Χώρος πολλαπλών χρήσεων Συντάγματος: Δωρεάν για την κυβέρνηση, επί πληρωμή για αφιλοκερδείς σκοπούς

Η εμπορική εκμετάλλευση του χώρου πολλαπλών χρήσεων στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα είναι ή θα έπρεπε να είναι μία σημαντική πηγή εσόδων για την ΣΤΑΣΥ.

Όπως δείχνουν όμως αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, οι δημόσιες συγκοινωνίες της Αθήνας χάνουν συνεχώς έσοδα καθώς ο χώρος παραχωρείται δωρεάν σε υπουργεία, ευρωβουλευτές, φιλοκυβερνητικές οργανώσεις και γενικότερα για την προώθηση οργανισμών και δράσεων σκοπούς που υποστηρίζει η κυβέρνηση:

  • Από 25 Φεβρουαρίου ως 3 Μαρτίου 2019, δωρεάν παραχώρηση του χώρου στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη διοργάνωση έκθεσης με τίτλο «Το ΕΠ.ΑΛ. δημιουργεί».
  • Από 4 έως 14 Φεβρουαρίου 2019, δωρεάν παραχώρηση του χώρου στον ΟΣΕ με αφορμή το έτος «Ελληνικών Σιδηροδρόμων».
  • Από 1 Απριλίου έως και τις 7 Απριλίου 2019, δωρεάν παραχώρηση του χώρου στη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων με σκοπό τη πραγματοποίηση έκθεσης σκίτσων με κοινωνικό θέμα. Οι εκθέσεις της συγκεκριμένης οργάνωσης στο σταθμό του Συντάγματος έχουν γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια με την υποστήριξη της ηγεσίας της Βουλής ενώ έχουν προκαλέσει και αντιδράσεις εξαιτίας της αντιευρωπαϊκής τους θεματολογίας.
  • Από 3 έως 15 Οκτωβρίου 2018, δωρεάν παραχώρηση για πραγματοποίηση έκθεσης με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ από την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-GUE/NGL Κωνσταντίνα Κούνεβα
  • Από 12 έως 16 Νοέμβριου 2018, δωρεάν παραχώρηση του χώρου για τη διενέργεια Εκθεσης Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας.
  • Στις 25 Οκτωβρίου 2018, δωρεάν παραχώρηση του χώρου στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης με σκοπό τη φιλοξενία εκδηλώσεων στο πλαίσιο της πολιτιστικής εβδομάδας Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Την ίδια στιγμή, η ΣΤΑΣΥ χρεώνει (έστω και με ‘συμβολικό τίμημα’) φιλανθρωπικές και άλλες μη εμπορικές χρήσεις του ίδιου χώρου από ιδιώτες:

  • Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία «Το Εργαστήρι», χρεώθηκε με 1.200 ευρώ για τη διοργάνωση φιλανθρωπικού Bazaar από τις 19 έως τις 21 Νοεμβρίου 2018.
  • Η εταιρεία SKOPELOS– ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΖΩΟΦΙΛΙΑ χρεώθηκε με 15.600 ευρώ για τη διοργάνωση έκθεσης με τίτλο «ΒΑΑΖΑR FOR STRAY CARE» από τις 15 έως τις 17 Οκτωβρίου 2018 και 11.700 ευρώ για τη διοργάνωση παρόμοιας έκθεσης από από 24 έως 26 Οκτωβρίου 2018.
  • Ο Σύλλογος Παραγωγών Αττικής, χρεώθηκε με 3.000 ευρώ (500 ευρώ τη μέρα) μεταξύ 1 και 6 Οκτωβρίου 2018, κάτι το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «συνεισφορά της ΣΤΑΣΥ στους πληγέντες παραγωγούς της Ανατολικής Αττικής».

Ο ίδιος αυθαίρετος διαχωρισμός μεταξύ όσων πληρώνουν και δεν πληρώνουν επεκτείνεται και στην διάθεση διαφημιστικών μέσων της ΣΤΑΣΥ σε ιδιώτες, ακόμα και για εμπορικούς σκοπούς.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της διαφήμισης της έκθεσης «Leonardo da Vinci – 500 Years of Genius». Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΤΑΣΥ, για το χρονικό διάστημα έως και 31 Μαρτίου 2019, θα παραχωρηθούν δωρεάν διαφημιστικά μέσα ως εξής:

  • 31 διαφημιστικά πλαισίων του Μετρό για ανάρτηση σχετικών αφισών
  • Εσωτερική επένδυση ενός συρμού Μετρό.
  • Προβολή στις οθόνες του δικτύου (σταθμοί και συρμοί) ενός διαφημιστικού σποτ, ανάλογα με την υπάρχουσα διαθεσιμότητα.
  • Τοποθέτηση σχετικού banner στους σταθμούς Σύνταγμα και Κεραμεικός.

Σημειώνεται πως αν και η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο παλιό αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στο Γκάζι, ο όμιλος ΟΑΣΑ δεν είναι χορηγός της εκδήλωσης ενώ δεν υπάρχει και άλλη αιτιολόγηση της απόφασης για τη δωρεάν διαφήμιση της.

Εν τω μεταξύ για τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διοργάνωση εκδηλώσεων στο χώρο πολλαπλών χρήσεων του Συντάγματος είχε γράψει προ ολίγων μηνών σε άρθρο της η Εφημερίδα των Συντακτών.

Παρόλα αυτά, η ΣΤΑΣΥ παραχωρεί το χώρο πολλαπλών χρήσεων δωρεάν στο Σύνταγμα και για μη εμπορικούς σκοπούς, η πλειοψηφία αυτών εθελοντικές αιμοδοσίες. Κατά τους τελευταίους μήνες υπήρξαν οι εξής αποφάσεις:

  • Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018, δωρεάν παραχώρηση στο Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) Πάνος Μυλωνάς για την πραγματοποίηση εθελοντικής αιμοδοσίας.
  • Την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018, δωρεάν παραχώρηση στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας για πραγματοποίηση εθελοντικής αιμοδοσίας.
  • Την 1 και 2 Αυγούστου 2018, δωρεάν παραχώρηση στο Φιλανθρωπικό Σωματείο συναινούντων  την δωρεά ανθρώπινων κυττάρων, ιστών και οργάνων «Συνδότες» για την πραγματοποίηση εθελοντικής αιμοδοσίας.

Το 2019, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας θα προχωρήσει στην οργάνωση του προγράμματος «4 Εποχές της Αιμοδοσίας» τα εξής διήμερα: 21 και 22 Ιανουαρίου, 5 και 6 Μαΐου, 21 και 22 Ιουλίου, 20 και 21 Οκτωβρίου.

— — — —
Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*