Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό και Τραμ: Μάρτιος – Απρίλιος 2019

Σχεδόν αδύνατο είναι να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ολοκλήρωση των έργων στους τρεις πρώτους σταθμούς της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια) στις 30 Ιουνίου 2019. Οι εργασίες μπορεί να βρίσκονται σε τελικό στάδιο με την Αττικό Μετρό να προχωρά τις τελευταίες μέρες στην αγορά επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και λοιπού εξοπλισμού για το εσωτερικό των σταθμών, ωστόσο θα απαιτηθεί να περάσει ένα σημαντικό διάστημα για τις δοκιμές όλων των συστημάτων και τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν από την παράδοση της επέκτασης.

Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός πως εξαιτίας των έργων στο σταθμό της Νίκαιας, η αφετηρία της γραμμής 21 του Τρόλεϊ μεταφέρθηκε από τη Νίκαια στο Ζάππειο έως και τις 6 Αυγούστου πράγμα το οποίο δείχνει πως ο περιβάλλον χώρος του σταθμού δεν πρόκειται να είναι έτοιμος πριν τις αρχές Αυγούστου, το νωρίτερο.

Πλέον, ρεαλιστικό θεωρείται πως η παράδοση θα γίνει αργότερα μέσα στο καλοκαίρι, ενώ, όπως θεωρείται φυσικό, για την κυβέρνηση καταλληλότερος χρόνος θα ήταν ο Σεπτέμβριος, ώστε οι κορδέλες σε αυτό το μεγάλο έργο να κοπούν λίγο πριν τις εθνικές εκλογές.

Η πρόοδος των έργων, κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, έχει ως εξής:

  • Φρέαρ Εισόδου ΤΒΜ: Έχει ολοκληρωθεί η υδατοστεγάνωση της πλάκας οροφής +62, 86 και η  τοποθέτηση εσωτερικής μεταλλικής πλάκας.
  • Φρέαρ Κομνηνού: Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κιγκλιδωμάτων κλιμακοστασίου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι αρχιτεκτονικές εργασίες (κατασκευή καταπακτής).
  • Σταθμός Αγία Βαρβάρα: Έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση πλακών γρανίτη δαπέδου και τοίχου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή ανελκυστήρων (επιπέδου οδού).
  • Φρέαρ Μεγ. Αλεξάνδρου: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αρχιτεκτονικές εργασίες (κιγκλιδώματα, κατασκευή καταπακτής).
  • Σταθμός Κορυδαλλός: Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή νέων πεζοδρομίων περιμετρικά της πλατείας και οι παρακάμψεις ΟΚΩ.
  • Φρέας Πισιδίας: Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες τοιχοποιιών και επιχρισμάτων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι προεργασίες χρωματισμών στα τοιχία του κυρίως Φρέατος.
  • Σταθμός Νίκαια: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αποκαταστάσεις – πλακοστρώσεις στο επίπεδο της οδού του σταθμού και η επένδυση πλακών γρανίτη σε διάφορα επίπεδα του σταθμού, καθώς και η εγκατάσταση πανέλων ψευδοροφής στις οροφές των επιπέδων -3 και -4 του Σταθμού. Στη Σήραγγα ΝΑΤΜ Αερισμού του σταθμού, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες χρωματισμών.
  • Σταθμός Μανιάτικα: Στη Κύρια Σήραγγα του Σταθμού (ΝΑΤΜ), έχει ολοκληρωθεί η καθαίρεση προσωρινού σκυροδέματος περιοχής εκβάθυνσης.
    Στα Υπόγεια Τμήματα ΝΑΤΜ του σταθμού (ΝΑΤΜ), σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες μόνιμης επένδυσης ΝΔ σήραγγας πρόσβασης και κάτω εγκάρσιας σήραγγας δυτικού ανελκυστήρα.
    Στο Νότιο Φρέαρ Αερισμού του σταθμού (οδός Κουμουνδούρου), σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες μόνιμης επένδυσης τοιχίων συνδετήριας σήραγγας.
  • Σταθμός Πειραιάς: Σε εξέλιξη βρίσκεται η συναρμολόγηση γερανού εισόδου 3 και η πιστοποίηση της λειτουργίας του.
  • Σταθμός Δημοτικό Θέατρο: Στον Κύριο Σταθμό, στην Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες σκυροδετήσης πλάκας έκδοσης εισιτηρίων (αξ. 18-19) και του εσωτερικού μετωπικού τοίχου σταθμού (αξ. 18).
    Στις Σήραγγες Κλιμακοστασίων, στο Βόρειο Κλιμακοστάσιο, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες δευτερογενών σκυροδεμάτων , ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι τσιμεντενέσεις πλήρωσης.
    Στη Σήραγγα Πρόσβασης στην Πλατεία Κοραή, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για τα δευτερογενή σκυροδέματα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι τσιμεντενέσεις πλήρωσης.
    Στο Φρέαρ Αερισμού Δημοτικού Θεάτρου, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες τοποθέτησης οπλισμών περιμετρικών τοιχείων.
    Στη Σήραγγα Αερισμού Φρέατος Ραλλείου, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σκυροδέτησης θεμελίωσης μόνιμης επένδυσης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση οπλισμών και οι σκυροδετήσεις τοιχείων και θόλου.
    Στην Ηλεκτρική Εσοχή 3RP3 Χ.Θ. 8+ 707,585, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκσκαφής – προσωρινής αντιστήριξης (πρόοδος / Α’ φάση 14/14μ, Β’ φάση 14/14μ).
  • Φρέαρ Δεληγιάννη: Σε αναμονή (Μάρτιος) βρίσκονται οι εργασίες υδατοστεγάνωσης περιμετρικών τοιχείων.

