Ας είναι το τελευταίο καλοκαίρι ταλαιπωρίας στις συγκοινωνίες της Αθήνας

Ως γνωστόν, το καλοκαίρι είναι η κατεξοχήν εποχή μέσα στην οποία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αναβιώνουν τοπικά έθιμα. Στην Αθήνα, το έθιμο που φροντίζουμε ευλαβικά να επιστρέφει κάθε χρόνο είναι η ταλαιπωρία για όσους μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Όχι ότι τον χειμώνα η κατάσταση είναι ιδανική, οι συνθήκες του καλοκαιριού όμως συμβάλουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση της γνωστής εικόνας απελπισίας που παρουσιάζουν οι συμμετέχοντες στο έθιμο. 

Μπορεί ο τουρισμός να είναι η βαριά μας βιομηχανία και να χαρακτηρίζεται από εποχικότητα (τώρα βρισκόμαστε στην υψηλή περίοδο), οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας όμως έχουν παραμείνει σε μια πραγματικότητα (ανάθεμα κι αν υπήρξε ποτέ) στην οποία η πόλη αδειάζει για δυόμιση μήνες και στο κέντρο κυκλοφορούν μόνοι τους καμιά δεκαριά τουρίστες.

Σε αυτό έρχεται να συμβάλλει η διαχρονική εικόνα υποβάθμισης λόγω ελλείψεων σε ανταλλακτικά (βλ. κλιματισμός) και σε οχήματα καθώς και η απουσία λογοδοσίας σχετικά με την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες. 

Αν υπάρξει η πολιτική βούληση, η νέα κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε κινήσεις προκειμένου αυτό να είναι το τελευταίο καλοκαίρι ταλαιπωρίας για τους επιβάτες των συγκοινωνιών της Αθήνας.

Καταρχάς, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την απόκτηση νέων λεωφορείων και να βρεθούν λύσεις στο ζήτημα της έλλειψης ανταλλακτικών τόσο στα λεωφορεία όσο και στο Μετρό. Πάντα επίκαιρο παραμένει και το ζήτημα της πρόσληψης προσωπικού σε κρίσιμες ειδικότητες (οδηγοί, ηλεκτροδηγοί κλπ) που έχουν παγώσει εδώ και πολλά χρόνια προκειμένου να μπορεί να υπάρξει ενίσχυση των δρομολογίων.

Από εκεί και πέρα ίσως έχει έρθει ο καιρός το έθιμο των «θερινών δρομολογίων» να γίνει παρελθόν. Με εξαίρεση την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου δεν υπάρχει κανένας λόγος οι συγκοινωνίες της Αθήνας να πηγαίνουν διακοπές μαζί με τους δασκάλους από τα τέλη Ιουνίου ως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Οι άδειες στο προσωπικό θα πρέπει να δίνονται σταδιακά και με τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα στα δρομολόγια, ενώ μέρος αυτών, όσο επιτρέπει ο νόμος, θα πρέπει να δίνονται και εκτός της θερινής περιόδου. 

Τέλος, οι υπηρεσίες του ΟΑΣΑ πρέπει επιτέλους να γίνουν πελατοκεντρικές. Θα έπρεπε να είναι δεδομένο πως κανένα λεωφορείο ή συρμός του Μετρό χωρίς κλιματισμό δεν πρέπει να κυκλοφορεί τις πιο ζεστές μέρες του χρόνου. Όπως οι υπάλληλοι του οργανισμού φροντίζουν οι βλάβες των κλιματιστικών στα γραφεία τους να επιδιορθώνονται άμεσα, το ίδιο θα έπρεπε να συμβαίνει και με τις υπηρεσίες που παρέχουν στους επιβάτες. 

Για να συμβούν όμως αυτά θα πρέπει να υπάρξει θέληση για αλλαγή της φιλοσοφίας παρά το όποιο πολιτικό κόστος. Σε συνέντευξή του με το Έθνος της Κυριακής, ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής δήλωσε πως μένει στο κέντρο, του αρέσει να κυκλοφορεί με το Μετρό και πως γνωρίζει τα προβλήματα.

Ιδού η Ρόδος λοιπόν. Θα είναι αυτό το τελευταίο καλοκαίρι με προβληματικές συγκοινωνίες στην Αθήνα; 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*