Έρευνα Athens Transport 2018 – Οι απόψεις των επιβατών για τις συγκοινωνίες της Αθήνας

Σήμερα, στο δεύτερο μέρος της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της μεγάλης έρευνας του Athens Transport για το 2018, θα δούμε αναλυτικά τις απόψεις όσων έλαβαν μέρος για μία σειρά ζητημάτων σχετικά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας.

 
Κάποια σημαντικά ευρήματα της έρευνας:
 
 
  • 37,1%: Προς το χειρότερο πηγαίνουν οι συγκοινωνίες της Αθήνας κατά τον τελευταίο χρόνο. 24%: οι συγκοινωνίες αλλάζουν προς το καλύτερο.

  • Με άριστα το 10, οι επιβάτες βάζουν 5,6 στο σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Το 57,5% πιστεύει πως έγινε κακή διαχείριση της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Μεγαλύτερο πρόβλημα η έλλειψη εκδοτηρίων/μηχανημάτων.
  • 53,1%: Οι τιμές των εισιτηρίων πρέπει να μειωθούν. Το 60,7% είναι υπέρ ενός αναλογικού συστήματος (χρέωση ανάλογα με απόσταση),  το 59,4% ζητά να μην αυξηθεί η τιμή των χάρτινων Ath.ena Ticket. 33,2%: ναι στις δωρεάν συγκοινωνίες για όλους.
  • 82,7%: Η εισιτηριοδιαφυγή είναι πρόβλημα. 72%: δεν γίνονται αρκετοί έλεγχοι εισιτηρίων. 60,4% το ηλεκτρονικό εισιτήριο έχει μειώσει την εισιτηριοδιαφυγή. 62,4%: Πρέπει να ελέγχονται τα εισιτήρια όλων των επιβατών στα λεωφορεία.
  • 82,6%: όσοι έχουν μειωμένο εισόδημα να πληρώνουν φθηνότερα εισιτήρια, 47,6%: οι εργαζόμενοι να πληρώνουν μειωμένο εισιτήριο όταν μετακινούνται προς/από τη δουλειά τους. 
  • Η μη συχνή χρήση των μέσων και η απουσία κινήτρων οι κύριοι λόγοι μη έκδοσης προσωποποιημένης κάρτας. Οι μη χρήστες προσωποποιημένης κάρτας ανησυχούν περισσότερο για τα προσωπικά τους δεδομένα από τους χρήστες της κάρτας.
  • 44,4%: όχι σε ιδιωτικοποίηση λεωφορείων, 50,7: όχι στην ιδιωτικοποίηση του Μετρό. 38,3% – 42,1%: Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να παραμείνει ιδιωτική. Το 58,9% των επιβατών του Προαστιακού θέλει και δημόσια δρομολόγια προαστιακού από την ΣΤΑΣΥ. 
  • To 77,5% πιστεύει πως δεν υπάρχει επαρκής ασφάλεια στις συγκοινωνίες. Η πλειοψηφία (41,3%) θέλει η φύλαξη να μοιραστεί μεταξύ αστυνομίας και εταιρειών σεκιούριτι. 
  • To 46,3% είναι ικανοποιημένο από την τηλεματική αλλά μόνο το 37,4% πιστεύει πως έχει βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο. 

Συνολικά 2.391 ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν φέτος στα πλαίσια της μεγάλης έρευνας του Athens Transport για τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Αν και πιστεύουμε πως ο μεγάλος αριθμός των απαντήσεων συμβάλει στην εγκυρότητα των αποτελεσμάτων, είναι απαραίτητο να σημειωθεί πως η πλειοψηφία όσων έλαβαν μέρος, είναι συχνοί χρήστες των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, αναγνώστες του Athens Transport ή μη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η έρευνα να μην είναι αντιπροσωπευτική του μέσου Αθηναίου ή του μέσου επιβάτη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αλλά μάλλον των επιβατών που χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες ως βασικό τρόπο μετακίνησης. Κατά τη γνώμη μας ο περιορισμός αυτός της έρευνας (που προφανώς δεν είναι επιστημονική) είναι και σημαντικό προτέρημά της αφού ακούγεται η φωνή των επιβατών που γνωρίζουν -μέσα και έξω- τις συγκοινωνίες, και όχι γενικά η άποψη της κοινωνίας για αυτές όπως συμβαίνει πολλές φορές σε άλλες επίσημες έρευνες.

Φέτος, αυξήσαμε τις ερωτήσεις που αφορούν τα εισιτήρια και τα θέματα ιδιωτικοποιήσεων, με την πλειοψηφία όμως των ερωτήσεων να παραμένει ίδιες με τα προηγούμενα χρόνια (αν και έγιναν κάποιες βελτιώσεις στην διατύπωση απαντήσεων) προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης.  

