Ξεκινούν τοπογραφικές μελέτες για επεκτάσεις του Μετρό στη δυτική Αθήνα

Στην προκήρυξη διαγωνισμού για την εκτέλεση τοπογραφικών μελετών που αφορούν επεκτάσεις των γραμμών 2 και 4 του Μετρό στην δυτική Αθήνα προχώρησε η Αττικό Μετρό. Συγκεκριμένα, οι μελέτες αφορούν τα τμήματα Ανθούπολη – Παλατιανή και Άγιος Νικόλαος (Ίλιον) – Άνω Λιόσια της γραμμής 2 και το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Πετρούπολη της γραμμής 4.

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 358.800 ευρώ με απρόβλεπτα και χωρίς ΦΠΑ, ενώ η διάρκεια της συμφωνίας ορίζεται σε 15 μήνες. Η προθεσμία υποβολής των προσφορών είναι η 11η Ιουλίου. Οι εργασίες πρόκειται να γίνουν σε ζώνη ακτίνας 50 μέτρων γύρω από τη χάραξη των γραμμών.

Ποιες είναι οι επεκτάσεις

Η επέκταση Ανθούπολη – Άνω Λιόσια με 5 σταθμούς πρόκειται να ολοκληρώσει το βορειοδυτικό άκρο της γραμμής 2 του Μετρό συνδέοντας τη γραμμή με το σταθμό του Προαστιακού στα Άνω Λιόσια.

Αν και με  τα μέχρι στιγμής δεδομένα πρόκειται για 2 διαφορετικές επεκτάσεις (Ανθούπολη – Άγιος Νικόλαος με τρεις σταθμούς, η οποία και είναι πιο ώριμη μελετητικά και Άγιος Νικόλαος – Άνω Λιόσια με δύο σταθμούς), δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το έργο να κατασκευαστεί ως μία επέκταση, εφόσον υπάρξει χρηματοδότηση.

εικόνα

Οι θέσεις των τριών πρώτων σταθμών έχουν οριστικοποιηθεί εδώ και χρόνια:

  • Παλατιανή, στη συμβολή των οδών Θηβών και Καππαδοκίας
  • Ίλιον, στη συμβολή των οδών Θηβών και Ελαιών, και
  • Άγιος Νικόλαος, στη συμβολή των οδών Αγίου Νικολάου και Παραμυθίας

Από το παρακάτω τοπογραφικό διάγραμμα της Αττικό Μετρό, μαθαίνουμε και τις θέσεις των επόμενων δύο σταθμών:

εικόνα

  • Σταθμός στο Καματερό, στην πλατεία που περικλείεται από τις οδούς Κονιτοπούλου, Βασ. Γεωργίου Β’ και Θεσσαλονίκης και
  • Άνω Λιόσια, σε οικόπεδο επί της οδού Προμηθέως, πλησίον του σταθμού του Προαστιακού.

Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων μελετών, τοπογραφικές αποτυπώσεις θα γίνουν στα τμήματα Ανθούπολη – Παλατιανή, σε μήκος περίπου 0,6 χλμ και Άγιος – Νικόλαος – Άνω Λιόσια σε μήκος περίπου 4 χλμ.

Η επόμενη επέκταση που θα μελετηθεί τοπογραφικά είναι το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Πετρούπολη της γραμμής 4, μήκους 7,5 – 8 χλμ με 6 σταθμούς. Στο παρακάτω τοπογραφικό διάγραμμα της Αττικό Μετρό, μπορούμε να δούμε με ακρίβεια τις θέσεις των έξι αυτών σταθμών:

εικόνα

  • Νέα Ιωνία, στο πάρκο που περικλείεται από τις οδούς Ομήρου, Μήδειας και Βασιλείου Βουλγαροκτόνου (σε απόσταση 1 χλμ. από τον ομώνυμο σταθμό της γραμμής 1)
  • Περισσός, σε χώρο που περικλείεται από τις οδούς Κηφισού, Παπαναστασίου και λεωφόρου Ηρακλείου, πλησίον του ομώνυμου σταθμού της γραμμής 1
  • Νέα Φιλαδέλφεια, επί της πλατείας Ελευθερίου Βενιζέλου
  • Πύργος Βασιλίσσης, επί της λεωφόρου Δημοκρατίας, σε χώρο που σήμερα είναι πάρκινγκ του πάρκου Αντώνης Τρίτσης (σε απόσταση 330 μέτρων από τον ομώνυμο σταθμό του Προαστιακού)
  • Ίλιον, στη συμβολή των οδών Θηβών και Ελαιών (ίδιο σημείο με τον σταθμό της γραμμής 2)
  • Πετρούπολη, επί της οδού 25ης Μαρτίου, στην πλατεία Ηρώ

Αξιοπερίεργο είναι πως η απόσταση μεταξύ των σταθμών Περισσός και Νέα Φιλαδέλφεια (σε μήκος σήραγγας, όχι σε ευθεία) θα είναι 600 μέτρα, ενώ η απόσταση μεταξύ των σταθμών Πύργος Βασιλίσσης και Ίλιον θα είναι 2.300 μέτρα, η μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ δύο υπόγειων σταθμών του Μετρό της Αθήνας.

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, οι επεκτάσεις της γραμμής 4 (πέρα από το βασικό τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή) αναμένεται να κατασκευαστούν με τη μέθοδο της παραχώρησης, με τον ιδιώτη ανάδοχο να αναλαμβάνει και τη λειτουργία της γραμμής. Μέχρι τα τέλη της χρονιάς αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εύρεση του ιδιώτη, αλλά ο σχεδιασμός μπορεί και να ανατραπεί μετά από τις εκλογές.

Οι 4 επεκτάσεις τις γραμμής 4 που ενδεχομένως να κατασκευαστούν ταυτόχρονα είναι οι εξής:

  • Τμήμα Β: Γουδή-Μαρούσι (μήκους 9,6 χλμ και 8 σταθμούς)
  • Τμήμα Γ: Ευαγγελισμός-Άνω Ηλιούπολη (μήκους 4,1 χλμ και 3 σταθμούς)
  • Τμήμα Δ: Άλσος Βεΐκου-Πετρούπολη (μήκους 7,5 χλμ και 6 σταθμούς)
  • Τμήμα Ε: Μαρούσι-Εθνική Οδός (μήκους 4,4 χλμ και 3 σταθμούς)

Όσον αφορά το πρώτο τμήμα (Άλσος Βεΐκου – Γουδή) ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά αναμένεται ακόμα σημαντική καθυστέρηση λόγω αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

— — — —

Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*