Κώστας Καραμανλής – Γιάννης Κεφαλογιάννης στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Ο Κώστας Καραμανλής (του Αχιλλέα) θα είναι ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο. Στο υπουργείο μαζί του και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης (επίσης του Αχιλλέα) ο οποίος θα είναι υφυπουργός αρμόδιος για θέματα μεταφορών.

Τα βιογραφικά

Ο Κωνσταντίνος Αχιλλέα Καραμανλής γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12/12/1974. Έχει καταγωγή από τις Σέρρες. Σπούδασε Ιστορία και Οικονομικά στο Hamilton College της Νέας Υόρκης και, στη συνέχεια, αποφοίτησε από τη σχολή μεταπτυχιακών σπουδών Διεθνών Σχέσεων Fletcher School of Law and Diplomacy του Tufts University στη Βοστόνη.

Εξελέγη πρώτος βουλευτής του Ν. Σερρών στις εκλογές του 2015, όταν διεκδίκησε για πρώτη φορά το σταυρό των συμπολιτών του. Στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στο Ν. Σερρών συμμετείχε συμβολικά και στις εκλογές του Ιουνίου 2012, στη μη εκλόγιμη τελευταία τιμητική θέση.

Υπηρέτησε, ως έφεδρος αξιωματικός στα τεθωρακισμένα, στρατιωτική θητεία 24 μηνών πολλοί εκ των οποίων στην 25η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων Ξάνθης. Αποστρατεύθηκε με το βαθμό του ανθυπολοχαγού. 

Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, ανέπτυξε έντονη επαγγελματική δραστηριότητα: Από το 2002 ως το 2004 εργάστηκε στην ελβετική τράπεζα επενδύσεων UBS Warburg στο Λονδίνο. Τα τελευταία δέκα χρόνια, και μέχρι την εκλογή του, εργαζόταν ως διευθυντικό στέλεχος σε ποντοπόρο ναυτιλιακή επιχείρηση με έδρα τον Πειραιά. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Παράλληλα, είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου των Επιτρόπων της Σχολής Fletcher.

Είναι παντρεμένος με τη Μιράντα Μιχαλοπούλου-Καραμανλή με την οποία έχουν τρία παιδιά, την Αναΐς-Νίκη, την Άρια και τον Αχιλλέα.

O Ιωάννης Αχιλλέα Κεφαλογιάννης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο Κρήτης στις 18 Ιουνίου 1982. Σπούδασε Νομικά στη Νομική Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική και τις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Υπήρξε υπότροφος του ιδρύματος John Nichoplas, υποτροφία που απονέμεται στον Έλληνα με τις καλύτερες επιδόσεις στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Αφού ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο των μεταπτυχιακών σπουδών, συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Harvard στο τμήμα Νομικών Σπουδών με ειδίκευση στην τεχνική της διαπραγμάτευσης για δικηγόρους.

Η κοινοβουλευτική πορεία του Γιάννη Κεφαλογιάννη είχε ως απαρχή την εκλογική διαδικασία της 18ης Ιουνίου όπου και εκλέχθηκε Βουλευτής Ρεθύμνου. Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης ήταν ο νεότερος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην προηγούμενη κοινοβουλευτική σύνθεση. Παράλληλα, κατά τη διαδικασία εκλογής του Προεδρείου της Βουλής, εκλέχθηκε στη θέση του Γραμματέα με 226 ψήφους, ενώ ήταν μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών χρόνων, στη Νομική Αθηνών, ασχολήθηκε με το φοιτητικό συνδικαλισμό, όντας εκλεγμένο μέλος του Σ.Φ. Νομικής και Υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής επί τρία συναπτά έτη. Στο τελευταίο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ εξελέγη μέλος της Κ.Ε. Παράλληλα, έχει συνεισφέρει εθελοντικά στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, μέσα από τις Γραμματείες Πολιτικού Σχεδιασμού και Διεθνών Σχέσεων, ενώ πρόσφατα ανέλαβε τη θέση του υπεύθυνου Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κρήτης της Νέας Δημοκρατίας. Επιπρόσθετα, είναι μέλος του Δ.Σ της Παγκρητίου Ενώσεως. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινότητας του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης (CUHA). Είναι μέλος της Unicef από το 1994, ενώ ήταν εθελοντής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 για το άθλημα της υδατοσφαίρισης, στο οποίο διακρίθηκε ως μη επαγγελματίας αθλητής από το 1986 έως το 2009.