 

Ακολουθούν τα αποτελέσματα, διαχωρισμένα σε 10 ενότητες:

  1. Χρήση των συγκοινωνιών της Αθήνας
  2. Ολοκλήρωση της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο
  3. Χρήση κομίστρου για μετακίνηση με τις συγκοινωνίες της Αθήνας
  4. Τιμολογιακή πολιτική συγκοινωνιών Αθήνας
  5. Εισιτηριοδιαφυγή και έλεγχοι εισιτηρίων
  6. Προβλήματα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας
  7. Φύλαξη και ασφάλεια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  8. Ιδιωτικοποιήσεις στις συγκοινωνίες
  9. Αξιολόγηση προσώπων και φορέων
  10. Τηλεματική, διαδίκτυο και τηλεφωνικό κέντρο ΟΑΣΑ

Δείτε πως βαθμολογήθηκαν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας από τους επιβάτες τους


 1.  Χρήση των συγκοινωνιών της Αθήνας

To 34,5% απάντησε πως πραγματοποιεί περισσότερες από 14 διαδρομές ανά βδομάδα με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, δηλαδή πάνω από δύο τη μέρα. Το 24,5% απάντησε πως πραγματοποιεί από 5 έως 10 διαδρομές ενώ παρόμοιο ποσοστό (24,4%) πραγματοποιεί από 11 έως 14 διαδρομές. Το 14,9% απάντησε πως πραγματοποιεί το πολύ έως 4 διαδρομές την εβδομάδα.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, παρατηρούμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων έλαβαν μέρος στην έρευνα είναι καθημερινοί ή πολύ συχνοί χρήστες των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.  Τα αποτελέσματα επομένως δεν εκπροσωπούν τον μέσο Αθηναίο αλλά περισσότερο τους συχνούς χρήστες των ΜΜΜ, κάποιοι εκ των οποίων ενδεχομένως τυγχάνουν και αναγνώστες του Athens Transport.

Για το 76,2%, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποτελούν κύρια επιλογή μετακίνησης. Για το 11,4% είναι εναλλακτική (δευτερεύουσα) επιλογή ενώ το 12,1% συνδυάζει διάφορα μέσα.

Το 40,6% φέτος απάντησε πως δεν χρησιμοποιεί κανένα άλλο μέσο πέραν των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Το 38,9% (από 42% πέρυσι) απάντησε πως το μέσο που χρησιμοποιεί περισσότερο είναι το Ι.Χ. αυτοκίνητο. Το 13,6% απάντησε πως χρησιμοποιεί ταξί, το 4,6% μηχανή και το 2,2% ποδήλατο.


2.  Ολοκλήρωση της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο

Όσον αφορά το χειρισμό της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο από τους υπεύθυνους (ΟΑΣΑ, υπουργείο, εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες), το 57,5% πιστεύει πως έχει γίνει κακή διαχείριση της μετάβασης (από 77% πέρυσι), το 23,2% ούτε καλή ούτε κακή διαχείριση και το 16,1% πιστεύει πως έχει γίνει καλή διαχείριση της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο (από 6,4% πέρυσι).

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να βαθμολογήσουν την ικανοποίηση τους από τη λειτουργία του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Με άριστα το 10, η μέση βαθμολογία ήταν 5,6.

Όσον αφορά τα συνηθέστερα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει με το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το 62,6% απάντησε «δεν υπάρχουν αρκετά εκδοτήρια εισιτηρίων/εκδοτικά μηχανήματα», το 62,1% «επιβάτες προσπαθούν να περάσουν μαζί μου από τις πύλες χωρίς εισιτήριο», το 54,6% «πρέπει να περιμένω σε ουρές», το 48,7% «οι πύλες στους σταθμούς δεν δουλεύουν ικανοποιητικά», το 45,5% «τα αυτόματα εκδοτικά μηχανήματα παρουσιάζουν δυσλειτουργίες», το 39,6% «δεν μπορώ να αγοράσω/φορτίσω εισιτήρια και κάρτες από το περίπτερο», το 29% «το ηλεκτρονικό εισιτήριο με κάνει να καθυστερώ στις μετακινήσεις μου» το 25,1% δεν μπορώ να φορτίσω την κάρτα/αγοράσω εισιτήρια από το τηλέφωνό μου», το 20,2% «η κάρτα μου/εισιτήριό μου έχει παρουσιάσει δυσλειτουργίες», το 18,4% «είναι δύσκολο να βρω πληροφορίες», το 16% «η έκδοση της προσωποποιημένης κάρτας μου μέσω ίντερνετ καθυστέρησε» και το 4,8% «με μπερδεύει η χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου». 


