Σε μαγαζάκια μετατρέπονται τα εκδοτήρια εισιτηρίων του ΗΣΑΠ

C messier/wikipedia.org

Ενημέρωση 11 Ιουνίου:

Εξελίξεις είχαμε τις τελευταίες μέρες στους διαγωνισμούς της Αττικό Μετρό για την εκμίσθωση 13 καταστημάτων σε σταθμούς του Μετρό και της ΣΤΑΣΥ για την εκμίσθωση 21 χώρων στη γραμμή του ΗΣΑΠ.

Στο διαγωνισμό της Αττικό Μετρό για τη διάθεση καταστημάτων στους σταθμούς Συγγρού Φιξ και Άγιος Αντώνιος, προχώρησε η εκμίσθωση 4 καταστημάτων ενώ για τα υπόλοιπα 9 επαναπροκηρύχθηκε ο διαγωνισμός. Συγκεκριμένα, ένα από τα καταστήματα στο σταθμό Συγγρού Φιξ (37,70m² + 8,20m²) μισθώθηκε από ιδιώτη (διακρ. τίτλος ‘Metro Point’) έναντι 1.019 ευρώ το μήνα. Στο σταθμό Άγιος Αντώνιος, 3 καταστήματα (22,30m² στο επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων και από 20,76m² και 20,60m² στις αποβάθρες) μισθώθηκαν στην εταιρεία ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΕ  έναντι συνολικού ποσού 1.001 ευρώ το μήνα.

Χτες Δευτέρα, η Αττικό Μετρό προκήρυξε νέο ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμίσθωση των υπόλοιπων 9 καταστημάτων στους παραπάνω σταθμούς. Πρόκειται για 6 καταστήματα στο χώρο στάθμευσης του σταθμού Συγγρού Φιξ συνολικού εμβαδού 227,55 m² (από 25 m² έως 52,85 m²) και 3 καταστήματα στο επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων του σταθμού Άγιος Αντώνιος 269.87 m². Η προθεσμία υποβολής των προσφορών λήγει στις 28 Ιουνίου.

Τέλος, όσον αφορά το διαγωνισμό της ΣΤΑΣΥ για τα καταστήματα σε σταθμούς του ΗΣΑΠ, και οι 21 χώροι συνολικού εμβαδού 423 m², μισθώθηκαν στην εταιρεία D.L. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΙΚΕ έναντι μηνιαίου μισθώματος 12.140,10 ευρώ.


Αρχικό άρθρο:

Το οριστικό και αμετάκλητο κλείσιμο των περισσότερων εκδοτήριων εισιτηρίων στην γραμμή του ΗΣΑΠ επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά αφού η ΣΤΑΣΥ σχεδιάζει να μετατρέψει σε καταστήματα κάποια από τα εγκαταλελειμμένα εκδοτήρια.

Η διοίκηση της εταιρείας και του υπερταμείου που πλέον ελέγχει τις συγκοινωνίες της Αθήνας έχουν ως στόχο την αξιοποίηση και του τελευταίου ανεκμετάλλευτου τετραγωνικού μέτρου που διαθέτει η εταιρεία με στόχο την ενίσχυση των εσόδων. Η αρχή έγινε με καταστήματα σε σταθμούς του Μετρό ενώ τώρα σχεδιάζεται η εκμετάλλευση χώρων στην γραμμή του ΗΣΑΠ.

Πριν λίγες μέρες, η ΣΤΑΣΥ προκήρυξε ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμίσθωση 21 χώρων στη γραμμή 1 για περίοδο 9 ετών, με δικαίωμα μονομερούς παράτασης από την πλευρά της ΣΤΑΣΥ για 3 ακόμα έτη μετά από επαναδιαπραγμάτευση του μισθώματος.

Πρόκειται για χώρους σε 17 σταθμούς του ΗΣΑΠ, εκ των οποίων 5 είναι εκδοτήρια και 9 βρίσκονται σε υπαίθριους χώρους των σταθμών. Τα εκδοτήρια που πρόκειται να μετατραπούν σε καταστήματα βρίσκονται στους σταθμούς Νέα Ιωνία, Περισσός, Αττική, Μοναστηράκι, και Μοσχάτο. Το εκδοτήριο στο σταθμό Μοσχάτο έχει εμβαδόν μόλις 8 τ.μ. ενώ το εκδοτήριο στην Αττική είναι το μεγαλύτερο με εμβαδόν 58 τ.μ. Τα υπόλοιπα έχουν εμβαδόν 17-20 τ.μ.

Οι υπόλοιποι προς διάθεση χώροι βρίσκονται στους σταθμούς Κηφισιά, Μαρούσι (2 χώροι), Ειρήνη, Ηράκλειο (2 χώροι), Άνω Πατήσια, Κάτω Πατήσια, Θησείο (2 χώροι), Πετράλωνα, Ταύρος, Καλλιθέα, Φάληρο (2 χώροι) και Πειραιάς. Το εμβαδόν των χώρων αυτών ποικίλει από 8 έως 40 τ.μ. με την πλειοψηφία να είναι μεταξύ 15-25 τ.μ.

