Σπίρτζης: Από μέρα σε μέρα ο διαγωνισμός για νέα λεωφορεία

«Μέσα στις επόμενες 10 – 15 μέρες» θα ξεκινήσει ο (πρώτος) διαγωνισμός για την απόκτηση νέων λεωφορείων για την Αθήνα, σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης στο ραδιοφωνικό σταθμό «24.7» την Τετάρτη 27 Μαρτίου.

Μπορεί βέβαια ο υπουργός να μίλησε για απόκτηση «350 λεωφορείων για την Θεσσαλονίκη και περισσότερων για την Αθήνα», χρειάζεται ωστόσο να διαβάσει κανείς ανάμεσα στις γραμμές για να αποκτήσει πλήρη και ακριβή εικόνα όσον πρόκειται να συμβούν. 

Αυτή τη στιγμή, η διαδικασία που είναι έτοιμη να τρέξει, αφού υπάρχει τόσο η χρηματοδότηση όσο και η προετοιμασία για την προκήρυξη του διαγωνισμού, αφορά την απόκτηση 92 λεωφορείων για τον ΟΑΣΑ, με χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής (ευρωπαϊκοί πόροι). Τα 92 αυτά λεωφορεία θα είναι τριών τύπων: 12 ηλεκτρικά (τα πρώτα για την Αθήνα), 60 diesel αρθρωτά μεγάλου μεγέθους και 20 diesel μεσαίου μεγέθους. 

Εκτός από τα λεωφορεία, στους τεχνικούς όρους του διαγωνισμού προβλέπεται πως θα περιλαμβάνεται και προμήθεια ανταλλακτικών από τον προμηθευτεί για 12 έτη και ενδεχομένως (αν προηγούμενες δηλώσεις του υπουργού ευσταθούν) και συντήρησή τους για την περίοδο αυτή (άγνωστο προς το παρόν πού θα γίνεται και από ποιους υπαλλήλους).

Τα 92 αυτά λεωφορεία θα είναι όμως σταγόνα στον ωκεανό για τις ανάγκες της Αθήνας. Μέσω άλλης ή άλλων διαδικασιών, αναμένεται η προμήθεια περαιτέρω 400 λεωφορείων για την Αθήνα και 350 για τη Θεσσαλονίκη. Ο υπουργός έχει επανειλημμένως δηλώσει πως θα ήθελε τα λεωφορεία αυτά να κατασκευαστούν ή έστω να συναρμολογηθούν στην Ελλάδα. Προς το παρόν βέβαια δεν υπάρχει ούτε χρηματοδότηση (αναζητείται μέσω ΕΣΠΑ) ούτε κάποιο σχέδιο για το εγχείρημα αυτό. Και σε αυτή την περίπτωση, μόνο ένας μικρός αριθμός λεωφορείων αναμένεται να είναι ηλεκτροκίνητα αφού θέση του ΟΑΣΑ είναι πως τα λεωφορεία diesel συμφέρουν προς το παρόν περισσότερο. (Σε άλλη πρόσφατη συνέντευξη, ο υπουργός δήλωσε πως ο διαγωνισμός αυτός θα γίνει από το υπουργείο και όχι από τον ΟΑΣΑ ή τον ΟΑΣΘ.)

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, σε συνέντευξη του στην Μακεδονία της Κυριακής, ο υπουργός δήλωσε πως θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την αγορά 35 λεωφορείων για τον ΟΑΣΘ, (σ.σ. 10% των 350) ενώ πρόσφατα, μέσα της Θεσσαλονίκης ανέφεραν πως ο ΟΑΣΘ αναζητεί μεταχειρισμένα λεωφορεία από την Ιταλία. Πάντως, ο ΟΑΣΘ υπολογίζει πως θα εξασφαλιστούν λεωφορεία μέσω της παραχώρησης γραμμών στο ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης. Στην Αθήνα, θα μπορούσε να γίνει το ίδιο αν ο ΟΑΣΑ καταργήσει γραμμές με διαδρομές παράλληλες με αυτές που θα ξεκινήσει σε λίγο καιρό το ΚΤΕΛ Αττικής. 

Δείτε επίσης:

 

— — — —

Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*