10 χρόνια @AthensTransport

10 χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που ανέβηκε το πρώτο tweet στο λογαριασμό @AthensTransport του twitter.

To tweet  αφορούσε μία στάση εργασίας (ξαφνιάζεται κανείς;) στα Τρόλεϊ που θα πραγματοποιούνταν εκείνη τη μέρα. Τα υπόλοιπα tweets της μέρας (βλ. παρακάτω) αφορούσαν τα επερχόμενα έργα του ΗΣΑΠ, το κλείσιμο του τμήματος Πλακεντίας – Εθν. Άμυνα του Μετρό για ένα εξάμηνο, καθώς και την είδηση πως οι σταθμοί Περιστέρι, Ανθούπολη και Χαϊδάρι (Αγία Μαρίνα) θα παραδοθούν στα τέλη του 2009. Τελικά άνοιξαν το 2013 λόγω του σκανδάλου της Siemens.  

Το @AthensTransport γεννήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου του 2009 ως μία προσπάθεια ενημέρωσης των λιγοστών τότε χρηστών του ελληνικού twitter για τις απεργίες και τροποποιήσεις δρομολογίων στις συγκοινωνίες της Αθήνας.

Τότε, τα ατέλειωτα έργα ανακαίνισης της γραμμής του ΗΣΑΠ βρίσκονταν ακόμα σε εξέλιξη και οι απεργίες στις συγκοινωνίες εξαγγέλλονταν (πιστέψτε το) πολύ πιο συχνά σε σχέση με σήμερα.

 

Το πρώτο tweet

 

Υπήρχε όμως σημαντικό πρόβλημα καθώς οι επίσημοι φορείς πολύ συχνά ειδοποιούσαν την τελευταία στιγμή, ακόμα και αυθημερόν, με τους επιβάτες να μην ξέρουν τι θα τους ξημερώσει (αυτό ελάχιστα έχει αλλάξει). Από την άλλη μεριά, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έγραφαν πολύ συχνά λανθασμένες και μη ενημερωμένες πληροφορίες μπερδεύοντας περαιτέρω την κατάσταση.

Το twitter των 140 τότε χαρακτήρων ήταν πολύ βολικό μέσο για την άμεση μετάδοση πληροφοριών (αν και μέχρι τότε όλα τα Retweet απαιτούσαν copy-paste του αρχικού!) Παράλληλα βλέπαμε ολοένα και περισσότερους ξένους φορείς και υπηρεσίες να χρησιμοποιούν το twitter, και ήμασταν σίγουροι πως μέσα σε 1-2 χρόνια ο ΟΑΣΑ θα αποκτούσε τη δική του παρουσία στα social media αφήνοντάς μας να ξεκουραστούμε.

Αυτό όμως δεν έγινε, και η «κούραση» συνεχίστηκε για τα επόμενα 10 χρόνια. Από το 2010 και στο facebook και το 2011 σε αυτό το site με περισσότερες ειδήσεις από τις συγκοινωνίες της Αθήνας.

Κλείνοντας αυτή τη δεκαετία, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας διάβασαν, μας βοήθησαν, μας φιλοξένησαν, μας ενθάρρυναν, μας έβρισαν, μας συμβούλευσαν, μας ενημέρωσαν, μας έκλεψαν και μας έδωσαν έμπνευση. Όλους όσους επικοινώνησαν μαζί μας έστω με ένα tweet ή παρέμειναν σιωπηλοί.

Δεν ξέρω αν τα 10 χρόνια θα γίνουν 20 ή όχι, αλλά το σίγουρο είναι πως η δεκαετία αυτή ήταν καλή φάση!

Υ.Γ. 1: Επειδή εδώ και χρόνια το ζητάτε, πλέον υπάρχει ένας τρόπος ο καθένας να στείλει ένα κείμενο προς δημοσίευση για οτιδήποτε (θετικό ή αρνητικό) βλέπει στις συγκοινωνίες της Αθήνας.

Υ.Γ. 2: Μέσα στο Φεβρουάριο θα επιστέψει και η δυνατότητα σχολιασμού στις περισσότερες αναρτήσεις. Με moderation όμως για να μην ξεφύγουμε όπως πέρυσι.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*