Σημειώνεται πως πολλοί από τους χώρους είναι μη διαμορφωμένοι και για αυτό το λόγο θα γίνει τοποθέτηση οικίσκων (kiosks) ενώ οι εργαζόμενοι θα χρησιμοποιούν τους κοινόχρηστους χώρους υγιεινής του κάθε σταθμού. Όσον αφορά τους χώρους των εκδοτηρίων, ο μισθωτής θα αναλάβει να πραγματοποιήσει τις μόνιμες εργασίες που απαιτούνται (ανοίγματα παραθύρων, τοποθέτηση ηλεκτρικών ρολογιών κλπ) με υλικά που θα του υποδείξει η ΣΤΑΣΥ.

Στους όρους του διαγωνισμού ορίζεται επίσης πως απαγορεύεται η χρήση οποιουδήποτε εκ των µισθίων, μεταξύ άλλων. ως καταστήµατα ηλεκτρονικών παιχνιδιών, γραφεία τελετών, γραφεία συνδικαλιστικών οργανώσεων, πολιτικών νεολαίων – κοµµάτων, γραφεία αθλητικών σωµατείων ή σωµατείων φιλάθλων, καθώς και η χρήση τους ως καταστήµατα που από τη λειτουργία τους προσβάλλεται η δηµόσια αιδώς, προκαλούνται ρύποι, θόρυβοι κ.λπ. Επίσης δεν επιτρέπονται καταστήματα που εμπορεύονται  τρόφιµα που παράγουν δυσάρεστες οσµές (ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία κ.λπ.

Από το περασμένο καλοκαίρι, εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν μόνο σε 5 σταθμούς του ΗΣΑΠ (Κηφισιά, Κάτω Πατήσια, Αττική, Ομόνοια, Πειραιάς) όταν μέχρι πριν από ένα χρόνο λειτουργούσαν σχεδόν σε όλους τους σταθμούς. Η πλειοψηφία των πρώην εκδοτών εισιτηρίων μετακινήθηκαν σε θέση εργασίας σταθμάρχη.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η ΣΤΑΣΥ προκήρυξε διαγωνισμό για εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας με προϋπολογισμό 59.744.69 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει την εκπόνηση αρχιτεκτονικών μελετών κτιριακών έργων καθώς και πολεοδομικές και ρυμοτομικές μελέτες.

Ο διαγωνισμός αφορά την αξιοποίηση των ιδιοκτησιών της ΣΤΑΣΥ κατά μήκος ή σε σχετική μικρή απόσταση από τη γραμμή 1 ως περιουσιακών στοιχείων (asset) που μπορούν να αποφέρουν σημαντικά έσοδα στον οργανισμό ή για την αντιμετώπιση αναγκών των όμορων περιοχών.

Στις ιδιοκτησίες αυτές περιλαμβάνονται οικόπεδα – φιλέτα ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει οικοδομήσιμη οικοπεδική έκταση μεταξύ της Ακτής Καλλιμασιώτη και των οδών Κόνωνος, Φωκίωνος, Ρετσίνα και Αλλιπέδου, επιφάνειας 31.500 τ.μ. ακριβώς δίπλα στο σταθμό του Πειραιά. Στο σημείο αυτό αναμένεται, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η κατασκευή ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Είχε προηγηθεί επίσης η ανάθεση της προσθήκης 38 διαφημιστικών πλαισίων σε σταθμούς του ΗΣΑΠ Πειραιάς, Καλλιθέα, Μοναστηράκι, Ομόνοια, Μαρούσι και Κηφισιά.

Και η Αττικό Μετρό όμως επιδίδεται σε μπαράζ διαγωνισμών για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της, κάτι που θεωρείται επιβεβλημένο αφού τα οικονομικά αποτελέσματα παραμένουν επί μακρόν στο κόκκινο. Πριν από λίγες εβδομάδες, η εταιρεία προκήρυξε διαγωνισμό για την εκμίσθωση 13 καταστημάτων στους σταθμούς Συγγρού – Φιξ και Άγιος Αντώνιος του Μετρό μεγέθους από 20,60 τ.μ. (στις αποβάθρες του σταθμού Άγιος Αντώνιος) έως 111,87 τ.μ. Στο παρελθόν κάποια από τα καταστήματα αυτά είχαν εκμισθωθεί από την ΣΤΑΣΥ.

Παράλληλα, η Αττικό Μετρό ανέθεσε σε ιδιώτη την παροχή υπηρεσιών σύνταξης εκθέσεων εκτίµησης της αξίας ακινήτων στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένου και ενός στη συμβολή των οδών Πέτρου Ράλλη και Ιεράς Οδού.

Πριν από το Πάσχα, η Αττικό Μετρό προκήρυξε διαγωνισμό που αφορά την παραχώρηση του δικαιώματος διαφήμισης στους χώρους και τα διαθέσιμα μέσα της Αττικό Μετρό και της ΣΤΑΣΥ στην Αθήνα για 6 χρόνια με δικαίωμα παράτασης για 3 επιπλέον χρόνια. Το ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα για το πρώτο έτος θα είναι 4 εκατ. ευρώ, για το δεύτερο 6 εκατ. ευρώ και για τα υπόλοιπα από 8 εκατ. ευρώ.

Πέρυσι είχε προηγηθεί η παραχώρηση σε ιδιώτη της λειτουργίας του πάρκινγκ στο σταθμό Δουκ. Πλακεντίας που προκάλεσε αντιδράσεις.

Δείτε επίσης:

— — — —

Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*