Έρευνα: Φθηνότερη η μετακίνηση με τις συγκοινωνίες στην Αθήνα σε σύγκριση με άλλες μεγάλες πόλεις

Συγκριτικά φθηνές είναι οι τιμές των εισιτηρίων για μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνας, αν συγκριθούν με τις αντίστοιχες άλλων μεγάλων πόλεων σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Deutsche Bank για τις τιμές και την ποιότητα ζωής σε πόλεις του κόσμου.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα σε μία λίστα 55 μεγάλων πόλεων του κόσμου στις οποίες ερευνήθηκε η τιμή του μηνιαίου εισιτήριου για τις αστικές συγκοινωνίες, η Αθήνα κατέλαβε την 40ή θέση με κόστος 33,4 δολαρίων, δηλαδή 30 ευρώ.

Ακριβότερη πόλη στον κόσμο για τις συγκοινωνίες αναδείχθηκε το Λονδίνο με το κόστος του μηνιαίου εισιτηρίου να φτάνει τα 179,4 δολάρια, δηλαδή 5,4 φορές πιο ακριβά εισιτήρια σε σχέση με την Αθήνα. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το Δουβλίνο (128,1 δολάρια), το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας (125,7 δολάρια), το Τόκιο (123,1 δολάρια) και η Νέα Υόρκη (121 δολάρια).

Πολλές πόλεις της Ευρώπης είναι ακριβότερες από την Αθήνα, ενώ η τιμή του μηνιαίου εισιτηρίου για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας βρίσκεται περίπου στα ίδια επίπεδα με το Κάιρο, την Κωνσταντινούπολη, τη Μόσχα και τη Σανγκάη.

Φθηνότερες από την Αθήνα είναι οι συγκοινωνίες σε Βαρσοβία (28,8 δολάρια) και Πράγα (23,4 δολάρια), ενώ η φθηνότερη πόλη από τις 55 που περιλαμβάνονται στην έρευνα είναι το Μπουένος Άιρες όπου ένα μηνιαίο εισιτήριο κοστίζει 15,3 δολάρια, δηλαδή περίπου το μισό σε σχέση με την Αθήνα.

Στο πλαίσιο της έρευνας αναζητήθηκε η τιμή για συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες σε 55 μεγάλες πόλεις του κόσμου ενώ υπάρχει και ο δείκτης της ποιότητας ζωής στον οποίο η Αθήνα έλαβε την 34η θέση.

Η Αθήνα βρέθηκε στις πρώτες θέσεις τις λίστας σε λίγες μόνο περιπτώσεις:

  • 3η στην τιμή ενός λίτρου βενζίνης
  • 5η στην τιμή ενός iPhone XS
  • 15η στην τιμή 2 λίτρων Coca Cola
  • 16η στην τιμή ενός ζευγαριού αθλητικών παπουτσιών
  • 17η στην τιμή ενοικίασης Ι.Χ.

Η Αθήνα είναι επίσης φθηνότερη από τις περισσότερες μεγάλες πόλεις σε συγκεκριμένες υπηρεσίες:

  • 40ή στο κόστος μίας ώρας υπηρεσίας καθαριότητας
  • 42η στο κόστος της μηνιαίας συνδρομής σε γυμναστήριο
  • 47η στο μηνιαίο ενοίκιο ενός διαμερίσματος
  • 47η στο κόστος ενός 5στερου δωματίου ξενοδοχείου, και
  • 54η -δηλαδή δεύτερη φθηνότερη- στην τιμή ενός καλοκαιρινού φορέματος από αλυσίδα καταστημάτων (H&M, Zara κλπ).

Σε κάθε περίπτωση πάντως έχει και τη σημασία του πως η Αθήνα είναι 42η ανάμεσα σε 55 πόλεις όσον αφορά το ύψος του μηνιαίου μισθού.

— — — —

Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*