Η λύση στο πρόβλημα των αθόρυβων ηλεκτρικών λεωφορείων

Η απουσία κινητήρα εσωτερικής καύσης στα ηλεκτρικά οχήματα σημαίνει πως είναι κατά πολύ πιο αθόρυβα σε σχέση με τα συμβατικά οχήματα. Καθώς όμως ο αριθμός των ηλεκτρικών λεωφορείων σε πόλεις της Ευρώπης συνεχώς αυξάνεται, γίνεται φανερό πως η απουσία θορύβου αποτελεί σημαντικό πρόβλημα καθώς τα αθόρυβα λεωφορεία γίνονται δυσκολότερα αντιληπτά από τους πεζούς, ιδιαίτερα όσους έχουν προβλήματα όρασης. 

Πλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκινώντας από αυτό το μήνα, απαιτεί από όλους τους τους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων εντός της Ε.Ε. να εξοπλίζουν τα οχήματά τους με ένα σύστημα ηχητικής ειδοποίησης το οποίο θα παράγει τεχνητούς ήχους μηχανής. Όσον αφορά τους ήδη χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων, θα πρέπει να εγκαταστήσουν παρόμοια συστήματα μέχρι το 2021. 

Συγκεκριμένα, ο ήχος θα πρέπει να εκπέμπεται όταν το όχημα κινείται με ταχύτητα έως και 18 χλμ/ώρα ή με την όπισθεν καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο πιθανό να βρίσκεται κοντά σε πεζούς. Οργανώσεις πάντως ζητούν ο ήχος να ακούγεται καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας των οχημάτων.

Κάποιοι κατασκευαστές ήδη έχουν εγκαταστήσει παρόμοια συστήματα στα οχήματά τους όπως η Nissan που το 2017 παρουσίασε το σύστημα “Canto” που “τραγουδά” όταν το όχημα είναι εν κινήσει. 

Στο Λονδίνο, η Transport for London έχει αναθέσει στην εταιρεία Aecom την ανάπτυξη και τοποθέτηση ενός συστήματος ηχητικής ειδοποίησης στα ηλεκτρικά λεωφορεία ως το ερχόμενο φθινόπωρο. Οι νέοι ήχοι πάντως έχουν ήδη δεχτεί κριτική.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης Guide Dogs UK για τους σκύλους-οδηγούς τυφλών δήλωσε πως οι ήχοι δεν είναι κατάλληλοι αφού ένας από αυτούς ακούγεται σαν κάποιος να κάνει φούσκες και ένας άλλος σαν ειδοποίηση για email. Όλοι οι ήχοι ήταν «σαν να βγαίνουν από διαστημόπλοιο» ενώ η οργάνωση προτείνει να χρησιμοποιηθούν ηχογραφήσεις από ήχους παλιών λεωφορείων. 

Η εκπρόσωπος του Βασιλικού Ινστιτούτου για τους Τυφλούς με τη σειρά της υποστήριξε πως θα πρέπει να θεσπιστεί ένας ήχος για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος κάθε κατασκευαστής να χρησιμοποιεί το δικό του με αποτέλεσμα όσοι έχουν πρόβλημα όρασης να μην μπορούν να αναγνωρίσουν τους ήχους. 

Πηγή: gizmodo.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*