Υποβλήθηκαν οι οριστικές προσφορές για τη γραμμή 4 του Μετρό

Ενημέρωση:

Δύο και όχι τρεις φαίνεται πως ήταν τελικά οι κοινοπραξίες που κατέθεσαν οριστική προσφορά την περασμένη Παρασκευή στο διαγωνισμό για τη γραμμή 4 του Μετρό. 

Αν και η Αττικό Μετρό ανακοίνωσε πως και οι 3 κοινοπραξίες υπέβαλαν προσφορές (η ανακοίνωση παραμένει αυτή τη στιγμή στο site της Αττικό Μετρό), η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – VINCI – SIEMENS αποφάσισε να μη καταθέσει προσφορά.

Όπως αναφέρει το capital.gr, «το σχήμα εκτίμησε σειρά αβεβαιοτήτων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπο το έργο και αποφάσισε σήμερα, το μεσημέρι, να μην υποβάλει προσφορά. Οι αβεβαιότητες αυτές, που έχουν αξιολογήσει και τα τρία υποψήφια σχήματα σχετίζονται:  με την προσφυγή στο Συμβούλιο της επικρατείας για το διαγωνισμό για τον οδικό άξονα Άκτιο-Αμβρακία, την προσφυγή του ομίλου Μυτιληναίου για το διαγωνισμό της γραμμής 4 του μετρό και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού βάσει των οποίων καταδικάζεται αριθμός εταιρειών που δεν προχώρησε στη διαδικασία διευθέτησης για την υπόθεση των προσυνεννοήσεων σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων.»


Αρχικό άρθρο:

Ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019, η διαδικασία υποβολής των τεχνικών και οικονομικών προσφορών για το διαγωνισμό «ΓΡΑΜΜΗ 4 – ΤΜΗΜΑ Α΄, ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ – ΓΟΥΔΗ, Β΄ ΣΤΑΔΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ».

Στη σημερινή διαδικασία προσήλθαν τα σχήματα, τα οποία είχαν προεπιλεγεί κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα σχήματα, με βάση τη σειρά υποβολής των προσφορών:

  1. ΤΕΡΝΑ ΑΕ- VINCI-SIEMENS AG “TVS”
  2.  J+P ΑΒΑΞ ΑΕ- GHELLA SpA –ALSTOM TRANSPORT S.A.
  3. ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – ANSALDO STP S.p.A – HITACHI RAIL ITALY SPA

Η υποβολή των προσφορών αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο στην πορεία υλοποίησης της Γραμμής 4 του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου της Αθήνας, του μεγαλύτερου έργου υποδομής που εκτελείται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, προϋπολογισμού δημοπράτησης για το πρώτο τμήμα 1.510.000.000 Ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Η Διοίκηση της Αττικό Μετρό Α.Ε. εκφράζει την ικανοποίησή της για την απρόσκοπτη εξέλιξη της διαδικασίας και ευχαριστεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για τη μέχρι σήμερα συνεργασία τους.

Η διαδικασία του διαγωνισμού αναμένεται να συνεχιστεί με το άνοιγμα των προσφορών και την ανάδειξη προσωρινού μειοδότη μέσα στις επόμενες μέρες. Υπενθυμίζεται πως η β’ φάση του διαγωνισμού ολοκληρώθηκε ύστερα από 4 παρατάσεις (10 Δεκεμβρίου – 15 Ιανουαρίου – 5 Φεβρουαρίου – 28 Φεβρουαρίου – 15 Μαρτίου). Η πρώτη φάση του διαγωνισμού είχε ξεκινήσει στις 10 Απριλίου 2017 και ολοκληρώθηκε στις 10 Αυγούστου τις ίδιας χρονιάς ύστερα από τρεις παρατάσεις.

Μέχρις ότου όμως φτάσει η ώρα για την υπογραφή της σύμβασης και την έναρξη των έργων αναμένεται να περάσουν πολλοί μήνες για την επίλυση των συνηθισμένων δικαστικών εκκρεμοτήτων και τον έλεγχο και έγκριση της σύμβασης. Σύμφωνα με τα πιο αισιόδοξα σενάρια, έναρξη των κυρίως εργασιών θα μπορούμε να έχουμε σε ένα χρόνο από σήμερα, στις αρχές του 2020.  

