Οι πρώτες φωτογραφίες από το Μετρό της Τασκένδης

Μέχρι την 1η Ιουνίου του 2018 η λήψη φωτογραφιών στο Μετρό της Τασκένδης απαγορευόταν αυστηρά. Το σύστημα Μετρό της πρωτεύουσας του Ουζμπεκιστάν θεωρούταν στρατιωτική εγκατάσταση καθώς σε καιρό πολέμου οι σταθμοί του Μετρό θα χρησιμοποιούταν ως καταφύγια.

Καθώς οι πρώτες νόμιμες φωτογραφίες έρχονται στο φως, οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε για πρώτη φορά να δούμε το εσωτερικό των σταθμών με την χαρακτηριστική σοβιετική αρχιτεκτονική που θυμίζει και άλλα συστήματα Μετρό της πρώην ΕΣΣΔ, όπως το Μετρό της Μόσχας. Παράλληλα όμως υπάρχουν και στοιχεία μοντερνισμού καθώς η 3η γραμμή άνοιξε το 2001.

Το Μετρό της Τασκένδης αποτελείται από 3 γραμμές συνολικού μήκους 36,2 χλμ με 29 σταθμούς. Όταν άνοιξε το 1977 ήταν το 7ο σύστημα Μετρό που κατασκευάστηκε στην Σοβιετική Ένωση ενώ σήμερα παραμένει το ένα από τα δύο συστήματα Μετρό της κεντρικής Ασίας (το άλλο είναι στο Αλμάτι του Καζακστάν). Το τροχαίο υλικό αποτελείται από συρμούς 81-717/714 από τη δεκαετία του 1970 οι οποίοι χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα σε πολλές πόλεις της ανατολικής Ευρώπης (Μόσχα, Βουδαπέστη, Σόφια, Τιφλίδα). 

Αν και οι σταθμοί έχουν κατασκευαστεί σε σχετικά μικρό βάθος (5-25 μέτρα σε αντίθεση με άλλα σοβιετικά Μετρό) έχουν ισχυρή αντοχή ώστε να μπορούν να αντέξουν βομβαρδισμούς. Κάθε σταθμός διαθέτει έργα τέχνης τα οποία φιλοτέχνησαν καλλιτέχνες, εμπνευσμένοι από την ονομασία του κάθε σταθμού. 

Πηγή: Amos Chapple/RFE/RL/theguardian.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*