Στο φως στοιχεία για τη σχέση μεταξύ ΟΣΕ και Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου

Hellenic Train

Στο φως έρχονται περισσότερα στοιχεία για τη σχέση μεταξύ του ΟΣΕ και του “Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου”, μέσα από αναρτήσεις του οργανισμού στη Διαύγεια με καθυστέρηση πολλών ετών. 

Τα έγγραφα (τα οποία έπρεπε να είχαν αναρτηθεί εδώ και χρόνια αλλά για κάποιο λόγο έμειναν στο σκοτάδι) αναφέρονται σε απευθείας αναθέσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ από τον ΟΣΕ προς τον σύλλογο που έχει ως σκοπό την προώθηση του ελληνικού σιδηροδρόμου. Οι αναθέσεις αφορούν δράσεις όπως η έκδοση περιοδικών και ημερολογίων, η διοργάνωση εκδηλώσεων εκ μέρους του ΟΣΕ και φτάνουν μέχρι και την παροχή εξειδικευμένων συμβουλών προς τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ σχετικά με τη λειτουργία του οργανισμού. 

Αν και όλες οι συναλλαγές προφανώς είναι νομότυπες, βασισμένες σε συμφωνητικά μεταξύ των δύο μερών, έχουμε να κάνουμε με μία αξιοπερίεργη περίπτωση όπου ένας σύλλογος ιδιωτών αναλαμβάνει από το δημόσιο χρηματοδότηση για μία σειρά έργων και υπηρεσιών (προς όφελος του ΟΣΕ και των σκοπών του). 

Ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα του, είναι «αναγνωρισμένο, μη κερδοσκοπικό σωματείο» που «στεγάζεται σε οίκημα που του παραχωρήθηκε ευγενώς από τον ΟΣΕ» και μεταξύ άλλων «καταβάλλει προσπάθειες για την επέκταση, την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των μέσων σταθερής τροχιάς στη χώρα μας».

Κατά το παρελθόν, είχαν προκληθεί αντιδράσεις από τη συμμετοχή του συλλόγου στο Κοινοτικό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», (χρηματοδότηση από Ε.Ε.) με σκοπό την ταξινόμηση και ψηφιοποίηση του αρχείου αλλά και μικρού μέρους του αρχείου του ΟΣΕ. Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του συλλόγου, «το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2008, και εγκρίθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών και τις Βρυξέλλες», αλλά μετά από πέντε χρόνια «ξαφνικά έπαψε να λειτουργεί, χωρίς να ευθύνεται ο σύλλογος για αυτό [..] Η “εξαφάνιση” της διαδικτυακής πύλης του ΣΦΣ, προκάλεσε, όπως αναμενόταν, τις εύλογες διαμαρτυρίες των μελών και των φίλων του συλλόγου, αλλά, ταυτόχρονα, έγινε και αφορμή να δεχτεί ο ΣΦΣ, και κάποιοι από εμάς προσωπικά, σειρά ύβρεων, συκοφαντιών, ψευδών κατηγοριών  και άλλων παρόμοιων λεκτικών κλπ επιθέσεων, οι οποίες δεν είχαν, βεβαίως, καμία απολύτως σχέση με τα πραγματικά γεγονότα»

Τα έγγραφα τα οποία ανέβηκαν στην Διαύγεια τις τελευταίες μέρες αφορούν την περίοδο από το 2015 έως και σήμερα:

 

