή η μετάβαση έγινε εσπευσμένα, έχει εντείνει την ταλαιπωρία των επιβατών που μέχρι και σήμερα σε πολλές περιπτώσεις έχουν να αντιμετωπίσουν ουρές.

 Και ενώ έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από την έναρξη της μετάβασης (η οποία τυπικά έχει ολοκληρωθεί) μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να μη λειτουργεί το σύνολο των παλιών εκδοτικών μηχανημάτων του Μετρό αφού δεν έχει ακόμα ενημερωθεί το λογισμικό τους.

Καθώς σε λίγο παραπάνω από ένα χρόνο το Μετρό της Αθήνας κλείνει την πρώτη 20ετία λειτουργίας, είναι προφανές πως δεν πρόκειται για το ίδιο πεντακάθαρο και άριστα οργανωμένο μέσο που γνώρισαν οι Αθηναίοι ένα Σαββατοκύριακο στις αρχές του 2000. Δεν είναι τόσο το πέρασμα του καιρού όσο οι νοοτροπίες των διοικούντων που έχουν αλλάξει. Με τα οικονομικά της ΣΤΑΣΥ να βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στο κόκκινο και με την εταιρεία να χρησιμοποιείται ανοικτά για το βόλεμα ψηφοφόρων (βλέπε την επιστροφή παράνομα προσληφθέντων εργαζομένων) την ίδια στιγμή που υπάρχει έλλειψη προσωπικού σε κρίσιμες ειδικότητες αλλά και πρόβλημα με τις προμήθειες και τις συμβάσεις (βλέπε βιομηχανία συνοπτικών συμβάσεων) υπάρχουν λίγα περιθώρια για αισιοδοξία.

Όσο και να θέλει κανείς να αποφεύγει τις θεωρίες συνωμοσίας δεν μπορεί παρά να μπαίνει σε σκέψεις διαβάζοντας ανακοινώσεις συνδικαλιστών περί προσπάθειας υποβάθμισης των υπηρεσιών του Μετρό προκειμένου να δικαιολογηθεί ενδεχόμενη πώλησή του σε ιδιώτες. Αν και από το περασμένο καλοκαίρι η ΣΤΑΣΥ ελέγχεται από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, το λεγόμενο Υπερταμείο, ουσιαστικά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι αυτό που ακόμα διαχειρίζεται το Μετρό. Το Υπερταμείο δεν έχει προς παρόν προχωρήσει σε καμία αλλαγή στη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ή άλλη ενέργεια σε σημείο που αναρωτιέται κανείς αν ενδιαφέρεται για τη διαχείριση του Μετρό ή αν απλά η εταιρεία έχει μπει σε λίστα αναμονής για κάποια μελλοντική ιδιωτικοποίηση.

Αν υπάρχει κάποιο περιθώριο αισιοδοξίας, πηγάζει από τις εξαγγελίες για μελλοντικές προσλήψεις μηχανοδηγών στο Μετρό μέσω ΑΣΕΠ αλλά και ενδεχόμενη βελτίωση των οικονομικών της ΣΤΑΣΥ λόγω της λειτουργίας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και των πυλών στους σταθμούς. Αυτά όμως δεν θα φτάσουν από μόνα τους για πλήρη αντιστροφή της σημερινής κατάστασης. Χρειάζεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, οργάνωση και σε τελική ανάλυση ενδιαφέρον για το μέσο.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*