Διαθέσιμα τα εισιτήρια για τα ηλεκτροκίνητα δρομολόγια express Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Vartan62/wikipedia.org

Διαθέσιμα προς αγορά μέσω διαδικτύου από την ιστοσελίδα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι τα εισιτήρια για τα πρώτα express ηλεκτροκίνητα δρομολόγια στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Τα δρομολόγια ξεκινούν από την προσεχή Δευτέρα 20 Μαΐου.

Καθημερινά θα εκτελείται ένα δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα με ώρα αναχώρησης 6:27 π.μ. και άφιξης στην Αθήνα 10:24 π.μ. (προγραμματισμένη διάρκεια 3 ώρες 57 λεπτά) και ένα δρομολόγιο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη με ώρα αναχώρησης 6:22 π.μ. και προγραμματισμένης άφιξης στις 10:32 π.μ. (προγραμματισμένη διάρκεια 4 ώρες και 10 λεπτά). Τα δύο αυτά δρομολόγια θα πραγματοποιούν μόνο 2 ενδιάμεσες στάσεις σε Λειανοκλάδι και Λάρισα. 

Τα υπόλοιπα δρομολόγια Αθήνα – Θεσσαλονίκη τα οποία θα πραγματοποιούν περισσότερες στάσεις θα έχουν προγραμματισμένη διάρκεια 4 ώρες και 23 λεπτά, ενώ τα δρομολόγια Θεσσαλονίκη – Αθήνα 4 ώρες και 10 λεπτά (και στα φθηνότερα νυχτερινά δρομολόγια, η διάρκεια μειώνεται στις 5 ώρες και 10 λεπτά). Μέχρι σήμερα, η προγραμματισμένη διάρκεια είναι 5 ώρες και 20 λεπτά αλλά συνήθως τα τρένα χρειάζονται τουλάχιστον 6 ώρες για τη διαδρομή. 

Η τιμή των εισιτηρίων παραμένει προς το παρόν η ίδια με σήμερα: 45,40 ευρώ η β’ θέση και 55,40 ευρώ η α’ θέση, για κανονικά εισιτήρια μίας διαδρομής. 

Όπως όλα δείχνουν, η έναρξη των δρομολογίων γίνεται βεβιασμένα, 6 μέρες πριν τις Ευρωεκλογές κατά πάσα πιθανότητα προκειμένου να μην περάσει η προεκλογική περίοδος. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν έχει καν προλάβει να φέρει τα «ασημένια βέλη» από την Ιταλία (αυτό τον καιρό γίνονται οι απαραίτητες μετατροπές στα συστήματα της ηλεκτροκίνησης) και έτσι τα τον πρώτο καιρό τα δρομολόγια θα γίνονται με τρεις αμαξοστοιχίες της ΓΑΙΑΟΣΕ που ανακατασκευάστηκαν από την ΕΕΣΣΤΥ ώστε να περιλαμβάνουν όλες τις ανέσεις για ένα άνετο και ξεκούραστο ταξίδι, ενώ θα διαθέτουν ακόμη και δίκτυο WiFi. 

Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι στιγμής η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν έχει προβεί σε καμία διαφήμιση ή άλλη προωθητική ενέργεια για τα νέα δρομολόγια και το ρόλο της ενημέρωσης τον έχει αναλάβει εξολοκλήρου η κυβέρνηση! Όπως αφήνεται να εννοηθεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ χρειάστηκε να πειστεί για να ξεκινήσει τα δρομολόγια άμεσα καθώς υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για την ετοιμότητα της γραμμής. 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι εργασίες της ηλεκτροκίνησης δεν έχουν εντελώς ολοκληρωθεί αφού δεν έχουν τεθεί ακόμα σε λειτουργία οι εφεδρικοί υποσταθμοί. Αυτό σημαίνει πως μία βλάβη στην ηλεκτροκίνηση είναι αρκετή για να καθηλωθούν τα δρομολόγια. 

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι το δίκτυο δεν είναι ακόμη έτοιμο. Η ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Τιθορέα – Δομοκός, μήκους 106 χλμ., παραδόθηκε εσπευσμένα. Οι υποσταθμοί ισχύος που υποστηρίζουν την ηλεκτροκίνηση είναι οι μισοί και σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουν τη διενέργεια εμπορικών δρομολογίων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε 50 χλμ. ηλεκτροκίνησης απαιτούνται δύο σταθμοί, εκ των οποίων ο δεύτερος είναι εφεδρικός ώστε αν πάθει κάτι ο πρώτος, να μην αφήσει το τρένο στη μέση της διαδρομής. Σήμερα, η ΕΡΓΟΣΕ έχει παραδώσει την ηλεκτροκίνηση χωρίς τους εφεδρικούς σταθμούς, δηλαδή τους δύο από τους τέσσερις συνολικά που απαιτούνται για την ασφαλή διέλευση μιας εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Τελικά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επείσθη να ξεκινήσει δρομολόγια αφού έλαβε διαβεβαιώσεις πως στους υποσταθμούς θα υπάρχει προσωπικό σε 24ωρη βάση προκειμένου να επέμβει σε περίπτωση βλάβης.  

Αξιοπερίεργο είναι επίσης πως ο επίσημος χρόνος του ταξιδιού θα είναι 3 ώρες και 57 λεπτά, μόλις μετά βίας δηλαδή κάτω των 4 ωρών και εκτιμάται πως προωθήθηκε για σημειολογικούς λόγους. Το αν ο χρόνος θα τηρηθεί πράγματι ή θα υπάρξει έστω και καθυστέρηση τριών λεπτών με αποτέλεσμα τα δρομολόγια να διαρκούν περισσότερες από 4 ώρες, μένει να αποδειχθεί. Εξάλλου, το αντίστροφο δρομολόγιο θα πραγματοποιείται σε 4 ώρες και 10 λεπτά παρόλο που η διαδρομή είναι η ίδια, χρόνος που μάλλον ανταποκρίνεται περισσότερο στην πραγματικότητα.

Θα χρειαστεί πάντως να περάσουν αρκετοί μήνες, τουλάχιστον ως τα τέλη του 2019, ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα της ηλεκτροκίνησης, της σηματοδότησης και του ECTS, του σύγχρονου συστήματος ασφαλείας, προκειμένου τα δρομολόγια να μπορούν να εκτελούνται με απόλυτη ασφάλεια και ο χρόνος του ταξιδιού να μειωθεί σε 3,5 περίπου ώρες. 

Και πάλι, θα εκκρεμούν εργασίες σε τμήματα της γραμμής, όπως για παράδειγμα το τμήμα ΣΚΑ – Οινόη και η υπογειοποίηση του τμήματος σταθμός Λαρίσης – Τρεις Γέφυρες. Σύμφωνα με την Καθημερινή η έναρξη των έργων της υπογειοποίησης θα γίνει μετά τις εθνικές εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο ώστε να μην υπάρχει όχληση των περιοίκων κατά την προεκλογική περίοδο, αν και ο εργολάβος έχει ήδη εγκαταστήσει το εργοτάξιο. 

— — — —

Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*