 

3.  Χρήση κομίστρου για μετακίνηση με τις συγκοινωνίες της Αθήνας

Τρεις στους τέσσερις (74,9%) απάντησαν πως χρησιμοποιούν προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card για τις μετακινήσεις τους. Το 13,7% χρησιμοποιεί πολλαπλό εισιτήριο Ath.ena Ticket και το 10,1% ανώνυμη κάρτα Ath.ena Card.

Όσοι απάντησαν πως δεν χρησιμοποιούν προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card, ρωτήθηκαν για ποιο λόγο δεν έχουν προχωρήσει ακόμα στην έκδοση της κάρτας. Το 27,1% απάντησε πως δεν μετακινείται συχνά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το 19,1% πως δεν βλέπει να υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα και το 11,5% πως δεν ξέρει αν συμφέρει οικονομικά.

Μικρότερα ποσοστά έλαβαν τα «η διαδικασία είναι πολύπλοκη» (9,5%), «δεν θέλω να δώσω προσωπικά μου στοιχεία» (9,5%), «δεν θέλω να περιμένω σε ουρά« (9,1%), «ανησυχώ για τα προσωπικά μου δεδομένα» (4,3%) και «δεν ξέρω πως να το κάνω» (1,9%).

Στις αυθόρμητες απαντήσεις στο ίδιο ερώτημα περιλαμβάνονται απαντήσεις όπως «έχω κάνει αίτηση αλλά δεν μου έχει σταλεί ακόμα» (πολλές παρόμοιες απαντήσεις), «βρίσκομαι εκτός Αθηνών», «εν αναμονή ρύθμισης των υπολοίπων δικαιούχων δωρεάν μετακίνησης», «το έχω αμελήσει», «περιμένω την έκδοση φοιτητικού πάσο», «έχω εκδώσει αλλά χρησιμοποιώ πολλαπλά εισιτήρια» κ.ά.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν για το αν τους ανησυχεί πόσο ασφαλή είναι τα προσωπικά τους δεδομένα που έχει (ή τυχόν έχει) στην κατοχή του ο ΟΑΣΑ από τη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

  • To 26,9% όσων δεν χρησιμοποιούν προσωποποιημένη Ath.ena Card και το 18,9% όσων χρησιμοποιούν απάντησαν πως τους ανησυχεί πολύ.
  • To 21% όσων δεν χρησιμοποιούν προσωποποιημένη Ath.ena Card και το 24,8% όσων χρησιμοποιούν απάντησαν πως τους ανησυχεί λίγο.
  • To 30,3% όσων δεν χρησιμοποιούν προσωποποιημένη Ath.ena Card και το 33,5% όσων χρησιμοποιούν απάντησαν πως δεν τους ανησυχεί ιδιαίτερα.
  • To 18,3% όσων δεν χρησιμοποιούν προσωποποιημένη Ath.ena Card και το 21,1% όσων χρησιμοποιούν απάντησαν πως δεν τους ανησυχεί καθόλου.

 

Σχόλιο: Το μεγάλο ποσοστό των χρηστών προσωποποιημένης κάρτας δικαιολογείται από το γεγονός πως η πλειοψηφία όσων απάντησαν στην έρευνα χρησιμοποιεί τις συγκοινωνίες σε καθημερινή βάση. Έτσι, η έρευνα αντανακλά τις απόψεις των επιβατών αυτών αλλά δυστυχώς αντιπροσωπεύονται σε μικρότερο βαθμό οι χρήστες πολλαπλού εισιτηρίου, ο αριθμός των οποίων στην πραγματικότητα είναι σημαντικός.

Ακόμα και έτσι όμως, οι απαντήσεις που έδωσαν οι μη χρήστες προσωποποιημένης κάρτας σχετικά με το λόγο για τον οποίο δεν έχουν προχωρήσει ακόμα σε έκδοσή της είναι εντυπωσιακές. Βλέπουμε πως υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης σε σημαντικό βαθμό σχετικά με την χρησιμότητα της κάρτας και το γεγονός πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν από όλους τους επιβάτες, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά μετακινούνται με τις συγκοινωνίες.


