Εκλογές 2019: Τα προγράμματα των κομμάτων για τις αστικές συγκοινωνίες

Σε δεύτερη μοίρα βρίσκονται οι αστικές συγκοινωνίες στα εκλογικά προγράμματα των περισσότερων κομμάτων. Εν όψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, ρίξαμε μια ματιά στις ιστοσελίδες των κοινοβουλευτικών κομμάτων και διαπιστώσαμε πως κανένα κόμμα δεν έχει ανακοινώσει κάποιο πλήρες σχέδιο για την αναγέννηση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας. Οι περισσότερες αναφορές αφορούν έργα υποδομής τα οποία έχουν ήδη σχεδιαστεί εδώ και πολλά χρόνια από περασμένες κυβερνήσεις. 

Καθώς βέβαια οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας ελέγχονται πλέον από το υπερταμείο, ο ρόλος του κράτους είναι μικρότερος σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει περιθώριο δράσης, ιδιαίτερα σε θέματα υποδομών, ανανέωσης στόλου, προσλήψεων, χρηματοδότησης κ.λπ.

Ας δούμε λοιπόν τι αναφέρουν τα σημερινά κοινοβουλευτικά κόμματα:

(η σειρά με βάση τη μέχρι πρότινος κοινοβουλευτική δύναμη)

 

ΣΥΡΙΖΑ

Στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρεται κάτι για τις αστικές συγκοινωνίες (για τις μεταφορές γενικότερα αναφέρεται μόνο το μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά). 

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας οι αστικές συγκοινωνίες αναφέρονται στο κεφάλαιο των υποδομών. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνεται η άμεση υλοποίηση των προγραμματισμένων έργων του Μετρό (ολοκλήρωση γραμμής 4 και σύνδεσή της με τις γραμμές 1 & 3).

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος, είχε ανακοινωθεί πως θα προωθηθούν κατά προτεραιότητα δύο μικρές επεκτάσεις της γραμμής 4 (Άλσος Βεΐκου – Περισσός και Γουδή – Κατεχάκη) προκειμένου η γραμμή να συνδεθεί με τις γραμμές 1 και 3. 

 

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Το Κίνημα Αλλαγής περιλαμβάνει στις προγραμματικές του θέσεις μία παράγραφο για τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες: 

Επέκταση των δικτύων των μέσων σταθερής τροχιάς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αναδιάταξη των δικτύων οδικών αστικών μεταφορών ώστε να λειτουργούν με λογική τροφοδότησης των μέσων σταθερής τροχιάς. Εκσυγχρονισμός του στόλου των αστικών συγκοινωνιών. Πλαισίωση των συστημάτων αστικών μεταφορών με έξυπνες τεχνολογίες πληροφόρησης κοινού και διαχείρισης στόλου (συστήματα τηλεματικής κλπ) με στόχο την εξοικονόμηση χρόνου, πόρων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών. Όσον αφορά στις υπεραστικές συγκοινωνίες, μετά και την αναμενόμενη απελευθέρωση της σχετικής αγοράς το 2019, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με την είσοδο νέων παικτών στην αγορά, με στόχο τόσο την αναβάθμιση της συνδεσιμότητας ασύνδετων μέχρι σήμερα περιοχών, όσο και στην καλύτερη προσαρμογή των τιμών των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όφελος των επιβατών. Άμεση προώθηση κατασκευής νέου τερματικού σταθμού υπεραστικών λεωφορείων στην Αττική σε άμεση γειτνίαση με το δίκτυο ΜΕΤΡΟ.

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ δεν έχει ανακοινώσει κάποιο εκλογικό πρόγραμμα ωστόσο στο πρόγραμμα του κόμματος περιλαμβάνεται η διεκδίκηση και υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα επιχειρήσεων και τομέων στρατηγικής σημασίας, μεταξύ αυτών και των μεταφορών. 

 

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

Η Ένωση Κεντρώων δεν έχει ανακοινώσει κάποιο εκλογικό πρόγραμμα. 

 

Αν έχετε να συμπληρώσετε κάτι, στείλτε ένα email στο contact@athenstransport.com 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*