Μέτρα (αυτο)περιορισμού για τα πατίνια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η απουσία νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία τους, διατάξεων του Κ.Ο.Κ. για την κυκλοφορία τους και μελετών για τις επιπτώσεις τους στην ασφάλεια των επιβαινόντων και των πεζών, φέρνει μέτρα περιορισμού για τα ηλεκτρικά πατίνια από τις αρχές αλλά και τις εταιρείες ενοικίασης.

Στην Αθήνα, η hive, η οποία ανήκει στο γερμανικό όμιλο Daimler, ανακοίνωσε πως προχωρά οικειοθελώς και έπειτα σε συνεννόηση με ειδικούς, στη μείωση της μέγιστης ταχύτητας από τα 25 km/h στα 20 km/h. Παράλληλα, θα συνεργαστεί με τον Δήμο Αθηναίων για τους βέλτιστους τρόπους ελεγχόμενης πρόσβασης και στάθμευσης, σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας με εφαρμογή geo-fencing [απαγόρευση κίνησης σε συγκεκριμένα σημεία].

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της, από την πρώτη μέρα της λειτουργίας της τόνισε ότι έχει στόχο, σε κάθε πόλη που δραστηριοποιείται, να σέβεται τον δημόσιο χώρο, την ασφάλεια και τις ανάγκες των πολιτών για γρήγορη, αποτελεσματική και οικολογική μετακίνηση.

Ο Country Manager Greece της hive, κ. Παύλος Βλασόπουλος, δήλωσε: «Για εμάς στην hive δεν νοείται τίποτα ως σημαντικότερο από τη δημόσια ασφάλεια (Public Safety) και γενικότερα τον σεβασμό των πεζών στην πόλη. Για αυτό, πιστοί στις αρχές μας, προβαίνουμε σε μια κίνηση που έχει στόχο να καταδείξει ότι αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και συνεργαζόμαστε πλήρως με τις Αρχές. Ήρθαμε στην Αθήνα για να μείνουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να καταδείξουμε ότι η εμπειρία του χρήστη (customer experience) συμβαδίζει με τον σεβασμό στους πεζούς και αυτούς που δεν τα χρησιμοποιούν (non users)».

Και η Lime η οποία επίσης δραστηριοποιείται στη χώρα μας ανακοίνωσε πως θα μειώσει την ταχύτητα στα 20 χλμ/ώρα. Η Αθήνα θα αποτελέσει την πρώτη πόλη στην Ευρώπη όπου η Lime μειώνει την ταχύτητα των πατινιών.

Η Lime θα αποθαρρύνει την οδήγηση των ηλεκτρικών πατινιών της στις πιο επιφορτισμένες με κίνηση λεωφόρους της πόλης χρησιμοποιώντας τεχνολογία GPS και δημιουργώντας εικονικές περιφράξεις (geofence) σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης.

Η Lime θα υλοποιήσει την παγκόσμια δράση της εταιρείας και στην Αθήνα, μέσω της οποίας θα διανεμηθούν δωρεάν κράνη σε στρατηγικά σημεία της πόλης τις επόμενες εβδομάδες ώστε να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες να τα χρησιμοποιούν όταν οδηγούν τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα.

Στη Θεσσαλονίκη, ο εισαγγελέας παρήγγειλε προκαταρκτική έρευνα για τα ηλεκτρικά πατίνια που κυκλοφορούν στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που υποβλήθηκε τα τελευταία 24ωρα.

Ειδικότερα, με παραγγελία του, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανος Ζαρκαντζιάς, ζητεί να διερευνηθεί κάτω από ποιο νομοθετικό πλαίσιο κυκλοφορούν τα ηλεκτρικά πατίνια και εάν παραβιάζονται διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Την έρευνα αναμένεται να διενεργήσει η διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Είχε προηγηθεί μηνυτήρια αναφορά, την οποία κατέθεσε τις προηγούμενες μέρες πολίτης, που υποστήριξε ότι η χρήση των πατινιών, εκτός από ανεξέλεγκτη, είναι και παράνομη.

Το περασμένο μήνα καταγράφηκε το πρώτο ατύχημα με ηλεκτρικό πατίνι στη χώρα μας όταν όταν 16χρονος χειριστής ηλεκτρικού πατινιού συγκρούστηκε με Ι.Χ. αυτοκίνητο, με συνέπεια να τραυματιστεί και να διακομιστεί σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Με αφορμή και το περιστατικό αυτό, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, αναφέρθηκε στο θέμα των ηλεκτρικών πατινιών, λέγοντας ότι «η χρήση τους έχει γίνει πλέον επικίνδυνη». Όπως επισήμανε στη διάρκεια δημοτικού συμβουλίου, επικοινώνησε με την Τροχαία, η οποία τον ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο. Παράλληλα, ο ίδιος πρότεινε ως λύση να μειωθεί το όριο ταχύτητας των πατινιών σε 5 έως 10χλμ/ώρα, χαμηλότερα από τον «κόφτη» που θα βάλουν οι ίδιες οι εταιρείες. 

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*