4. Τιμολογιακή πολιτική συγκοινωνιών Αθήνας

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν με ποιο τύπο εισιτηρίου φορτίζουν πιο συχνά τον τελευταίο καιρό το εισιτήριο ή την κάρτα τους. Το 44,8% απάντησε εισιτήριο 30 ημερών, το 17,6% 10+1 ενιαία εισιτήρια και το 13,6% επιδότηση δωρεάν μετακίνησης.  Τα υπόλοιπα προϊόντα κομίστρου έλαβαν ιδιαίτερα μικρά ποσοστά απαντήσεων: εισιτήριο 365 ημερών και ένα ενιαίο εισιτήριο (5,2% και τα δύο), 5 ενιαία εισιτήρια (4,7%), 2 ενιαία εισιτήρια (3,6%), εισιτήριο 90 ημερών (1,9%), εισιτήριο 5 ημερών (1%) και εισιτήριο 180 ημερών (0,7%).

 

Το 55,4% όσων απάντησαν δήλωσαν δικαιούχοι ολόκληρου εισιτηρίου. Το 29% δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου και το 15,6% δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης. 

Οι απόψεις σχετικά με το ύψος της τιμής των εισιτηρίων παραμένουν διχασμένες. Σχεδόν οι μισοί (48%) θεωρούν πως είναι σε λογική τιμή ενώ το 40,7% θεωρεί πως είναι ακριβές. Το 8,6% θεωρεί πως οι τιμές είναι φθηνές. 

Το 53,1% όσων απάντησαν θεωρεί πως οι τιμές των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας πρέπει να μειωθούν. Το 37,5% πως πρέπει να παραμείνουν όπως είναι ενώ το 1,4% πως πρέπει να αυξηθούν. Το 7,9% απάντησε πως δεν γνωρίζει. 

 

Η πλειοψηφία (60,7%) απάντησε πως θα συμφωνούσε ή μάλλον θα συμφωνούσε με ένα αναλογικό σύστημα εισιτηρίου για τις συγκοινωνίες της Αθήνας όπου η χρέωση θα γινόταν ανάλογα με την απόσταση. Το 31,9% απάντησε πως θα διαφωνούσε ή μάλλον θα διαφωνούσε και το 7,4% πως δεν ξέρει. 

Το 59,4% απαντά πως διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί με το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής των χάρτινων πολλαπλών εισιτηρίων Ath.ena Ticket προκειμένου περισσότεροι επιβάτες να χρησιμοποιούν κάρτες Ath.ena Card, προσωποποιημένες ή ανώνυμες. Το 31% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί και το 9,7% απάντησε πως δεν ξέρει.

 

Όσον αφορά τους εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής, το 68,4% θα ενδιαφερόταν για πληρωμή απευθείας μέσω κινητού τηλεφώνου. Το 27,4% απάντησε πως δεν θα ενδιαφερόταν ή μάλλον δεν θα ενδιαφερόταν και το 4,2% πως δεν ξέρει. 

Το 63,6% απάντησε πως θα ενδιαφερόταν για πληρωμή της μετακίνησης απευθείας με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Το 32,5% δεν θα ενδιαφερόταν ή μάλλον δεν θα ενδιαφερόταν και το 3,9% δεν ξέρει.

Περνώντας στο ζήτημα της κοινωνικής πολιτικής, η συντριπτική πλειοψηφία (77,9%) συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης για όλους τους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Το 17,8% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί και το 4,3% δεν ξέρει.

Σχετικά με την επέκταση της κοινωνικής πολιτικής, το 47,6% πιστεύει πως οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώνουν μειωμένο εισιτήριο όταν μετακινούνται προς και από την εργασία τους. Το 32,3% πιστεύει πως πρέπει να πληρώνουν ολόκληρο εισιτήριο και το 12,7% πως θα πρέπει να μετακινούνται δωρεάν. Το 7,5% δεν ξέρει. 

Το 82,6% όσων απάντησαν, θα συμφωνούσε ή μάλλον θα συμφωνούσε με μειώσεις στην τιμή των εισιτηρίων (μειωμένο εισιτήριο ή δωρεάν μετακίνηση) για επιβάτες με χαμηλό εισόδημα. Το 14,2% θα διαφωνούσε ή μάλλον θα διαφωνούσε και το 3,2% δεν ξέρει. 

 

Η άποψη πως οι τουρίστες θα πρέπει να πληρώνουν ακριβότερες τιμές εισιτηρίων σε σχέση με τους μόνιμους κατοίκους της Αθήνας δεν είναι δημοφιλής αφού το 75,2% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί. Το 21,6% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί και το 3,2% δεν ξέρει. 

Το 61% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί με την άποψη πως οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες πρέπει να είναι δωρεάν για όλους. Ποσοστό 33,2% (από 37,3% πέρυσι) συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με την άποψη αυτή, ενώ ποσοστό 5,8% απάντησε πως δεν ξέρει.


