Ξεκίνησαν οι εργασίες της υπογειοποίησης στα Σεπόλια

Με την εργοταξιακή κατάληψη από τον ανάδοχο του έργου, ξεκίνησαν τις τελευταίες ημέρες οι εργασίες για την υπογειοποίηση του τμήματος Σταθμός Λαρίσης – Τρεις Γέφυρες της σιδηροδρομικής γραμμής στα Σεπόλια.

Το εργοτάξιο στήθηκε στο ύψους της οδού Σιώκου, εκεί που μέχρι πρόσφατα βρισκόταν το σιδηροδρομικό μουσείο το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία μετακόμισης προς τη Λεύκα. Η έναρξη των κυρίως εργασιών τοποθετείται μέσα στους επόμενους μήνες, μετά την ολοκλήρωση του συνόλου των μελετών.

Το αντικείμενο του έργου, η σύμβαση του οποίου υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο, αφορά στην κατασκευή τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου (από διπλό σήμερα) μήκους 2,36 χλμ, εκ των οποίων τα 1,91 χλμ. υποβαθμισμένου / υπογειοποιημένου, ο οποίος ξεκινά από την έξοδο του Σ.Σ. Αθηνών προς Θεσσαλονίκη (ΧΘ 10+821) και καταλήγει στις Τρεις Γέφυρες (ΧΘ 13+181) στη περιοχή Σεπολίων όπου συναντά τον πρόσφατα κατασκευασμένο και σε λειτουργία νέο τετραπλό σιδηροδρομικό διάδρομο.

Ανάδοχος του έργου είναι η  ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ INTRAKAT – ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΤΕ με τιμή προσφοράς 66.580.539,74 ευρώ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο θα ολοκληρωθεί σε 52 μήνες, δηλαδή ως τις αρχές του 2023.

Το έργο θα κατασκευαστεί σε δύο φάσεις (πρώτα ο δυτικός διάδρομος και στη συνέχεια ο ανατολικός) έτσι ώστε να μη διακοπεί η κυκλοφορία προς και από το σταθμό Λαρίσης. Μέχρις ότου όμως ολοκληρωθούν τα έργα, δεν θα υπάρχει δυνατότητα για σημαντική πύκνωση των δρομολογίων αφού η κυκλοφορία αναμένεται να διεξάγεται σε μονή τροχιά στην περιοχή του έργου.

Εν τω μεταξύ άγνωστο παραμένει το πότε θα προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου της β’ φάσης των εργασιών στο σταθμό Λαρίσης, για την κατασκευή δύο νέων αποβαθρών και τη σύνδεση του σταθμού με τον ομώνυμο σταθμό του Μετρό. Αν και η ΕΡΓΟΣΕ δηλώνει έτοιμη για το διαγωνισμό προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια, αυτός εκκρεμεί ακόμα.

Φωτογραφίες: sepolia.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*