Αν ρίξουμε μια ματιά στις δηλώσεις του νέου υπουργού Κώστα Καραμανλή όσο ήταν τομεάρχης υποδομών στην αντιπολίτευση, οι παρεμβάσεις του σχετικά με τις συγκοινωνίες επικεντρώνονταν συχνά στο ζήτημα της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι συγκοινωνιακές ΔΕΚΟ ενώ υπήρχε κριτική και για θέματα λειτουργίας, όπως η μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο και η με μεγάλη καθυστέρηση προμήθεια νέων λεωφορείων. Ενδεικτικά από τα τελευταία δύο χρόνια: 

 

— Από τον Απρίλιο του 2017: «Κατά τα έτη 2013-2014, η κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο κατάφερε να μειώσει το κόστος του εισιτηρίου από 1,40 σε 1,20 ευρώ, αλλά πέτυχε και κάτι πρωτόγνωρο, οι Εταιρείες ΣΤΑ.ΣΥ. και Ο.ΣΥ. να έχουν λειτουργικό πλεόνασμα, γεγονός που τις απάλλαξε από την ανάγκη κρατικής χρηματοδότησης. Σήμερα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το εισιτήριο έχει ξαναπάει στα 1,40 ευρώ και οι ΣΤΑ.ΣΥ. και Ο.ΣΥ. προϋπολογίζουν το έλλειμμά τους στα 58,2 εκατομμύρια ευρώ για το 2017.»

— Από τον Οκτώβριο του 2017: «Το φιάσκο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, που αντιμετωπίζει αυτές τις μέρες το επιβατικό κοινό, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να χειριστεί ούτε το πιο απλό θέμα. Οι εσωτερικές κόντρες του Υπουργείου με τους συνδικαλιστικούς φορείς δεν απασχολούν το επιβατικό κοινό. Αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι η εύκολη και γρήγορη προμήθεια εισιτηρίου και η απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς»

— Από το Νοέμβριο του 2017: «Το επιβατικό κοινό για μια ακόμη φορά ταλαιπωρείται αναίτια από τη νέα απεργία στα μέσα σταθερής τροχιάς. Μετά τον τραγέλαφο της έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου, τώρα φαίνονται και οι καταστροφικές οικονομικές επιλογές της Κυβέρνησης. Παρέλαβε κερδοφόρες τις συγκοινωνίες και “κατάφερε” να δημιουργήσει έλλειμμα 58 εκατ. ευρώ».

— Από το Φεβρουάριο του 2018: «Μετά την κατακραυγή για την προχειρότητα και τα προβλήματα που προκάλεσε ο τρόπος εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών είχε δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έκλειναν οι μπάρες στο μετρό και το σύστημα θα λειτουργούσε κανονικά. Ο Φεβρουάριος πέρασε, οι μπάρες έχουν κλείσει σε 6 μόνο σταθμούς, και οι παλινωδίες με το ηλεκτρονικό εισιτήριο συνεχίζονται. Η Κυβέρνηση αδυνατεί να φέρει εις πέρας ακόμη και τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της με αποτέλεσμα να ταλαιπωρεί τους πολίτες και να ζημιώνει τη δημόσια περιουσία».

— Το Μάρτιο του 2018, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη παρουσιάστηκαν στοιχεία για τα οικονομικά των αστικών συγκοινωνιών ενώ αναφέρθηκε πως η Νέα Δημοκρατία θα προσφέρει δωρεάν μετακινήσεις ή μειωμένο εισιτήριο μόνο σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.  

— Τον Αύγουστο του 2018 με αφορμή ενός μπλακάουτ που είχε επηρεάσει το Μετρό: «Κατά την πρόσφατη διακοπή της ηλεκτροδότησης στην Αττική, διαφάνηκε η παντελής ανυπαρξία οργανωμένου σχεδίου εκκένωσης του Μετρό. Επιβάτες προσπαθούσαν μόνοι τους, μέσα στο σκοτάδι να εντοπίσουν τις εξόδους των σταθμών. Εικόνες που προκαλούν έντονο προβληματισμό και πολύ σοβαρή ανησυχία για το τι θα μπορούσε να είχε συμβεί και οι οποίες εκθέτουν διεθνώς τη χώρα μας. »

— Από το Σεπτέμβριο του 2018: «Η επίσημη δημοσίευση των οικονομικών του Ομίλου ΟΑΣΑ (Σταθερές Συγκοινωνίες και Οδικές Συγκοινωνίες) για το 2017, δυστυχώς επιβεβαιώνει πλήρως τις ανησυχίες μας για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Μέσα σε ένα έτος, ο κύκλος εργασιών και τα έσοδα από πωλήσεις εισιτηρίων μειώθηκαν δραματικά, η ζημιά του Ομίλου αυξήθηκε ακόμη περισσότερο και το έλλειμμα ξεπέρασε τα 188 εκατ. ευρώ. Για να αντισταθμίσει η κυβέρνηση αυτήν την τεράστια ζημιά, εκτόξευσε την κρατική επιχορήγηση -την οποία το 2010 είχαμε καταφέρει να περιορίσουμε στα 100 εκατ.- χαρίζοντας συνολικά στον ΟΑΣΑ πάνω από 184 εκατομμύρια. Την ανικανότητα της κυβέρνησης θα πληρώσουν βέβαια, όλοι οι πολίτες που θα κληθούν να καλύψουν δια των φόρων τους την αύξηση της επιδότησης. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στο ενδιάμεσο αύξησαν και την τιμή του εισιτηρίου… Αν, δε, συνυπολογίσουμε τα προβλήματα που εμφανίζει ο στόλος των αστικών λεωφορείων αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των σταθερών συγκοινωνιών, φαίνεται πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατόρθωσε το ακατόρθωτο: ακριβότερα εισιτήρια, πολύ λιγότερα έσοδα, μεγαλύτερη ζημιά, σχεδόν διπλάσια κρατική επιχορήγηση και πολύ χειρότερες συγκοινωνίες».