  • 30 Ιουνίου 2015: (ΩΙΙ446ΨΧΕΔ-ΛΝ5) Επιστολή – πρόσκληση (βλ. παρακάτω) σε εκδήλωση του ΣΦΣ και αίτημα για παραχώρηση του σταθμού Πελοποννήσου για την οργάνωση της εν λόγω εκδήλωσης και περαιτέρω οικονομική ενίσχυση για αυτή.
  • 11 Ιουλίου 2016: (Ψ7Ο346ΨΧΕΔ-Υ0Ξ) Στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΟΣΕ και ΣΦΣ, ανάθεση στον Πρόεδρο κ. Κακαβά Παναγιώτη πλαισιωμένο από κλιμάκιο αρμοδίων Μελών του Συλλόγου, την διενέργεια προετοιμασίας των εκδηλώσεων εορτασμού των 120 χρόνων λειτουργίας του Οδοντωτού από πλευράς ΟΣΕ, μέσω συναντήσεων με τους τοπικούς Συλλόγους και Φορείς.
  • 29 Ιουλίου 2016: (64ΗΟ46ΨΧΕΔ-ΦΞΑ) Έγκριση εκταμίευσης ποσού 30.000 ευρώ προς τον ΣΦΣ. 
  • 3 Νοεμβρίου 2016: (7ΜΨΥ46ΨΧΕΔ-Ο53) Έγκριση εκταμίευσης ποσού 30.000 ευρώ προς τον ΣΦΣ.
  • 24 Ιανουαρίου 2017: (ΩΑΟΣ46ΨΧΕΔ-2ΓΜ) Εντολή διευθύνοντα συμβούλου ΟΣΕ για χορήγηση 3.000 ευρώ στον ΣΦΣ για κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας .
  • 30 Μαρτίου 2017: (ΨΛΝΑ46ΨΧΕΔ-ΖΙ3) Επιστολή από τον ΣΦΣ προς τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ μέσω της οποίας ζητείται χρηματοδότηση για έκδοση δύο νέων τευχών της περιοδικής έκδοσης «Σιδηροτροχιά» (7.000 ευρώ), διοργάνωση της ετήσιας γιορτής του συλλόγου μας, στο τέλος Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου 2017 (6.000 ευρώ), διοργάνωση μιας συνάντησης όλων των συλλόγων των «Φίλων του Σιδηροδρόμου» που δραστηριοποιούνται ανά την χώρα, καθώς και της Διοίκησης του «Μουσείου των Σιδηροδρόμων» της Θεσσαλονίκης (4.000 ευρώ), συμμετοχή του Σ.Φ.Σ. σε ημερίδες ή συζητήσεις σχετικά με τον σιδηρόδρομο και την ιστορία του, καθώς και σε εκθέσεις φωτογραφίας (3.000 ευρώ), χρηματοδότηση των αναγκαίων δαπανών για μετακινήσεις, κ.λ.π. επιλεγμένων λόγω ειδικών γνώσεων , μελών μας , για την ανεύρεση στοιχείων ή την διοργάνωση των ως άνω εκδηλώσεων (10.000 ευρώ).
  • 20 Ιουλίου 2017: Χορηγία προς τον ΣΦΣ, για την αποκατάσταση μουσειακού υλικού στο Σιδηροδρομικό Μουσείο και συνδρομή με έντυπο υλικό στη ΔΕΘ, ύψους 10.000 ευρώ.
  • 28 Σεπτεμβρίου 2017: Διαβίβαση σχεδίου ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ ΟΣΕ και ΣΦΣ, για δέσμευση 24.650 Ευρώ, που αφορά στον εικαστικό διαγωνισμό CODERAILART 2017. 
  • 15 Νοεμβρίου 2017: (ΩΕΗΠ46ΨΧΕΔ-ΕΙΠ) Έγκριση εκταμίευσης ποσού 4.000 Ευρώ, προς τον Σύλλογο Φίλων Σιδηροδρόμου, που αφορά στις εκδηλώσεις επιλογής και βράβευσης των έργων των καλλιτεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, οι οποίοι συμμετείχαν στο project code railart και οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Κεντρικό Εργοστάσιο Πειραιά καθώς και στο 90 όροφο της Καρόλου με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων. 
  • 4 Ιανουαρίου 2018: (6ΘΝΞ46ΨΧΕΔ-0ΣΜ) Εκταμίευση ποσού 2.000 Ευρώ, προς τoν Σύλλογο Φίλων Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση λόγω των πρόσφατων κλοπών στο Σιδηροδρομικό Μουσείο.
  • 22 Μαρτίου 2018: (ΨΡΒΑ46ΨΧΕΔ-8ΕΡ) Συμφωνητικό μεταξύ ΟΣΕ και Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου (βλ. παρακάτω) για οικονομική συνδρομή του ΟΣΕ ύψους 30.000 ευρώ που θα αφορά έκδοση 2 τευχών περιοδικού, έκδοση «προπαγανδιστικών φυλλαδίων, σχεδιασμός μελετών, πραγματοποίηση φωτογραφικών εκθέσεων, που σκοπό έχουν την προβολή του σιδηροδρόμου και γενικότερα την προώθηση της σιδηροδρομικής κουλούρας (sic) στην Ελλάδα», διοργάνωσης της ετήσιας θερινής και χριστουγεννιάτικης γιορτής του ΣΦΣ, επιλογή μελών του ΣΦΣ τα οποία θα προσέρχονται στα γραφεία του Οργανισμού όταν αυτό τους ζητηθεί, να βοηθήσουν συμβουλευτικά τον Διευθύνοντα Σύμβουλο επι θεμάτων που ανάγονται στην θεσμική υποστήριξη του 40 σιδηροδρομικού πακέτου της Ε.Ε , σε ζητήματα επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ διαχειριστή υποδομής και operators , καθώς και σε ότι αφορά στην ανάπτυξη του συστήματος ETCS/GSMR.

 

  • 31 Ιουλίου 2018: Απόφαση διευθύνοντος συμβούλου για έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου, ύψους 20.000 ευρώ, σε εφαρμογή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΟΣΕ και ΣΦΣ.
  • 15 Ιανουαρίου 2019: (ΩΗΡΩ46ΨΧΕΔ-ΡΤ8) Έγκριση δαπάνης ποσού 30.000 ευρώ που αφορά σε εφαρμογή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΟΣΕ και ΣΦΣ.
  • 31 Ιανουαρίου 2019: (6ΥΕ846ΨΧΕΔ-8ΨΜ) Έγκριση δαπάνης ποσό 10.000 Ευρώ, προς τον ΣΦΣ που αφορά στην ανακατασκευή μουσειακού τροχαίου υλικού το οποίο θα εκτίθεται στο νέο Μουσείο και θα χρησιμοποιηθεί στους εορτασμούς των 150 χρόνων Ελληνικών Σιδηροδρόμων.

— — — —

Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*