Μπορούν οι επιβάτες των Λεωφορείων να συμβάλλουν στην ασφάλεια των δρομολογίων;

Άγνωστα παραμένουν ακόμη τα αίτια της σφοδρής σύγκρουσης 2 λεωφορείων του ΟΑΣΑ στο Αιγάλεω την περασμένη εβδομάδα που είχε ως αποτέλεσμα τον (ευτυχώς ελαφρό) τραυματισμό 15 επιβατών. Οι πρώτες μαρτυρίες από το συμβάν πάντως ανέφεραν πως ένας από τους δύο οδηγούς παραβίασε STOP γι αυτό και συγκρούστηκε με το δεύτερο λεωφορείο.

Αν και προφανώς η πλειοψηφία των οδηγών είναι υποδειγματικοί επαγγελματίες και άριστοι οδηγοί, κάθε επιβάτης έχει σίγουρα και κακές εμπειρίες από δρομολόγια λεωφορείων. Όλοι μας κάποια στιγμή έχουν επιβιβαστεί σε λεωφορείο με οδηγούς οι οποίοι φάνηκαν να δείχνουν περιφρόνηση προς τον Κ.Ο.Κ., τρέχοντας πάνω από το όριο, περνώντας STOP ή ακόμα και κόκκινους σηματοδότες, καπνίζοντας στο τιμόνι ή μιλώντας στο κινητό για προσωπικά ζητήματα (η χρήση του κινητού επιτρέπεται μόνο για υπηρεσιακά θέματα και μόνο αν το λεωφορείο είναι σταθμευμένο).

Θα μπορούσαν οι επιβάτες των λεωφορείων να συμβάλουν στην μείωση παρόμοιων συμπεριφορών και στην αύξηση της ασφάλειας των δρομολογίων; Η απάντηση είναι μάλλον ναι, εφόσον χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία.

Για παράδειγμα, στην εφαρμογή της τηλεματικής, θα μπορούσε να προστεθεί μία απλή λειτουργία αναφοράς η οποία θα λειτουργεί ανώνυμα για τους επιβάτες (εξάλλου δεν απαιτείται εγγραφή για τη χρήση της εφαρμογής). Μέσω προκαθορισμένων επιλογών, οι επιβάτες θα μπορούν να επιλέξουν τι πρόβλημα υπάρχει με το δρομολόγιο ή και να προσθέσουν δικό τους κείμενο ή ακόμα και φωτογραφίες. Οι επιλογές φυσικά δεν είναι απαραίτητο να περιορίζονται στην οδηγική συμπεριφορά των οδηγών αλλά και στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα οχήματα, τη λειτουργία της τηλεματικής κ.ά.

Μία τέτοια λειτουργία πάντως είναι σημαντικό να μείνει μακριά από τη λογική της βαθμολόγησης της εξυπηρέτησης (όπως συμβαίνει με εφαρμογές διαμοιρασμένων μεταφορών και κλήσης ταξί) καθώς κάτι τέτοιο σίγουρα θα προκαλούσε αντιδράσεις από την πλευρά των οδηγών και από σημαντικό μέρος των επιβατών.

Καθώς, όπως είναι φυσικό, δεν μπορεί να αποκλειστεί και η «κακόβουλη» χρήση του συστήματος αυτού, εννοείται πως κάθε αναφορά δεν θα πρέπει να γίνει λόγος διερεύνησης από τους υπεύθυνους (για σοβαρά περιστατικά εξάλλου υπάρχει και η επίσημη διαδικασία καταγγελιών που ακολουθείται σήμερα).

Ωστόσο, για οδηγούς που συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό αναφορών θα μπορούσε να γίνει αρχικά μία διερευνητική συνάντηση για να διευκρινιστεί αν υπάρχουν ενδείξεις για μη επαγγελματική συμπεριφορά. Στη συνέχεια, αν συνεχίσουν να υπάρχουν αναφορές, θα μπορούσε να υπάρξει κάποια εκπαιδευτική διαδικασία και, μόνο αν αυτό δεν βοηθήσει, να ακολουθήσει η ήδη προβλεπόμενη πειθαρχική διαδικασία. Με αυτό τον τρόπο είναι δυνατό να υπάρξει βελτίωση της ασφάλειας των δρομολογίων με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των οδηγών οι οποίοι ήδη εργάζονται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Καθώς βέβαια το ελληνικό δημόσιο φαίνεται να μην τα πηγαίνει καλά με οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησης, η συγκεκριμένη πρόταση θα μπορούσε από άλλους να χαρακτηριστεί μη ρεαλιστική, ειδικά για την παρούσα περίοδο.

— — — —

Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*