— Από τον Οκτώβριο του 2018: «Εδώ και 4 χρόνια, η κυβέρνηση αδυνατεί να δώσει πειστικές απαντήσεις για την άθλια κατάσταση στην οποία έχει καταδικάσει με τις επιλογές της τις αστικές συγκοινωνίες.  Μάλιστα, κατά τη συνήθη πρακτική της, και πετώντας λάσπη στις προηγούμενες διοικήσεις, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν δίστασαν -μέσω του κ. Σπίρτζη- να διαβάλουν την προηγούμενη διοίκηση καταφεύγοντας ακόμη και στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην διοικητή της ΣΤΑΣΥ και σημερινού Γενικού Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκου Παπαθανάση. Η δίκη, ως γνωστόν, έγινε χθες και ο εισαγγελέας όχι μόνον πρότεινε την αθώωση του κ. Παπαθανάση, αλλά η εισήγησή του υιοθετήθηκε ομόφωνα από το τριμελές εφετείο κακουργημάτων.

Κατόπιν τούτου, η συζήτηση επανέρχεται σε αυτό που θα έπρεπε εξ αρχής να είναι αντικείμενο διερεύνησης. Η Νέα Δημοκρατία θέτει σήμερα στην κυβέρνηση τρία ερωτήματα, δίνοντας στη δημοσιότητα και δύο συγκριτικούς πίνακες για να καταλάβουν όλοι οι πολίτες πώς η κυβέρνηση κατόρθωσε -διότι περί κατορθώματος πρόκειται- να μετατρέψει μια υγιή δημόσια επιχείρηση σε μια ακόμη προβληματική ΔΕΚΟ που βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. 

  • Γιατί η ΣΤΑΣΥ φορτώνει τον κρατικό προϋπολογισμό με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ενώ επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας δεν λάμβανε καμία κρατική επιδότηση;
  • Γιατί η ΣΤΑΣΥ συσσωρεύει ελλείμματα ενώ έχει αυξήσει όλα τα εισιτήρια; Υπενθυμίζουμε ότι επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας το εισιτήριο μειώθηκε από 1,40 σε 1,20 ευρώ ενώ παράλληλα επετεύχθη λειτουργική κερδοφορία.
  • Γιατί, παρά την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου η εταιρεία παρουσιάζει σημαντική μείωση στα έσοδα της κατά 30,5% σε σχέση με το 2014;».

— Από το Νοέμβριο του 2018: «Οι πρόσφατες επιθέσεις αγνώστων κατά Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αποτελούν ακόμα μια επιβεβαίωση της πλήρους απάθειας που δείχνει η παρούσα  Κυβέρνηση για την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία της δημόσιας περιουσίας. Η Νέα Δημοκρατία, ήδη από το 2017, είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία της για τα κρούσματα εμπρησμών και βανδαλισμών. Τότε, η Κυβέρνηση μας διαβεβαίωνε για την ύπαρξη ενός Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης, το οποίο ουδέποτε είδαμε και προφανώς ουδέποτε εφαρμόστηκε. Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προστατέψει, με κάθε δυνατό τρόπο, τους επιβάτες και τους εργαζομένους των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε: Δημοκρατία χωρίς ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει».

— Από το Μάιο του 2019: «Τον Νοέμβριο του 2018 ο κ. Σπίρτζης μας διαβεβαίωνε με τον πιο κατηγορηματικό κι επίσημο τρόπο πως “τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου του 2019 θα κυκλοφορήσουν τα πρώτα νέα λεωφορεία”. Είχαμε εκφράσει από τότε τις αμφιβολίες μας, και δυστυχώς για ακόμη μια φορά επιβεβαιωθήκαμε. Σήμερα, όχι μόνο δεν κυκλοφορούν νέα λεωφορεία, αλλά η κυβέρνηση προέβη άρον-άρον και μόλις 2 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές στην προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια 750 αστικών λεωφορείων, συνολικής δαπάνης 461 εκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση της ανευθυνότητας και της προχειρότητας δεν σταματά να μας εκπλήσσει αρνητικά. Όποιο μπάλωμα κι αν προσπαθήσει να κάνει, στις τρύπες που η ίδια άνοιξε, δεν μπορεί να ξεγελάσει τους πολίτες. Διότι όλοι γνωρίζουν πλέον πολύ καλά ότι η διάλυση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης φέρει την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ».

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*