 

5.  Εισιτηριοδιαφυγή και έλεγχοι εισιτηρίων

Η συντριπτική πλειοψηφία (82,7%) πιστεύει πως η εισιτηριοδιαφυγή αποτελεί πρόβλημα για τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Το 10,8% πιστεύει πως δεν είναι πρόβλημα ενώ το 6,5% δεν ξέρει.

Το 68,6% απάντησε πως κατά την τελευταία χρονιά δεν έχει ποτέ επιβιβαστεί σε μέσο μαζικής μεταφοράς χωρίς να έχει πληρώσει (αν δεν είναι δικαιούχος δωρεάν μετακίνησης). Όμως, ένας στους πέντε (21,7%) απάντησε πως το έχει κάνει λίγες φορές και το 8,4% το έχει κάνει αρκετές φορές. 

Σχεδόν όλοι όσοι απάντησαν έχουν όμως δει άλλους να επιβιβάζονται σε μέσα κατά τον τελευταίο χρόνο χωρίς να έχουν επικυρώσει το εισιτήριο ή την κάρτα τους. Το 81,5% το έχει δει αρκετές φορές, το 10,7% λίγες φορές και το 2,3% δεν το έχει δει. 

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τι νοιώθουν όταν βλέπουν πως κάποιος επιβάτης χρησιμοποιεί τις συγκοινωνίες χωρίς να έχει επικυρώσει εισιτήριο ή κάρτα. Οι απαντήσεις είχαν ως εξής: 45,3% ενόχληση, 40,1% απογοήτευση, 28,6% θυμό, 22,1% τίποτα, 21,1% κατανόηση, 19% απαισιοδοξία, 15,9% λύπη, 13% απέχθεια, 6,6% πνεύμα αλληλεγγύης, 1,7% ξάφνιασμα, 1,3% χαρά και 1% αισιοδοξία.  

Επτά στους δέκα πιστεύουν πως το ηλεκτρονικό εισιτήριο είχε μέχρι στιγμής επίδραση στην εισιτηριοδιαφυγή. Το 60,4% πιστεύει πως τώρα λιγότεροι επιβάτες αποφεύγουν να πληρώσουν, ενώ το 11,4% πως περισσότεροι αποφεύγουν να πληρώσουν. Το 19,6% πιστεύει πως δεν έχει αλλάξει τίποτα ενώ το 8,6% δεν ξέρει. 

Το 72% όσων απάντησαν πιστεύει πως δεν γίνονται αρκετοί έλεγχοι εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας. Το 12,8% πιστεύει πως γίνονται αρκετοί έλεγχοι ενώ το 5,5% πως γίνονται περισσότεροι έλεγχοι από όσους χρειάζονται.

Ποσοστό 17,4% απαντά πως του έγινε έλεγχος εισιτηρίου κατά τον τελευταίο μήνα. Το 18,6% πως τελευταία φορά έλεγχος του έγινε κατά το τελευταίο εξάμηνο, το 14% κατά τον τελευταίο χρόνο ενώ το 32,7 παλαιότερα. Το 15,9% απάντησε πως δεν του έχει γίνει έλεγχος ποτέ. 

 

Το 80,2% πιστεύει πως οι καλώς υπάρχουν οι πύλες εισόδου/εξόδου στους σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ. Το 12,7% θέλει να σταματήσουν να λειτουργούν ενώ το 7,1% δεν ξέρει. 

Το 69,5% πιστεύει πως πρέπει να υπάρχει επιτήρηση των πυλών από προσωπικό. Το 24,6% πιστεύει πως δεν είναι απαραίτητο ενώ το 5,9% δεν ξέρει. 

Όσον αφορά το μέτρο της εισόδου από την πρώτη πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ, η πλειοψηφία (50,7%) πιστεύει πως είναι θετικό μέτρο αλλά χρίζει βελτίωσης. Το 36,1% πιστεύει πως είναι αρνητικό μέτρο ενώ το 8,7% πως είναι θετικό και αποτελεσματικό. 

Το 62,4% πιστεύει πως πρέπει να υπάρχει έλεγχος του εισιτηρίου ή κάρτας κάθε επιβάτη που επιβιβάζεται σε λεωφορείο. Το 25,9 απάντησε πως δεν πρέπει ενώ το 11,8% δεν ξέρει. 


 

6. Προβλήματα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας

Το 37,1% όσων απάντησαν πιστεύουν πως η κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας αλλάζει προς το χειρότερο κατά τον τελευταίο χρόνο (από 34,1% πέρυσι), το 35,3% πως η κατάσταση παραμένει ίδια (από 36,4% πέρυσι) και το 24% πως αλλάζει προς το καλύτερο (από 26,3% πέρυσι). 

