Περισσότερα αυτόνομα λεωφορεία δοκιμάζονται στους δρόμους

Ολοένα και περισσότερες εταιρείες και συγκοινωνιακοί οργανισμοί ανά τον κόσμο δοκιμάζουν συστήματα αυτόνομων λεωφορείων. Στην Σιγκαπούρη, το πρώτο ηλεκτρικό αυτόνομο λεωφορείο πραγματοποιεί δοκιμαστικά δρομολόγια, ενώ στο Ελσίνκι δοκιμάζεται το πρώτο αυτόνομο λεωφορείο παντός καιρού. 

Η Volvo Buses σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Nanyang ξεκίνησαν τις δοκιμές του πρώτου ηλεκτρικού αυτόνομου λεωφορείου κανονικού μεγέθους. Πρόκειται για ένα 12μετρο ηλεκτρικό Volvo 7900 με χωρητικότητα 80 επιβατών. Αν και μοιάζει με τα ίδιου τύπου λεωφορεία που κυκλοφορούν σε πόλεις της Ευρώπης, είναι εφοδιασμένο με αισθητήρες και μηχανισμούς πλοήγησης οι οποίοι ελέγχονται από ένα ολοκληρωμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) το οποίο είναι πλήρως προστατευμένο από εξωτερικές παρεμβάσεις.

Παράλληλα, δοκιμάζεται και ένα σύστημα γρήγορης φόρτισης μέσω παντογράφων, το οποίο θα φορτίζει τις μπαταρίες του λεωφορείου μέσα σε 3-6 λεπτά, όσο αυτό αναμένει στην αφετηρία της διαδρομής. Το λεωφορείο χρησιμοποιεί 80% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με ένα συμβατικό λεωφορείο diesel. 

Το λεωφορείο προς το παρόν κινείται σε προκαθορισμένη διαδρομή μέσα στο campus του Πανεπιστημίου και πραγματοποιεί προγραμματισμένα δρομολόγια ενώ υπάρχουν σχέδια για έξοδο και σε δρόμους σε επόμενη φάση. 

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζονται κάποιες από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί το λεωφορείο. Μεταξύ αυτών, αισθητήρες φωτός και απόστασης, τρισδιάστατες κάμερες, ένα προηγμένο σύστημα GPS που λειτουργεί με ακρίβεια εκατοστού και το λογισμικό Volvo Autonomous Research Platform.

Ο Διευθυντής Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Αρχής Οδικών Συγκοινωνιών της Σιγκαπούρης Lam Wee Shann δήλωσε πως οι δοκιμές γίνονται στα πλαίσια του οράματος της χώρας για ανάπτυξη αυτόνομων λεωφορείων με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας για τους επιβάτες.

Εν τω μεταξύ στο Ελσίνκι, η Ιαπωνική εταιρεία MUJI, σε συνεργασία με τη φιλανδική εταιρεία ανάπτυξης ρομποτικών συστημάτων και αυτονομίας sensible4 έθεσαν σε λειτουργία το GACHA, το πρώτο αυτόνομο λεωφορείο παντός καιρού. 

Το μινιμαλιστικής αισθητικής λεωφορείο ξεκίνησε ήδη δοκιμαστικά δρομολόγια ενώ τον Απρίλιο αναμένεται να μεταφέρει και τους πρώτους επιβάτες. Στόχος είναι ως το 2021 να τεθεί σε κυκλοφορία ένας στόλος παρόμοιων οχημάτων. 

Η διαφορά του GACHA με άλλα παρόμοια project είναι ο ιαπωνικός σχεδιασμός του λεωφορείου. Κύριο χαρακτηριστικό του πως δεν έχει μπροστινό και πίσω μέρος ενώ το εσωτερικό του παρέχει στους επιβάτες περισσότερο χώρο με ημικυκλικά καθίσματα στα δύο άκρα. Εξωτερικά, μία ζώνη LED λειτουργεί ταυτόχρονα ως φώτα οχήματος και ως οθόνη πληροφόρησης. Το όλο design είναι εμπνευσμένο από ένα παιχνίδι – κάψουλα αντανακλώντας χαρά και ενθουσιασμό.

Το GACHA είναι όμως περισσότερα από την εμφάνισή του αφού μπορεί να κυκλοφορεί υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, με βροχή, ομίχλη ακόμα και στους σκληρούς χειμώνες της Φινλανδίας. 

 

Οι δημιουργοί του GACHA έχουν ως όραμα τη δημιουργία ενός νέου μέσου μαζικής μεταφοράς στα πλαίσια της «διαμοιρασμένης κινητικότητας». Οχήματα δηλαδή που λειτουργούν περισσότερο ως ταξί Uber και λιγότερο ως λεωφορεία με προγραμματισμένα δρομολόγια. Μέσω μιας εφαρμογής, οι επιβάτες θα μπορούν να καλούν ένα όχημα και αυτό θα καταφθάνει πραγματοποιώντας παράλληλα τις διαδρομές και άλλων επιβατών.

Θεωρούν ότι τα οχήματα αυτά θα είναι ιδανικά για περιοχές που δεν καλύπτονται ικανοποιητικά από τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς, όπως τα προάστια πόλων και όπου τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει έλλειψη οδηγών λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. 

Πηγή: intelligenttransport.com

— — — —

Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*