«Τρελή πορεία» συρμού του Προαστιακού: Επιβάτες τραυματίστηκαν λόγω επικίνδυνου φρεναρίσματος

Σοβαρό περιστατικό με ελαφρείς τραυματισμούς επιβατών εκτυλίχθηκε σήμερα το απόγευμα στους Αγίους Θεοδώρους σε συρμό του Προαστιακού Σιδηρόδρομου που είχε προορισμό το Κιάτο. Σύμφωνα με μαρτυρίες επιβατών, ο οδηγός έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα με αποτέλεσμα να περάσει την αποβάθρα του σταθμού. Στην προσπάθειά του να σταματήσει άμεσα, ενεργοποίησε την πέδη κινδύνου με αποτέλεσμα επιβάτες να τραυματιστούν. 

Αν και οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για εκτροχιασμό η ΤΡΑΙΝΟΣΕ το διέψευσε, επιβεβαιώνοντας ότι ο οδηγός είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα και πως χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει πέδη ανάγκης. 

Όπως αναφέρει το newsbeast.gr, σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρας Δ. Ζ., το τρένο, που είχε αναπτύξει ταχύτητα, δεν σταμάτησε ποτέ στο σταθμό των Αγίων Θεοδώρων, αλλά προσπέρασε τον σταθμό και, με κόσμο όρθιο να περιμένει να αποβιβαστεί, περίπου 150 μέτρα πιο κάτω άρχισε να πηγαίνει με δύναμη μια αριστερά και μία δεξιά. Μάλιστα, ο διπλανός της που καθόταν στο κάθισμα έπεσε από τους κραδασμούς στον διάδρομο.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία, οι επιβάτες που τραυματίστηκαν ήταν αυτοί που ήταν όρθιοι για να κατέβουν στους Αγίους Θεοδώρους. Μάλιστα, ο ένας από αυτούς έπεσε κάτω και χτύπησε άσχημα, με αποτέλεσμα για λίγη ώρα να χάσει τις αισθήσεις του. Μία άλλη γυναίκα χτύπησε στο κεφάλι και είχε αιμορραγία, ενώ η ελεγκτής χτύπησε στον ώμο.

Η αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει ένα σκηνικό πανικού, καθώς ο συρμός βρισκόταν στη μέση του πουθενά, πριν ο μηχανοδηγός μπορέσει να γυρίσει το τρένο πίσω στον σταθμό των Αγίων Θεοδώρων, όπου ασθενοφόρο παρέλαβε τους τραυματίες.

Ο οδηγός του συρμού υποστήριζε πως δεν υπάρχει σήμανση στο σημείο και ότι δεν υπήρξε εκτροχιασμός του τρένου. Σύμφωνα με την αυτόπτη μάρτυρα, ένα αντίστοιχο περιστατικό είχε συμβεί στις 11 Φεβρουαρίου στο ίδιο δρομολόγιο προς Κιάτο, και τότε ο οδηγός έλεγε ότι προσπάθησε να αποφύγει έναν άνθρωπο πριν το σταθμό των Μεγάρων.

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λόγω ανεπτυγμένης ταχύτητας διερχόμενο τρένο χρειάστηκε να εφαρμόσει ακαριαία πέδη στο συγκεκριμένο σημείο. Επιπλέον, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ δεν υπήρξαν τραυματισμοί επιβατών, ενώ τρεις επιβάτες έχουν μεταβεί στο νοσοκομείο Κορίνθου για προληπτικούς λόγους.

«Πέρα από το αναπόφευκτο τράνταγμα που αισθάνθηκαν οι επιβάτες του συρμού, δεν υπήρξε εκτροχιασμός. Τρείς επιβάτες έχουν μεταβεί στο Νοσοκομείο Κορίνθου για προληπτικούς λόγους» αναφέρει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.
 
Σε ανακοίνωσή της το απόγευμα της Τρίτης, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναφέρει πως οι ευθύνες για το περιστατικό μοιράζονται ανάμεσα στον μηχανοδηγό ο οποίος κινούταν με υψηλή ταχύτητα και στον ΟΣΕ (απουσία αυτόματου συστήματος τηλεδιοίκησης). Η ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ:
 

Την Δευτέρα 1η Απριλίου, κατά τη διάρκεια του δρομολογίου 1324, λόγω υψηλής ταχύτητας και έλλειψης αυτόματου συστήματος τηλεδιοίκησης δημιουργήθηκαν αναταράξεις στο συρμό.
 
Εννέα επιβάτες μετέβησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου για προληπτικούς λόγους. Οκτώ αποχώρησαν άμεσα, μετά από ιατρικό έλεγχο, ενώ ένας εξ αυτών έχει παραμείνει για προληπτική παρακολούθηση.

 

Συγγνώμη από το επιβατικό κοινό για τους τραυματισμούς και την αναστάτωση από το χθεσινό περιστατικό στους Αγίους Θεοδώρους, ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, Κωνσταντίνος Γενιδούνιας.

Όπως ο ίδιος εξήγησε, μετά το απότομο φρενάρισμα του τρένου του Προαστιακού, που προκάλεσε τραυματισμούς επιβατών, «γίνονται κάποια έργα στο δίκτυο, παραδίδονται ωστόσο υπάρχει καθυστέρηση στα συστήματα τηλεδιοίκησης, φωτοσημάτων και προστασίας έναντι του ανθρώπινου λάθους».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο περιστατικό αυτό, είπε πως« δεν είναι ότι το τρένο δεν σταμάτησε στο σταθμό αλλά δεν λειτουργεί το φωτοσήμα που δείχνει στο μηχανοδηγό ότι εισέρχεται στο σταθμό».

«Ο συνάδελφος έκανε όλες εκείνες τις ενέργειες αλλά ενδεχομένως μπήκε στην παρακαμπτήριο  με μεγαλύτερη ταχύτητα. Σταμάτησε εντός των ορίων της αποβάθρας, απλά από το τράνταγμα που υπήρξε κατά την είσοδο στο σταθμό, υπήρξε ταρακούνημα στο συρμό και ένας επιβάτης που ήταν όρθιος τραυματίστηκε».

Εξήγησε δε ότι, « τα συστήματα αυτά εδώ και 15 χρόνια έχουν πληρωθεί, έχουν εγκατασταθεί και δεν έχουν λειτουργήσει».

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*