Πού οφείλονται οι καθυστερήσεις στα δρομολόγια του Μετρό;

Καθημερινή συνήθεια τείνουν να γίνουν για τους Αθηναίους οι καθυστερήσεις στα δρομολόγια του Μετρό. Ενώ οι επίσημοι χρόνοι των δρομολογίων τηρούνταν σε γενικές γραμμές τα περασμένα χρόνια, εδώ και λίγους μήνες παρατηρούνται καθυστερήσεις που προκαλούν ιδιαίτερη ταλαιπωρία κατά τις ώρες αιχμής.

Έτσι, τα 4 λεπτά στη γραμμή 2 (8′ στο τμήμα Αγ. Δημήτριος – Ελληνικό) και τα 4,5 στη γραμμή 3 διπλασιάζονται ή και τριπλασιάζονται με τους επιβάτες να αναφέρουν ακόμα και 15-20 λεπτά αναμονής κατά της ώρες αιχμής. Συχνότητες δηλαδή που θυμίζουν δρομολόγια του προαστιακού σιδηρόδρομου και όχι του Μετρό.

Από τη μεριά της ΣΤΑΣΥ δεν αναφέρεται κάποιος συγκεκριμένος λόγος για τις καθυστερήσεις ενώ ούτε και οι συνδικαλιστές έχουν αναφερθεί σε αυτές.

Την ίδια στιγμή, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως ένας μεγάλος αριθμός συρμών του Μετρό παραμένουν ακινητοποιημένοι για χρονικά διαστήματα που ξεπερνούν ακόμα και τον ένα χρόνο, λόγω ελλείψεων σε ανταλλακτικά. Σύμφωνα με το economistas.gr, περίπου 25 από το σύνολο των 66 συρμών του μετρό στις γραμμές 2 και 3, δηλαδή σχεδόν 4 στους 10 συρμούς, είναι εκτός λειτουργίας.

Κατά τις ίδιες πηγές, το πρόβλημα οφείλεται σε κακό προγραμματισμό σε ό,τι αφορά την προμήθεια ανταλλακτικών για τους συρμούς του μετρό, ο οποίος αποτελεί παθογένεια αρκετών ετών.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν πως οι περισσότεροι συρμοί είναι εκτός λειτουργίας καθώς χρειάζεται να αντικατασταθούν οι τροχοί τους. Παρά το γεγονός πως η ΣΤΑΣΥ πλέον προμηθεύεται ανταλλακτικά η εύρυθμη λειτουργία του μετρό κρέμεται από μία κλωστή δεδομένου πως απαιτούνται περίπου 45 ημέρες για την αντικατάσταση των τροχών σε κάθε συρμό, την ώρα που τα τρένα σε εφεδρεία ανέρχονται σε μόλις δύο.

[…] Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, έως τον Οκτώβριο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σε 3 συρμούς προκειμένου να διατεθούν ξανά για δρομολόγια.

Σύμφωνα με τον παρόν προγραμματισμό, στη γραμμή 2 απαιτούνται 16 συρμοί από τις 7 το πρωί έως τις 17.30, ώστε να επιτυγχάνεται συχνότητα 4 λεπτών (και 8 λεπτών στο τμήμα Άγ. Δημήτριος – Ελληνικό).

Αντίστοιχα, στη γραμμή 3 απαιτούνται 18 συρμοί από τις 7 το πρωί έως και τις 17.30, με συχνότητα η οποία ξεκινά από 4 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα και φτάνει έως και τα 4 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα.

Δηλαδή, απαιτούνται τουλάχιστον 34 συρμοί να κινούνται ανά πάσα στιγμή όταν διαθέσιμοι είναι περίπου 41. Αν υπολογίσουμε ότι κάποιοι από αυτούς πρέπει να περνούν από συντήρηση ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο βλαβών, γίνεται εύκολα κατανοητό πόσο οριακή είναι η κατάσταση.

— — — —

Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*