Προσεχώς ανταγωνισμός στις σιδηροδρομικές επιβατικές μεταφορές

Πιο ανταγωνιστικό αναμένεται να εξελιχθεί το περιβάλλον στον ελληνικό σιδηρόδρομο όχι μόνο στις εμπορικές, αλλά και στις επιβατικές μεταφορές. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ του Ιταλικού ομίλου Ferrovie dello stato italiane, η μοναδική εταιρεία που εκτελεί επιβατικά δρομολόγια, αναμένεται να αποκτήσει ανταγωνιστές, τόσο από τον ιδιωτικό τομέα όσο και από το ελληνικό δημόσιο. 

Η αρχή αναμένεται να γίνει με την αυστριακών συμφερόντων Rail Cargo Logistics Goldair που ήδη έχει άδεια για εκτέλεση εμπορικών δρομολογίων στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, την είσοδο της Rail Cargo στα επιβατικά δρομολόγια προανήγγειλε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ζακ Κισέογλου σε εκδήλωση με την ευκαιρία του νέου έτους που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων.

Στόχος της εταιρείας είναι η δραστηριοποίησή της με αυστριακά επιβατικά τρένα τόσο εντός της Ελλάδας όσο και σε διεθνή δρομολόγια όπως η γραμμή Αθήνα – Βιέννη ενώ σύμφωνα με την πρόεδρο της ΡΑΣ, ήδη έχει κατατεθεί αίτημα για την έκδοση άδειας επιβατικών μεταφορών. 

Αυτή τη στιγμή η Rail Cargo Logistics έχει στη δύναμή της 5 μηχανοδηγούς ενώ άλλοι 6 εκπαιδεύονται στη Σιδηροδρομική Ακαδημία του ΟΣΕ. Δρομολόγια (μεταξύ άλλων για την Motor Oil και τα ΕΛΠΕ) πραγματοποιούνται με 3 λοκομοτίβες, 2 πετρελαιοκίνητες και 1 ηλεκτροκίνητη και σύντομα αναμένεται να προστεθούν άλλες δύο μηχανές των αυστριακών σιδηροδρόμων. 

Ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση επιβατικών σιδηροδρομικών δρομολογίων υπάρχει και από το δημόσιο μετά την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης έχει επαναλάβει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια πως η παροχή σιδηροδρομικών υπηρεσιών δεν θα πρέπει να είναι προνόμιο του ιδιωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός έχει αμφισβητήσει ευθέως τη βούληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να παρέχει σιδηροδρομικές υπηρεσίες με τρένα υψηλών ταχυτήτων (αν και τα έργα στον άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί) και έχει προαναγγείλλει πως αν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν φέρει άμεσα γρήγορα τρένα στην Ελλάδα, αυτό θα γίνει από τον ΟΣΕ.

Το νέο οργανόγραμμα του ΟΣΕ εξάλλου, το οποίο εγκρίθηκε πριν από τα Χριστούγεννα, περιλαμβάνει 2.097 θέσεις εργασίας τη στιγμή που σήμερα ο οργανισμός διαθέτει 1.024 εργαζόμενους. Μέρος των θέσεων αυτών αναμένεται να καλυφθεί από υπαλλήλους, μεταξύ αυτών και μηχανοδηγοί, οι οποίοι είχαν μεταταχθεί υποχρεωτικά σε άλλους φορείς του δημοσίου τη διετία 2010-2011. 

Σχέδια να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε σιδηροδρομικά δρομολόγια έχει και η ΣΤΑΣΥ, η εταιρεία που διαχειρίζεται το Μετρό, τον ηλεκτρικό και το Τραμ, όπως έχει επιβεβαιωθεί και από το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας. Η εταιρεία προσανατολίζεται περισσότερο προς την εκτέλεση δρομολογίων στο δίκτυο του Προαστιακού της Αθήνας (έχει ήδη άδεια από τη ΡΑΣ για εκτέλεση δρομολογίων στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο). 

Τον περασμένο Νοέμβριο μάλιστα, 50 ηλεκτροδηγοί του Μετρό επελέγησαν για να περάσουν εκπαίδευση ως «Υποψήφιοι Οδηγοί Συρμών για το Δίκτυο του Προαστιακού» με στόχο «να ανταποκριθούν στις υπηρεσιακές ανάγκες όποτε αυτές προκύψουν»

 

 

— — — —
Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*