Όσον αφορά τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγκοινωνίες, περισσότερες απαντήσεις συγκέντρωσαν τα εξής: «η μετακίνηση δεν είναι άνετη (συνωστισμός κ.λπ.)» 77,6%, «δεν υπάρχουν συχνά δρομολόγια» 64,5%, «δεν τηρούνται τα προγραμματισμένα δρομολόγια» 60%, «τα οχήματα/συρμοί είναι παλιά» 59,3%, «πολλοί επιβάτες δεν πληρώνουν εισιτήριο» 50,8%, «υπάρχει πρόβλημα καθαριότητας» 50,7%, «πρέπει να περιμένω σε ουρές σε εκδοτήρια και εκδοτικά μηχανήματα» 43,7%, «γίνονται συχνά απεργίες» 42,4%, «δεν καλύπτεται επαρκώς η περιοχή/διαδρομή που με ενδιαφέρει» 38,9%, «οι μετακινήσεις είναι αργές» 38,1%, «δεν αισθάνομαι ασφάλεια κατά τη μετακίνηση» 37,2%, «δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση» 31,5%, «οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες δεν συμπεριφέρονται με σωστό τρόπο» 30,8%, «το εισιτήριο είναι ακριβό» 28,2%, «δεν με εξυπηρετεί το ωράριο λειτουργίας» 24,9%, «το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου 16,9%. 


 

7.  Φύλαξη και ασφάλεια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Η πλειοψηφία (77,5%) πιστεύει πως δεν υπάρχει ή μάλλον δεν υπάρχει επαρκής φρούρηση/ασφάλεια στις εγκαταστάσεις των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας. Αντίθετη άποψη έχει το 18,7% ενώ το 3,9% δεν ξέρει. 

 

Η πλειοψηφία (41,3%) πιστεύει πως τη φύλαξη των σταθμών του Μετρό και των λοιπών εγκαταστάσεων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς πρέπει να την αναλάβει από κοινού η αστυνομία με τις εταιρείες σεκιούριτι. Το 18,5% πιστεύει πως την ασφάλεια πρέπει να την αναλάβουν φρουροί – υπάλληλοι του ΟΑΣΑ/ΣΤΑΣΥ, το 16,9% η Ελληνική Αστυνομία, το 13,6% οι εταιρείες σεκιούριτι, το 1,9% κανείς ενώ το 7,9% δεν ξέρει.  

 

To 55,6% θα διαφωνούσε ή μάλλον θα διαφωνούσε με την πραγματοποίηση ελέγχων εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με την παρουσία αστυνομικών. Το 40,5% θα συμφωνούσε, ενώ το 4% δεν ξέρει.

Με το ενδεχόμενο παρουσίας φρουρών σεκιούριτι κατά τη διάρκεια ελέγχων εισιτηρίων θα διαφωνούσε ή μάλλον θα διαφωνούσε το 47,8% ενώ θα συμφωνούσε ή μάλλον θα συμφωνούσε το 47,7%. Το 4,5% δεν ξέρει. 

 

8.  Ιδιωτικοποιήσεις στις συγκοινωνίες

Όσοι δήλωσαν επιβάτες του Προαστιακού σιδηρόδρομου κατά την τελευταία χρονιά, ερωτήθηκαν για το αν έχει αλλάξει κάτι στη λειτουργία του σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι μισοί (50,9%) απάντησαν πως η κατάσταση έχει παραμείνει η ίδια. Το 25% απάντησε πως η κατάσταση έχει αλλάξει προς το χειρότερο και το 13,6% πως η κατάσταση έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Το 10,5% δεν έχει γνώμη.

Η πλειοψηφία των επιβατών του Προαστιακού (42,1%) πιστεύουν πως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πρέπει να παραμείνει ιδιωτική. Ένας στους πέντε (20,9%) πιστεύουν πως πρέπει να κρατικοποιηθεί αλλά το 37% δεν εκφράζει κάποια άποψη.

Σχετικά με το ενδιαφέρον που έχει εκφράσει η ΣΤΑΣΥ για την πραγματοποίηση και προαστιακών δρομολογίων, το 58,9% των επιβατών του Προαστιακού πιστεύει πως θα ήταν μία θετική εξέλιξη. Το 16,2% πιστεύει πως θα ήταν μία αρνητική εξέλιξη ενώ το 24,9% δεν εκφράζει άποψη.

Όσοι απάντησαν πως δεν είναι επιβάτες του Προαστιακού, ρωτήθηκαν για το τι επιθυμούν να συμβεί με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το 38,3% θα ήθελε η εταιρεία να παραμείνει ιδιωτική, το 17,7% να ιδιωτικοποιηθεί αλλά η πλειοψηφία 44% δεν εκφράζει άποψη. 

