Ο Καραμανλής δεν θέλει την αστυνομία στο Μετρό αλλά η ΕΛ.ΑΣ. στέλνει 130 ένστολους

Λίγες ώρες μετά τη δήλωση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή κατά της ανάληψης της φύλαξης των σταθμών Μετρό και ΗΣΑΠ από την αστυνομία έγινε γνωστό πως η ΕΛ.ΑΣ. άρχισε να εφαρμόζει νέο πρόγραμμα αστυνόμευσης στο οποίο συμμετέχουν 130 αστυνομικοί.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στο νέο σχέδιο αστυνόμευσης των 47 σταθμών Μετρό και ΗΣΑΠ συμμετέχουν συνολικά 130 αστυνομικοί οι οποίοι θα περιπολούν ένστολοι στις αποβάθρες και το χώρο έκδοσης εισιτηρίων των σταθμών, φορώντας μαύρη στολή αντί για μπλε. Πρόκειται ουσιαστικά για την θέση σε εφαρμογή του σχεδίου της προηγούμενης κυβέρνησης για προσφορά υπηρεσιών ασφαλείας σε σταθμούς των μέσων μαζικής μεταφοράς από αστυνομικού, σε αντάλλαγμα για την παροχή δωρεάν μετακίνησης στις συγκοινωνίες της Αθήνας στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, που έχει την ευθύνη εφαρμογής του μέτρου, προβλέπει ότι σε κάθε σταθμό περιπολεί ένας τουλάχιστον αστυνομικός ανά βάρδια. Η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. είναι συνεχής, από την έναρξη λειτουργίας του μετρό μέχρι τη λήξη της βάρδιας, τα μεσάνυχτα. Στους μεγάλους σταθμούς μετεπιβίβασης, όπως η Ομόνοια, το Σύνταγμα, η Αττική και το Μοναστηράκι, διατίθενται περισσότεροι από ένας αστυνομικοί, ενώ οι σταθμοί με μικρότερη επιβατική κίνηση θα επιτηρούνται από δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και τα πληρώματα περιπολικών της Αμεσης Δράσης.

Οι αστυνομικοί που θα αναλάβουν τη φύλαξη των σταθμών προέρχονται από αστυνομικά τμήματα ενώ πριν την τοποθέτησή τους προηγήθηκε διήμερη εκπαίδευση στη ΓΑΔΑ. Θα εποπτεύονται από δύο αξιωματικούς, ένας στη ΓΑΔΑ και ένας στο σταθμό του Συντάγματος.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός πως ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής φάνηκε να αγνοεί το νέο σχέδιο αστυνόμευσης όταν ρωτήθηκε σχετικά την περασμένη Δευτέρα σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Ο υπουργός τάχθηκε κατά της απάλειψης της φύλαξης των σταθμών από ένστολους αστυνομικούς καθώς, όπως υποστήριξε, χρειάζονται αλλού περισσότερο. Ο κ. Καραμανλής τάχθηκε υπέρ του «outsourcing» της φύλαξης, δηλαδή της συνέχισης της παρουσίας ιδιωτικών εταιρειών σεκιούριτι.

Όσον αφορά το ζήτημα της παρουσίας επαιτών μέσα στους συρμούς Μετρό και ΗΣΑΠ που πλέον είναι μόνιμη, ο υπουργός τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του νόμου αφήνοντας αιχμές για τη νομοθετική ρύθμιση αποποινικοποίησης της επαιτείας που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης ειδικά για την απαγόρευση της επαιτείας στα μέσα σταθερής τροχιάς καθώς όπως είπε «το Μετρό πρέπει να είναι η βιτρίνα της Αθήνας».

Κι άλλες συλλήψεις πορτοφολάδων στο Μετρό

Στη σύλληψη τριών αλλοδαπών για κλοπές σε βάρος επιβατών του Μετρό προέβη τις τελευταίες μέρες το προσωπικό του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής,.

Ειδικότερα, οι δύο πρώτοι συνελήφθησαν τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, στο σταθμό του Μετρό Σύνταγμα από αστυνομικό εκτός υπηρεσίας του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής. Πρόκειται για αλλοδαπούς, 45 και 33 ετών, οι οποίοι εντός συρμού στη διαδρομή από Ομόνοια προς Σύνταγμα, δημιουργώντας τεχνητό συνωστισμό είχαν αποπειραθεί να ανοίξουν σακίδιο μέσης αλλοδαπού επιβάτη. Όπως προέκυψε σε βάρος του 33χρονου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για κλοπές.

Ο τρίτος συνελήφθη, την Τετάρτη 31 Ιουλίου στον σταθμό του Μετρό Ομόνοια από αστυνομικούς που συμμετέχουν στην ειδική επιχειρησιακή δράση του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, για την πρόληψη και αποτροπή αξιόποινων πράξεων σε βάρος επιβατών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Πρόκειται για 21χρονο αλλοδαπό, ο οποίος εντός συρμού στη διαδρομή από Μεταξουργείο προς Ομόνοια αφαίρεσε πορτοφόλι από αλλοδαπή επιβάτιδα.

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα, οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελίες, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*