Αυτή τη στιγμή, δικαστικές εκκρεμότητες έχει και το έργο των πρόδρομων εργασιών για τη γραμμή 4 στο οποίο μειοδότησε η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (που συμμετέχει μέσω κοινοπραξίας και στον κύριο διαγωνισμό) με συνολική δαπάνη 31.051.440,67 ευρώ προ ΦΠΑ, και με ποσοστό έκπτωσης 20,38%. 

 

Περιγραφή του έργου

Το Α’ Τμήμα της Γραμμής 4 «Άλσος Βεΐκου – Γουδή», το οποίο προγραμματίζεται να υλοποιηθεί με την παρούσα δημοπράτηση, έχει σχεδιαστεί με σκοπό την εξυπηρέτηση πολλών πυκνοκατοικημένων περιοχών του Λεκανοπεδίου, του κέντρου της Αθήνας με την κατασκευή τεσσάρων νέων σταθμών (Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός).

Ταυτόχρονα θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση υφιστάμενων κεντρικών σταθμών Μετρό από την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση του επιβατικού κοινού, στην εξυπηρέτηση πολλών σημαντικών κτηρίων και εγκαταστάσεων, όπως Νοσοκομεία, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κλπ. καθώς και στην αύξηση της δικτύωσης των υφιστάμενων Γραμμών Μετρό με δύο σταθμούς ανταπόκρισης (Πανεπιστήμιο/Ακαδημία, Ευαγγελισμός).

Η χάραξή του εκτείνεται από την περιοχή του Άλσους Βεΐκου στο Γαλάτσι μέχρι το Γουδή και το Φρέαρ TBM Κατεχάκη και υπάγεται στα διοικητικά όρια των Δήμων Αθήνας, Γαλατσίου, Καισαριανής και Ζωγράφου. Έχει μήκος περίπου 12,8 χλμ. και περιλαμβάνει:

Δεκαπέντε (15) νέους υπόγειους σταθμούς: Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου και Γουδή,

Εννέα (9) ενδιάμεσα ή/και τερματικά φρέατα.

Σήραγγα υπόγειας διάνοιξης διατομής διπλής τροχιάς που θα διανοιχτεί με τουλάχιστον δύο μηχανήματα διάνοιξης σηράγγων ολομέτωπης κοπής (ΤΒΜ) μήκους περί τα 12km.

Σήραγγες υπόγειας διάνοιξης με συμβατικά μηχανικά μέσα διπλής τροχιάς, τριπλής τροχιάς & διακλαδώσεων.

Σήραγγες μονής τροχιάς (STT) υπόγειας διάνοιξης με συμβατικά μηχανικά μέσα μήκους 850,0 μ περίπου.

Δύο επίσταθμους της γραμμής, πριν το σταθμό Άλσος Βεΐκου (κάτω από την Λεωφ. Βεϊκου) και μετά το σταθμό Γουδή (κάτω από τη Λεωφ. Κατεχάκη).

Ένα (1) νέο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας (ΚΕΛ) για την γραμμή 4, με προοπτική ενσωμάτωσης και του ελέγχου λειτουργίας των γραμμών 1, 2, 3, αλλά και μελλοντικών αυτόματων νέων γραμμών, καθώς και του Τραμ. Το νέο (ΚΕΛ) θα χωροθετηθεί εντός των ορίων του Αμαξοστασίου Σεπολίων.

Ένα (1) νέο κτίριο συντήρησης και επισκευών των νέων συρμών σε διαθέσιμο χώρο εντός των ορίων του Αμαξοστασίου Σεπολίων.

Το Έργο επίσης περιλαμβάνει το απαιτούμενο τροχαίο υλικό (20 αυτόματα τραίνα χωρίς οδηγό), καθώς και όλα τα απαιτούμενα Ηλεκτρομηχανολογικά και Σιδηροδρομικά Συστήματα για τη λειτουργία της Γραμμής

— — — —

Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*