Καθυστέρηση ως το 2020 για τους νέους σταθμούς του Μετρό

Το χειρότερο σενάριο επιβεβαιώνεται σχετικά με την ημερομηνία παράδοσης των τριών νέων σταθμών της γραμμής 3 του Μετρό στη δυτική Αθήνα (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια).

Αν και μέχρι την περασμένη άνοιξη, τόσο η Αττικό Μετρό όσο και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επέμεναν πως οι σταθμοί θα παραδοθούν στις 30 Ιουνίου 2019, ήταν εμφανές ότι κάτι τέτοιο είναι εκτός πραγματικότητας και θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες εργασιών ακόμα.

Τελικά, σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Θόδωρο Παπαδόπουλο ο οποίος μίλησε στο πρόσφατο συνέδριο «Υποδομών και Μεταφορών», στόχος είναι οι εργασίες να ολοκληρωθούν ως το τέλος του έτους και οι τρεις σταθμοί να παραδοθούν «στις αρχές του 2020».

Όσον αφορά τους τρεις τελευταίους σταθμούς της επέκτασης στον Πειραιά (Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο) η Αττικό Μετρό εμμένει στο παρόν χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ολοκλήρωση τον Ιούνιο του 2021. Σε κάθε περίπτωση πάντως πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως ο σταθμός στο λιμάνι του Πειραιά αποκλείεται να είναι έτοιμος μέχρι τότε (δεν έχουν καν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκσκαφής) και έτσι, στην καλύτερη περίπτωση, οι συρμοί του Μετρό απλά θα τον προσπερνούν σε 2 χρόνια από σήμερα.

Η μεγαλύτερη καθυστέρηση που καταγράφεται όσον αφορά τους 3 πρώτους σταθμούς αφορά το σύστημα Αυτοματισμού και Ελέγχου Κτηρίων (BACS) με τον σχετικό διαγωνισμό να ακυρώνεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τυπικούς λόγους. Την περασμένη εβδομάδα, η Αττικό Μετρό προχώρησε σε απαναπροκήρυξη του διαγωνισμού προϋπολογισμού 840.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, με καταληκτική ημερομηνία τις 15 Ιουλίου.

Η διάρκεια της σύμβασης είναι 150 μέρες (5 μήνες) από την υπογραφή της σύμβασης επομένως εφόσον όλα πάνε καλά με το διαγωνισμό και η σύμβαση υπογραφεί μέσα στο καλοκαίρι, η ολοκλήρωση αναμένεται στις αρχές του 2020 και όχι ως τα τέλη της χρονιάς όπως ελπίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό.

— — — —

Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*