Ήρθε η ώρα οι δημοτικές συγκοινωνίες να μπουν στην τηλεματική;

Την περασμένη Δευτέρα, ο δήμος Φυλής έγινε ο νεότερος δήμος της Αττικής που απέκτησε γραμμές δημοτικής συγκοινωνίας. Παράλληλα, έγινε και ο πρώτος δήμος που ανέθεσε τη λειτουργία της δημοτικής του συγκοινωνίας στον ΟΑΣΑ, έπειτα από σχετική συμφωνία.

Ένα από τα θετικά σημεία της συμφωνίας αυτής είναι πως οι «δημοτικές» γραμμές 736 και 737 εμφανίζονται στο σύστημα της τηλεματικής του ΟΑΣΑ, κάτι που βεβαίως δεν συμβαίνει με τις γραμμές δημοτικής συγκοινωνίας άλλων δήμων. Κατά συνέπεια, οι επιβάτες των δύο αυτών δωρεάν γραμμών θα μπορούν να ενημερώνονται για τα δρομολόγια καθώς και την ώρα άφιξης του επόμενου λεωφορείου μέσα από την τηλεματική. 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στα τέλη της περασμένης χρονιάς, οι γραμμές των ΚΤΕΛ Αττικής πρόκειται να περάσουν σύντομα «υπό την σκέπη» του ΟΑΣΑ. Μεταξύ άλλων αλλαγών, τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ Αττικής θα διασυνδεθούν με τα συστήματα τηλεματικής και ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όχι μόνο για την ενημέρωση των επιβατών, αλλά και προκειμένου να γίνεται έλεγχος της συχνότητας και της επάρκειας των δρομολογίων τους με πρόβλεψη για πρόστιμα όταν τα δρομολόγια δεν τηρούνται. [Αν θα πρόκειται για το σύστημα τηλεματικής του ΟΑΣΑ ή κάποιο παράλληλο σύστημα μόνο για τα ΚΤΕΛ μένει να το δούμε, με την ελπίδα να συμβεί το πρώτο].

Εφόσον τα ΚΤΕΛ Αττικής ενταχθούν στην τηλεματική, η λογική προστάζει πως το σύστημα θα έπρεπε να ανοίξει και για τις δημοτικές συγκοινωνίες των δήμων. Σήμερα, η αναζήτηση πληροφοριών για τις γραμμές αυτές κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δημιουργήσαμε τη δική μας πληροφοριακή σελίδα για τις δημοτικές συγκοινωνίες δήμων της Αττικής

Για να συμβεί βεβαίως αυτό θα πρέπει να ξεπεραστούν κάποια εμπόδια. Αυτή τη στιγμή, και μέχρι το 2026 τουλάχιστον, τη λειτουργία της τηλεματικής του ΟΑΣΑ έχει αναλάβει η εταιρεία ειδικού σκοπού Advanced Transport Telematics Α.Ε. την οποία ο ΟΑΣΑ πληρώνει κάθε μήνα (ενδεικτικά 449.674,21 ευρώ με ΦΠΑ το Δεκέμβριο 2018). Κατά συνέπεια θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία του ΟΑΣΑ με τους δήμους σχετικά με το κόστος του εξοπλισμού της τηλεματικής και τον υπολογισμό της μηνιαίας δαπάνης που θα κληθούν να πληρώνουν. 

Πριν από λίγες μέρες, μιλώντας στο συνέδριο «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα στις Ελληνικές Πόλεις» που διεξήχθη στη Λάρισα, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Θάνος Βούρδας έκανε λόγο για πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει δυνατότητα στους δήμους όλης της χώρας να υποβάλλουν πρόταση για την εγκατάσταση νέων «έξυπνων» στάσεων λεωφορείων. 

Αν και δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες, η αναφορά αυτή είναι ένας καλός οιωνός. Ειδικότερα για την περιοχή της Αττικής, φαίνεται πως έχει έρθει η ώρα οι γραμμές των δημοτικών συγκοινωνιών να ενταχθούν στην τηλεματική του ΟΑΣΑ. 

— — — —

Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*