Νέο Δελχί: Δωρεάν οι συγκοινωνίες αλλά μόνο για τις γυναίκες

Το Νέο Δελχί προστίθεται στον αριθμό των πόλεων που θα προσφέρουν δωρεάν μετακίνηση με τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, με μία όμως σημαντική λεπτομέρεια: η μετακίνηση θα είναι δωρεάν μόνο για τις γυναίκες ενώ οι άνδρες επιβάτες θα συνεχίσουν να πληρώνουν εισιτήριο.

Το νέο μέτρο ανακοινώθηκε από τον υπουργό Arvind Kejriwal και έχει ως στόχο την αύξηση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς από τις γυναίκες με στόχο την αύξηση της ασφάλειας για τις ίδιες. Το Νέο Δελχί με πληθυσμό 26 εκατομμύρια κατοίκους έχει από τα υψηλότερα ποσοστά βίας κατά των γυναικών στην Ινδία. 

Η αντιπολίτευση και οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών χαρακτήρισαν όμως το μέτρο ως ψηφοθηρικό αφού ανακοινώθηκε λίγους μόνο μήνες πριν τις εκλογές ενώ θα ξεκινήσει σε 2-3 μήνες και το κόστος του θα φτάσει τα 90 εκατομμύρια ευρώ για το υπόλοιπο της χρονιάς. 

Πολιτικοί αντίπαλοι υποστηρίζουν επίσης πως το Νέο Δελχί απλά δεν διαθέτει αρκετά λεωφορεία για να σηκώσει το βάρος της επιβατικής κίνησης που θα φέρει η δωρεάν μετακίνηση των γυναικών. Την ίδια στιγμή, ένα αντίπαλο κόμμα εξήγγειλε πως σχεδιάζει να προσφέρει δωρεάν μετακινήσεις για όλους τους επιβάτες αν επικρατήσει στις εκλογές. 

Οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών χαρακτηρίζουν τις δωρεάν μετακινήσεις ως ημίμετρο με την κυβέρνηση να έχει αθετήσει άλλα μέτρα όπως η τοποθέτηση καμερών εντός των λεωφορείων και η πρόσληψη συνοδών. 

Πηγή: reuters.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*