Δείτε επίσης:


 

Γραμμή 4 Μετρό

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 15 Μαρτίου, η διαδικασία υποβολής των τεχνικών και οικονομικών προσφορών για το διαγωνισμό κατασκευής του έργου Άλσος Βεΐκου – Γουδή της γραμμής 4 του Μετρό.

Αν και η Αττικό Μετρό ανακοίνωσε πως και οι 3 κοινοπραξίες που έλαβαν μέρος στη β’ φάση του διαγωνισμού κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές, μία από αυτές, η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – VINCI – SIEMENS αποφάσισε να μη συμμετέχει στο διαγωνισμό εξαιτίας της αβεβαιώτητας και των νέων δεδομένων που δημιουργεί η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού βάσει των οποίων καταδικάζεται αριθμός εταιρειών που δεν προχώρησε στη διαδικασία διευθέτησης για την υπόθεση των προσυνεννοήσεων σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων.

Οι υπόλοιπες δύο κοινοπραξίες που προς το παρόν συνεχίζουν στο διαγωνισμό είναι η J+P ΑΒΑΞ ΑΕ- GHELLA SpA –ALSTOM TRANSPORT S.A. και η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – ANSALDO STP S.p.A – HITACHI RAIL ITALY SPA.

Πλέον, θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρξει καθυστέρηση στην εξέλιξη του διαγωνισμού (ενώ άλλοι μιλούν και για ενδεχόμενο ακύρωσης του διαγωνισμού) με την υπογραφή της σύμβασης να μετατίθεται, στην καλύτερη περίπτωση, για το 2020.

Δείτε επίσης:


 

Επέκταση Τραμ

Άγνωστο παραμένει το πότε ακριβώς θα παραδοθεί η επέκταση του Τραμ στον Πειραιά. Ούτε η Αττικό Μετρό ούτε η ΣΤΑΣΥ έχουν δώσει κάποια ακριβή ημερομηνία με τις τελευταίες αναφορές στελεχών της Αττικό Μετρό να κάνουν λόγο για «την άνοιξη» και «το πρώτο εξάμηνο του 2019».

Αυτό τον καιρό συνεχίζονται τα δοκιμαστικά δρομολόγια ενώ, σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, εκκρεμούν οι ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες σε έναν υποσταθμό και η αναβάθμιση ενός ακόμα.

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, η πρόοδος των έργων κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο έχει ως εξής:

Α.  Αναφορικά με τον τροχιόδρομο

  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του τροχιοδρόμου (επιδομή – σιδηροτροχιές – ΕΓΕ),
  • Είναι σε εξέλιξη η δοκιμαστική λειτουργία του Τραμ και οι  δοκιμές – ρυθμίσεις των συστημάτων και διατάξεων ελέγχου της λειτουργίας του (για την ένταξη της επέκτασης του Πειραιά στο βασικό δίκτυο).
  • Είναι σε εξέλιξη οι εργασίες οδικής σήμανσης & σηματοδότησης κόμβων στην διαδρομή του Τραμ.
  • Είναι σε εκκρεμότητα, οι Η/Μ εργασίες στον νέο Υ/Σ 16 (έχουν τελειώσει οι εργασίες Π/Μ) και η αναβάθμιση του Υ/Σ 1.

Β.  Αναφορικά με λοιπές εργασίες  (αναφορά σε εκτεταμένα μέτωπα εργασιών)

  • Στην γέφυρα Λαμπράκη είναι σε εξέλιξη, οι εργασίες συντήρησης των σκυροδεμάτων.
  • Στην αποβάθρα της Ποσειδώνος είναι σε εξέλιξη, η ειδική επίστρωση του δαπέδου (ανάδειξης των υποκείμενων αρχαιοτήτων).
  • Κατά μήκος της διαδρομής του Τραμ στον Πειραιά, είναι σε εξέλιξη:
    • Στις στάσεις, οι εργασίες ολοκλήρωσης της εγκατάστασης του αστικού εξοπλισμού, και της εγκατάστασης – δοκιμών του Η/Μ εξοπλισμού.
    • Στην περιοχή της γέφυρας Λαμπράκη και την περιοχή της στάσης Καραϊσκάκη, η εγκατάσταση των ανελκυστήρων.

Δείτε επίσης: 

— — — —

Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*