Για την πιθανότητα η ΣΤΑΣΥ να ξεκινήσει προαστιακά δρομολόγια, το ποσοστό των μη επιβατών που το θεωρούν ως θετική εξέλιξη περιορίζεται σε 43,8%. Το 17% θα το θεωρούσε ως αρνητική εξέλιξη και το 39,2% δεν εκφράζει άποψη. 

Για το 32,3% η ανάληψη του ελέγχουν των συγκοινωνιών της Αθήνας από το Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) είναι αρνητική ή μάλλον αρνητική εξέλιξη. Θετική ή μάλλον θετική εξέλιξη την θεωρεί το 19,7% ενώ σχεδόν οι μισοί (48%) δεν εκφράζουν άποψη. 

Το 39,1% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί με την επερχόμενη παραχώρηση λεωφορειακών γραμμών από τον ΟΑΣΑ στα ΚΤΕΛ Αττικής. Το 27,6% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί ενώ ένας στους τρεις (33,3%) απάντησε πως δεν ξέρει. 

Οι μισοί (50,2%) θεωρούν πως η παραχώρηση των γραμμών στα ΚΤΕΛ αποτελεί ιδιωτικοποίησή τους. Το 14,9% απάντησε πως δεν είναι ιδιωτικοποίηση ενώ το 34,9% απάντησε πως δεν γνωρίζει.

 

 

To 44,4% θα διαφωνούσε ή μάλλον θα διαφωνούσε με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης ή παραχώρησης περισσότερων λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΑ σε ιδιώτη/ιδιώτες. Το 36,3% θα συμφωνούσε ή μάλλον θα συμφωνούσε ενώ το 19,3% απαντά πως δεν γνωρίζει.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης ή παραχώρησης σε ιδιώτες των μέσων σταθερής τροχιάς (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ), περίπου οι μισοί (50,7%) θα διαφωνούσαν ή μάλλον θα διαφωνούσαν, ένας στους τρεις (33%) θα συμφωνούσε ή μάλλον θα συμφωνούσε, ενώ το 16,2% απαντά πως δεν γνωρίζει.

Ερωτώμενοι για το πώς πιστεύουν ότι θα εξελιχθεί η κατάσταση σε 5 χρόνια από σήμερα, το 46,6% (από 43% πέρυσι) πιστεύει πως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας θα έχουν μερικώς ιδιωτικοποιηθεί, ενώ το 20,5% πιστεύει πως θα έχουν πλήρως ιδιωτικοποιηθεί. Μόνο το 11,6 (από 16,2% πέρυσι) πιστεύει πως θα παραμένουν δημόσια και το 21,3% απάντησε πως δεν ξέρει.

 

9. Αξιολόγηση προσώπων και φορέων

Το 43.9% (από 50,2% πέρυσι) έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική εντύπωση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη. Το 21,8% έχει ουδέτερη εντύπωση, ενώ θετική ή μάλλον θετική εντύπωση έχει το 18,6% (από 13,3% πέρυσι). Το 15,7% απάντησε πως δεν γνωρίζει.

Το 46,8% (από 49,6% πέρυσι) έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη και για τις διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ). Το 24% έχει ουδέτερη γνώμη ενώ το 16,5% (από 13% πέρυσι) έχει θετική ή μάλλον θετική γνώμη. Το 12,7% απάντησε πως δεν γνωρίζει.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, το 37,6% έχει θετική ή μάλλον θετική εντύπωση. Το 31,7% έχει ουδέτερη εντύπωση ενώ το 25,5% (από 14,7% πέρυσι) έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική εντύπωση.


10. Τηλεματική, διαδίκτυο και τηλεφωνικό κέντρο ΟΑΣΑ

Όσοι δήλωσαν επιβάτες των Λεωφορείων και Τρόλεϊ, ρωτήθηκαν για το σύστημα της τηλεματικής. Το 46,3% (από 50,3% πέρυσι) δηλώνουν αρκετά ικανοποιημένοι. Το 22,2% ούτε πολύ ούτε λίγο ικανοποιημένοι ενώ το 11,2% (από 15,8% πέρυσι) είναι πολύ ικανοποιημένοι. Λίγο ικανοποιημένοι είναι το 13,7% και καθόλου ικανοποιημένοι το 5,1%.

Όσον αφορά τις λειτουργίες του συστήματος της τηλεματικής που έχουν χρησιμοποιήσει, το 84,1% αναφέρει τις οθόνες στις στάσεις (έξυπνες στάσεις), το 74,7% την εφαρμογή OASA Telematics για smartphones, το 56% την ιστοσελίδα oasa.telematics.gr και το 55,1% την ηχητική αναγγελία των στάσεων μέσα στα λεωφορεία. 

