Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τις πρόδρομες εργασίες της γραμμής 4 του Μετρό

Με την κατακύρωση του αποτελέσματος από το Διοικητικό Συμβούλιο της Αττικό Μετρό, ολοκληρώθηκε χτες Τετάρτη 16 Ιανουαρίου η διαδικασία του διαγωνισμού για τις πρόδρομες εργασίες του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό (Άλσος Βεϊκου – Γουδή). 

Συγκεκριμένα, το έργο «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΟΚΩ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Α’ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ 4 «ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ – ΓΟΥΔΗ» ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ» ανατέθηκε στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. με συνολική δαπάνη 31.051.440,67 ευρώ προ ΦΠΑ, και με ποσοστό έκπτωσης 20,38% (προϋπολογισμός 39.000.000 ευρώ).

Αν και ο προσωρινός μειοδότης είχε επιλεγεί από το περασμένο καλοκαίρι, η διαδικασία καθυστέρησε εξαιτίας δικαστικής προσφυγής κατά του αποτελέσματος από εταιρεία συμμετέχουσα στο διαγωνισμό. Τελικά, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για την κατακύρωση του διαγωνισμού.

Τώρα η σύμβαση αναμένεται να σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την απαραίτητη έγκριση. Εφόσον οι διαδικασίες προχωρήσουν γρήγορα η σύμβαση θα μπορούσε να υπογραφεί μέσα στην άνοιξη ώστε στη συνέχεια οι μελέτες και οι εργασίες να ξεκινήσουν μέχρι το καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να αναπτυχθούν 22 εργοτάξια, από το Άλσος Βεΐκου ως το Γουδή και την Κατεχάκη, εκεί όπου θα κατασκευαστούν οι σταθμοί και τα φρεάτια της γραμμής. Ο ανάδοχος θα πρέπει να εκτελέσει τις σχετικές μελέτες και στη συνέχεια να προχωρήσει στα έργα παράκαμψης των δικτύων κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, οπτικές ίνες, φυσικό αέριο, ΗΛΠΑΠ κλπ), στις αρχαιολογικές εργασίες, τις κυκλοφοριακές παρακάμψεις και τις λοιπές εργασίες στα σημεία που θα στηθούν τα εργοτάξια.

Έχει μέλλον ο κύριος διαγωνισμός

Εν τω μεταξύ από παράταση σε παράταση πηγαίνει η ημερομηνία υποβολής προσφορών για τον κύριο διαγωνισμό για τη γραμμή 4. Η αρχική ημερομηνία υποβολής προσφορών (10 Δεκεμβρίου 2018) παρατάθηκε ως τις 15 Ιανουαρίου 2019 για να ακολουθήσει και νέα παράταση ως τις 5 Φεβρουαρίου. 

Υπενθυμίζεται ότι στη β’ φάση του διαγωνισμού, η οποία ξεκίνησε στις 6 Σεπτεμβρίου, συμμετέχουν οι εξής κοινοπραξίες:

  1. ΤΕΡΝΑ ΑΕ- VINCI-SIEMENS AG “TVS”
  2. J+P ΑΒΑΞ ΑΕ- GHELLA SpA –ALSTOM TRANSPORT S.A.
  3. ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – ANSALDO STP S.p.A – HITACHI RAIL ITALY SPA

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1.510.000.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει το capital.gr, λίγο πριν τη λήξη της χρονιάς, ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης προχώρησε στη δέσμευση ποσών 488.020.000 ευρώ και 560.000 ευρώ για την κατασκευή της υπόγειας σήραγγας του έργου και για απαλλοτριώσεις, αντίστοιχα. Η απόφαση του Υποδομών θα επιτρέψει την εκταμίευση του παραπάνω ποσού μέσα στο 2019, διαδικασία που θα συνοδευθεί με ισόποση αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αττικό Μετρό

Ακόμα πάντως και αν δεν δοθεί νέα παράταση, πολύ δύσκολα θα έχουμε υπογραφή της σύμβασης και έναρξη των κύριων έργων μέσα στη χρονιά, όπως είναι ο στόχος του υπουργείου, δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξουν προσφυγές κατά του αποτελέσματος ενώ η Βουλή και οι δικαστικές αρχές θα κινηθούν σε ρυθμούς εκλογών για μεγάλο μέρος της χρονιάς. 

 

Δείτε επίσης:

— — — —
Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*