«Μάχη» με τα περιστέρια στους σταθμούς του ΗΣΑΠ

Περιστέρια – ΣΤΑΣΥ 1-0.

Η μάχη των υπευθύνων των σταθμών του ηλεκτρικού με τους φτερωτούς θαμώνες των σταθμών εννοείτε βγάζει νικητές τα περιστέρια, αφού όλα τα μέσα που επιστρατεύονται για την απώθηση τους δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο σταθμός στο Μοναστηράκι και συγκεκριμένα ο χώρος που εκτίθενται τα αρχαιολογικά ευρήματα του σταθμού. Το γεγονός πως το σημείο είναι στεγασμένο και παράλληλα προστατευμένο από τους επιβάτες, έχει ευνοήσει στην μετατροπή του σε αυτοσχέδιο περιστερώνα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες υγιεινής εντός του σταθμού αλλά και την προστασία των ευρημάτων. 

Οι υπεύθυνοι του σταθμού έχουν τοποθετήσει πλαστικά απωθητικά στα φωτιστικά του χώρου ενώ συνεργεία καθαριότητας από την αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων καθαρίζουν το χώρο χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα αφού τα περιστέρια πάντα επιστρέφουν. 

Όπως ανέφερε στο athina984.gr ο υπεύθυνος του σταθμού, «τα προβλήματα με τον αρχαιολογικό χώρο είναι πολλά. Εμείς απαγορεύεται να τον αγγίξουμε. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών στις συνεχείς οχλήσεις μας, απαντάει πως θα λύσει το θέμα με τη τοποθέτηση ενός plexiglass, ώστε να μη μπαίνουν στο χώρο τα περιστέρια αλλά δεν υπάρχουν προς στο παρόν τα απαραίτητα κονδύλια. Επίσης αντιμετωπίζουμε και τους τουρίστες, που πετάνε νομίσματα στη κοίτη του Ηριδανού και κάνουν ευχές. Αντιμετωπίζουμε τους φιλόζωους που ταΐζουν τα περιστέρια ή κόσμο που θέλει να δει τα αρχαία δωρεάν καθώς για να φθάσει κάποιος στο επίπεδο που βρίσκονται τα εκθέματα πρέπει να εισέλθει στο σταθμό μέσω των ακυρωτικών μηχανημάτων. Τα πλαστικά απωθητικά που τοποθετήθηκαν δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα».

Από τη μεριά της, η προϊσταμένη στο τμήμα Βυζαντινών αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών Αργυρώ Καραμπερίδη ανέφερε πως το πρόβλημα είναι το κόστος: «Κάνουμε ότι μπορούμε για να διατηρούμε το χώρο καθαρό. Τοποθετήσαμε σύρμα το οποίο έπεσε. Πλαστικά απωθητικά στην οροφή. Υπάρχει ένα σχέδιο για να κλείσει ο χώρος και να μη μπαίνουν τα περιστέρια, το οποίο δεν γνωρίζω αν θα υλοποιηθεί σύντομα καθώς χρειάζεται η σχετική μελέτη και χρήματα».

Το Μοναστηράκι, με τα αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία περιλαμβάνουν οικιστικά λείψανα από τον 8ο αιώνα π.Χ. δεν είναι ο μοναδικός σταθμός του ΗΣΑΠ που αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω των φτερωτών επισκεπτών. Το ίδιο συμβαίνει στους περισσότερους σταθμούς με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα Άνω Πατήσια όπου τα δίχτυα που τοποθετήθηκαν για την απώθηση των περιστεριών δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η ΣΤΑΣΥ ζήτησε να λάβει προσφορές από ενδιαφερόμενες εταιρείες για την προμήθεια μεταλλικών ακίδων για την απώθηση περιστεριών μήκους 1.500 μέτρων. Ο προϋπολογισμός, μαζί με το πλύσιμο των επιφανειών πάνω στις οποίες θα τοποθετηθούν οι ακίδες φτάνει τα 14.700 ευρώ.

Οι ακίδες, οι οποίες θα είναι κατασκευασμένες από ανοξείδωτο υλικό, θα έχουν εγγύηση για 5 χρόνια και δεν θα τραυματίζουν τα περιστέρια, θα τοποθετηθούν σε διάφορους σταθμούς του ηλεκτρικού που θα επιλεγούν από την υπηρεσία και συγκεκριμένα στην στέψη των τοιχίων των αποβαθρών και κατά μήκος των φωτιστικών σωμάτων.

Ο χρόνος θα δείξει ποιος θα επικρατήσει στον επόμενο γύρο. 

Πηγή: athina984.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*