Η πλειοψηφία (46% από 30,7% πέρυσι) πιστεύει πως δεν έχει αλλάξει κάτι στο σύστημα της τηλεματικής σε σχέση με πέρυσι. Το 37,4% (από 56,7% πέρυσι) πιστεύει πως το σύστημα της τηλεματικής έχει βελτιωθεί ενώ το 8,7% (από 4% πέρυσι) πως έχει χειροτερεύσει. Το 7,9% δεν εκφράζει γνώμη. 

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης για τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει χρησιμοποιώντας το σύστημα της τηλεματικής. Το 64,4% απάντησε «ένα λεωφορείο δεν φαινόταν καθόλου στην τηλεματική», το 58% «η οθόνη εντός του λεωφορείου ήταν χαλασμένη ή εκτός λειτουργίας» το 53,9% «τα δρομολόγια δεν αναχωρούσαν τις ώρες που αναγράφονται στην τηλεματική», το 44,8% «ο υπολογισμός της ώρας διέλευσης του επόμενου λεωφορείου ήταν λάθος», το 35,7% «η οθόνη της έξυπνης στάσης ήταν χαλασμένη ή εκτός λειτουργίας» και το 34,8% «η εφαρμογή για το κινητό δεν εμφάνιζε δεδομένα τηλεματικής». Άλλες απαντήσεις που δόθηκαν αυθόρμητα ήταν «η εφαρμογή δεν έβρισκε την τοποθεσία μου», «η εφαρμογή κολλάει», «δεν υπάρχουν οθόνες στις αφετηρίες/σε πολλές στάσεις», «τα λεωφορεία ξαφνικά εξαφανίζονται».  

Το 31,5% (από 38,9% πέρυσι) είναι ικανοποιημένοι ή πολύ ικανοποιημένοι από τη διαδικτυακή παρουσία των συγκοινωνιακών φορέων (oasa.gr, stasy.gr, osy.gr, athenacard.gr). Μόνο το 4,1% του συνόλου δηλώνουν όμως πολύ ικανοποιημένοι. Το 35,3% είναι ούτε πολύ ούτε λίγο ικανοποιημένοι και το 26% (από 22,2% πέρυσι) ελάχιστα ή καθόλου ικανοποιημένοι. Το 7,2% απάντησε πως δεν ξέρει.

Το 71,3% θεωρεί πολύ ή αρκετά σημαντικό να έχουν παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) οι συγκοινωνίες της Αθήνας. Το 14,3% το θεωρεί ούτε πολύ, ούτε λίγο σημαντικό και το 9,8% λίγο ή καθόλου σημαντικό. Το 4,5% απάντησε πως δεν γνωρίζει.  

 

Το 66,5% θεωρεί ως πολύ σημαντικό να παρέχεται σήμα κινητής τηλεφωνίας εντός των σταθμών και συρμών του Μετρό. Το 24,2% το θεωρεί αρκετά σημαντικό, το 6,9% λίγο σημαντικό και το 2,4% καθόλου σημαντικό.

Όσον αφορά την παροχή ασύρματου διαδικτύου (wifi) στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το 49,1% το θεωρεί πολύ σημαντικό, το 26,9% αρκετά σημαντικό, το 18,3% λίγο σημαντικό και το 5,7% καθόλου σημαντικό. 

Τέλος, οι συμμετέχοντες στην έρευνα ερωτήθηκαν για το εάν έχουν χρησιμοποιήσει το τηλεφωνικό κέντρο του ΟΑΣΑ (11185). Το 75,4% απάντησε πως δεν έχει επικοινωνήσει με το τηλεφωνικό κέντρο ενώ το 23,6% απάντησε πως έχει επικοινωνήσει.

Όσοι απάντησαν πως έχουν επικοινωνήσει με το 11185 ερωτήθηκαν για το πόσο ικανοποιημένοι έχουν μείνει από την εξυπηρέτηση. Το 38,1% (από 48,2% πέρυσι) έμειναν ικανοποιημένοι ή πολύ ικανοποιημένοι. Το 25,6% ούτε πολύ ούτε λίγο ικανοποιημένοι και το 35% (από 29,1% πέρυσι) ελάχιστα ή καθόλου ικανοποιημένοι.

 

Δείτε πως βαθμολογήθηκαν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας από τους επιβάτες τους

Στο πλαίσιο της φετινής έρευνας, ρωτήσαμε τους συμμετέχοντες ποια θα ήταν η πρώτη απόφαση που θα λάμβαναν αν κάποιος τους τοποθετούσε στη θέση του προέδρου του ΟΑΣΑ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*