Θα τηρηθεί η απαγόρευση του καπνίσματος στις συγκοινωνίες της Αθήνας;

Μία ακόμα προσπάθεια για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου είναι σε εξέλιξη αφού πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση απέστειλε εγκύκλιο προς τις Περιφέρειες της χώρας και τους φορείς του Δημοσίου με θέμα την τήρηση της απαγόρευσης του καπνίσματος.

Παρακάμπτοντας το γεγονός πως απαιτείται μια τέτοιου είδους παρέμβαση για την τήρηση ενός νόμου, το δικό μας ενδιαφέρον βρίσκεται στο αν αυτή τη φορά θα τηρηθεί ο νόμος στις συγκοινωνίες της Αθήνας.

Βεβαίως δεν πρόκειται για κάποια καινοτομία αφού σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό νόμο του 2002 απαγορεύεται το κάπνισμα στους σταθμούς αλλά και στο εσωτερικό όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων και των ταξί.

Ιδιαίτερα στο Μετρό, το κάπνισμα απαγορευόταν από την πρώτη μέρα λειτουργίας το 2000, κάτι που έχει τη σημασία του αφού εκείνη την εποχή δεν ήταν ασυνήθιστο να βλέπεις επιβάτες να επιβιβάζονται στον ηλεκτρικό με το τσιγάρο στο χέρι.

Σήμερα, οι πιο θεριακλήδες επιβάτες είναι μάλλον εκείνοι που χρησιμοποιούν τον Προαστιακό. Σχεδόν κάθε φορά που αναμένουμε σε αποβάθρα βλέπουμε τουλάχιστον έναν επιβάτης να καπνίζει μέχρι να δει το συρμό να πλησιάζει και να πετάξει το τσιγάρο στις γραμμές. Η μεγάλη αναμονή και το γεγονός πως οι σταθμοί είναι εν μέρει υπαίθριοι δεν είναι επαρκής δικαιολογία αφού η απαγόρευση του καπνίσματος ισχύει σε όλους τους σιδηροδρομικού σταθμούς της Ελλάδας. Ιδιαίτερα καθώς τα τελευταία χρόνια οι πυροσβεστήρες έχουν αφαιρεθεί από τους σταθμούς, η απαγόρευση θα έπρεπε να είναι επιβεβλημένη πρώτα απ’ όλα για λόγους πυρασφάλειας.

Για την τήρηση του κανονισμού θα έπρεπε προφανώς να φροντίζουν οι υπάλληλοι των εταιριών σεκιούριτι που βρίσκονται σε κάθε σταθμό. Τι συμβαίνει όμως όταν κι εκείνοι καπνίζουν εν ώρα υπηρεσίας στην αποβάθρα ή λένε σε άλλους επιβάτες που καπνίζουν να μετακινηθούν σε κάποιο απόμερο σημείο της αποβάθρας «για να μη τους δει κανείς»;

Μιλώντας για κάπνισμα εν ώρα υπηρεσίας, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την αναφορά στους μεγαλύτερους παραβάτες της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας: τους οδηγούς των λεωφορείων και τους μηχανοδηγούς του Προαστιακού. Ο μόνος λόγος που σήμερα βλέπουμε λιγότερους οδηγούς λεωφορείων να οδηγούν με τσιγάρο στο χέρι είναι επειδή έχει μειωθεί γενικώς το ποσοστό των καπνιστών στη χώρα. Κατά τα άλλα, πολλοί από τους υπάρχοντες καπνιστές οδηγούς δεν νιώθουν κανέναν ενδοιασμό στο να καπνίζουν στο τιμόνι αν και γνωρίζουν πως απαγορεύεται.

Και στον Προαστιακό επιβάτες μάς αναφέρουν πως πολλές φορές το πρώτο βαγόνι των συρμών μετατρέπεται σε θάλαμο αερίων όταν ο μηχανοδηγός καπνίζει μέσα στη καμπίνα μηχανοδήγησης. Καθώς τα παράθυρα των συρμών δεν ανοίγουν, η μόνη επιλογή που έχουν είναι να μετακινηθούν σε άλλο βαγόνι.

Μία εβδομάδα μετά την αποστολή της εγκυκλίου από το υπουργείο Υγείας και εν αναμονή επιπλέον μέτρων, όπως η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για καταγγελίες, τόσο ο ΟΑΣΑ όσο και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν έχουν ακόμα προχωρήσει σε κάποια κίνηση για ενημέρωση του επιβατικού κοινού, αλλά και των υπαλλήλων τους, για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Σε λίγο καιρό θα γνωρίζουμε αν η απαγόρευση θα εφαρμοστεί με επιτυχία ή θα καταλήξει και αυτή την φορά πυροτέχνημα.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*