Τα νέα σιδηροδρομικά έργα της Αθήνας

ΕΡΓΟΣΕ

Μετά την υπογραφή της σύμβασης για το έργο της υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής στα Σεπόλια, οι εργασίες του οποίου πρόκειται να ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο χρονικά διάστημα, στο προσκήνιο έρχονται και άλλα σιδηροδρομικά έργα που πρόκειται να ξεκινήσουν στην Αττική μέσα στους επόμενους μήνες, ύστερα από μεγάλη αναμονή.

Η ολοκλήρωση του σταθμού Λαρίσης

Το μεγαλύτερο από αυτά αφορά τη β’ φάση των εργασιών στο σταθμό Λαρίσης με την κατασκευή τριών νέων αποβαθρών και την υπόγεια σύνδεση του σταθμού με τον ομώνυμο σταθμό του Μετρό. Έργο που θα λύσει το πρόβλημα της μετεπιβίβασης των επιβατών που σήμερα αναγκάζονται να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν σκάλες για να μπουν στο Μετρό.

Η ΕΡΓΟΣΕ δηλώνει έτοιμη για τη δημοπράτηση του έργου, με προβλεπόμενο κόστος 48 εκατ. ευρώ εδώ και πάνω από ένα χρόνο και όπως φαίνεται έχει έρθει η ώρα για να λάβει προτεραιότητα. Πέραν από τις νέες αποβάθρες και τη σύνδεση με το σταθμό του Μετρό, η συγκεκριμένη εργολαβία θα περιλαμβάνει και τα εξής:

  • Την καθαίρεση της παλαιάς υπόγειας πεζοδιάβασης και την ολοκλήρωση της κατασκευής (επέκταση) της νέας μικρής Κάτω Διάβασης Πεζών.
  • Την κατασκευή τριών μεταλλικών Άνω Πεζοδιαβάσεων εντός των ορίων του Σ.Σ. Αθηνών.
  • Την ολοκλήρωση του ανισόπεδου Κόμβου της οδού Πέλοπος στην είσοδο του Σ.Σ. Αθηνών
  • Την ολοκλήρωση της κατασκευής της Κάτω Διάβασης Οχημάτων και Πεζών της οδού Δομοκού στην έξοδο του Σ.Σ. Αθηνών.
  • Την κατασκευή των υπολειπόμενων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του Σ.Σ. Αθηνών. (ηλεκτροφωτισμός, ανελκυστήρες, αντλιοστάσια).
  • Την αναμόρφωση του κυκλοφοριακού ιστού της ευρύτερης περιοχής με την κατασκευή έργων οδοποιίας, υδραυλικών έργων, αποκατάσταση εγκαταστάσεων και κτιρίων, έργων πρασίνου και περίφραξης του Σ.Σ. Αθηνών, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για την εξασφάλιση της λειτουργικότητας του υφιστάμενου σιδηροδρομικού διαδρόμου.

Η γραμμή ΣΚΑ – Οινόη

Ένα άλλο έργο που αναμένεται αφορά την αναβάθμιση της γραμμής ΣΚΑ – Οινόη οι μελέτες για το οποίο έχουν ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε πως η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή έκανε δεκτή την αίτηση της Διεύθυνσης Μελετών της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε.,  για την έγκριση εκπόνησης των υδραυλικών μελετών στο πλαίσιο της συνολικής μελέτης του έργου.

Σημειώνεται πως πέρα από τη διαπλάτυνση και ανακαίνιση της υφιστάμενης υποδομής της γραμμής που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της φέρουσας ικανότητας της γραμμής, στην ίδια εργολαβία θα περιλαμβάνεται και η ανακαίνιση σιδηροδρομικής σήραγγας στον Άγιο Στέφανο και η κατασκευή κάτω οδικής διάβασης στο σιδηροδρομικό σταθμό Αλιάρτου Βοιωτίας.

Οι γραμμές του πετρελαίου

Εξελίξεις αναμένουμε μέσα στους επόμενους μήνες και στα δύο έργα που θα οδηγήσουν στην επαναλειτουργία τμημάτων της παλιάς μετρικής γραμμής που ένωνε την Αθήνα με την Πελοπόννησο. Μέσα στο 2019 θα πρέπει να έχουμε την ολοκλήρωση των μελετών, κόστους 27 εκατ. ευρώ, τις οποίες έχουν αναλάβει να χρηματοδοτήσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια για το τμήμα της γραμμής από το ΣΚΑ ως την Ελευσίνα, μαζί με την κατασκευή αγωγού πετρελαίου από το Σκαραμανγκά ως την Ελευσίνα, παράλληλα με τις γραμμές.

Επίσης, αναμένουμε νεότερα και για τα έργα στο τμήμα της ίδιας γραμμής από τους Αγίους Θεοδώρους ως τον Ισθμό, έργο το οποίο θα γίνει εξ ολοκλήρου (μελέτη και εκτέλεση) με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της MOTOR OIL. Η απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που ανοίγει το δρόμο για το έργο υπεγράφη τον περασμένο Αύγουστο.

Επεκτάσεις Προαστιακού: καλά νέα μόνο για το Λουτράκι

Στο μέτωπο των επεκτάσεων του Προαστιακού της Αθήνας, καλά νέα υπάρχουν μόνο για την επέκταση προς το Λουτράκι με το διαγωνισμό να έχει ολοκληρωθεί από το περασμένο καλοκαίρι και να εκκρεμεί ακόμα η υπογραφή της σύμβασης. Όσον αφορά τις επεκτάσεις προς Λαύριο και προς Ραφήνα, αν προχωρήσει το σχέδιο για εκτέλεση των μελετών από την κοινοπραξία της Αττικής Οδού, τότε μάλλον θα αργήσουμε να έχουμε εξελίξεις.

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*