Παρίσι: Προμήθεια ηλεκτροκίνητων λεωφορείων και 24ωρη λειτουργία του Μετρό

Το Παρίσι φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη πόλη της Ευρώπης με στόλο λεωφορείων μηδενικών εκπομπών. Ο οργανισμός αστικών συγκοινωνιών της γαλλικής πρωτεύουσας  RATP προχώρησε σε προμήθεια – μαμούθ 800 ηλεκτρικών λεωφορείων τα οποία θα έχουν παραδοθεί ως το 2024 ώστε να κυκλοφορούν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Για την προμήθεια πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος διαγωνισμός του είδους στην Ευρώπη ενώ η συνολική δαπάνη θα φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ με ανάδοχους 3 γαλλικές εταιρείες, τις Heuliez Bus, Bolloré και Alstom.

H RATP έχει επίσης παραγγείλει 200 12μετρα ηλεκτρικά λεωφορεία τα οποία πρόκειται να παραδοθούν μεταξύ του 2020 και 2022. Για την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση έχουν ξεκινήσει ήδη εργασίες σε 12 από τα 25 αμαξοστάσια λεωφορείων του Παρισίου.

Σήμερα ο στόλος λεωφορείων της RATP αποτελείται από 4700 λεωφορεία, 950 εκ των οποίων είναι υβριδικά, 140 βιοαερίου και 83 ηλεκτρικά.

Η αντιμετώπιση του νέφους είναι ένας από τους κύριους στόχους της δημάρχου του Παρισίου Anne Hidalgo ενώ για τον σκοπό αυτό θα απαγορευτεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων που κινούνται με diesel από το 2024. Στους στόχους της δημάρχου είναι επίσης η κατάργηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων πόλεων και χωρών.

Δοκιμαστική 24ωρη λειτουργία σε Μετρό & Τραμ

Εν τω μεταξύ, η περιφερειάρχης του Παρισίου Valérie Pécresse ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες πως μέσα στη χρονιά θα δοκιμαστεί η 24ωρη λειτουργία σε επιλεγμένες γραμμές Μετρό και Τραμ της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Parisien, η δοκιμή θα γίνεται ένα Σάββατο το μήνα μεταξύ του Σεπτεμβρίου 2019 και του Μαρτίου 2020 και θα αφορά τις γραμμές 1, 2, 5, 6, 9 και 14 του Μετρό και Τ2, Τ3a και T3b του Τραμ κατά το οποίο η κυκλοφορία θα πραγματοποιείται χωρίς διακοπή από τις 5:30 του Σαββάτου ως τις 00:30 της Δευτέρας. Οι συρμοί όμως δεν θα σταματούν σε όλους τους σταθμούς ενώ αναμένεται και αύξηση της συχνότητας σε ορισμένες λεωφορειακές γραμμές ώστε να υπάρχουν ανταποκρίσεις με τα νυχτερινά δρομολόγια του Μετρό.

Σύμφωνα με τη σημερινή σύμβαση διαχείρισης του Μετρό, η RATP οφείλει να παρέχει 24ωρα δρομολόγια για 5 μέρες το χρόνο. Για την επέκταση τους σε εβδομαδιαία βάση θα απαιτηθούν σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της εταιρείας και των αρχών ωστόσο η δοκιμαστική 24ωρη λειτουργία αναμένεται να είναι ένα καλό πρώτο βήμα για να διευκρινιστεί αν θα είναι συμφέρουσα η πραγματοποίηση της σε μόνιμη βάση.

Πηγές: intelligenttransport.com, metro-report.com

— — — —

Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*