Ένας ουρανοκατέβατος υπουργός και οι συγκοινωνίες της Αθήνας

ΣΧΟΛΙΟ

Για όποιον παρακολουθούσε το λόγο του Κώστα Αχ. Καραμανλή όσο ήταν βουλευτής της αντιπολίτευσης, η επίμαχη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ αυτή την εβδομάδα (βλ. παρακάτω το βίντεο) φάνηκε μάλλον περίεργη. Ο ήπιος και σπάνια αιχμηρός λόγος του αντικαταστάθηκε με ένα νέο, καταγγελτικό και πιο θυμωμένο που μάλλον δείχνει το υπουργικό στιλ που θέλει να ακολουθήσει.

Ο αισχρός χαρακτηρισμός «απόβρασμα της κοινωνίας» που απέδωσε σε κάθε επιβάτη που μετακινείται χωρίς εισιτήριο δεν ταιριάζει σε καμία περίπτωση σε υπουργό εκτός κι αν μιλάει για κάποιον κατά συρροή δολοφόνο. Ιδιαίτερα δε όταν πρόκειται για υπουργό που έχει και ο ίδιος δείξει παραβατική συμπεριφορά on camera στο παρελθόν. 

Δίνοντάς του το πλεονέκτημα της αμφιβολίας που λένε και οι αγγλοσάξονες, θα μπορούσαμε να αποδώσουμε το ολίσθημά του σε πολιτική απειρία (ο ίδιος το χαρακτήρισε «λεκτικό ατόπημα» αλλά δε ζήτησε συγνώμη). Το να είσαι από «πολιτικό τζάκι» δεν σε καθιστά αυτομάτως ικανό πολιτικό.

Πώς αλλιώς να δικαιολογήσει κανείς πως μέσα σε λίγα λεπτά τα έβαλε με τις διοικήσεις των συγκοινωνιών, με τους εργαζόμενους και με τους επιβάτες ταυτόχρονα, με το σιγοντάρισμα μάλιστα του συνεντευξιαστή του Άρη Πορτοσάλτε; Τις ίδιες διοικήσεις που λίγο αργότερα παραδέχτηκε πως δεν μπορεί να πειράξει αφού αρμόδιο πλέον είναι το υπερταμείο. Προς τι λοιπόν ο τσαμπουκάς για τον τσαμπουκά; 

Κατά τα άλλα, ο υπουργός πέρασε μία και πλέον ώρα μέσα στο στούντιο του ΣΚΑΙ (πού τον βρίσκουν το χρόνο οι υπουργοί για τόσο μακροσκελείς συνεντεύξεις;) αναλισκόμενος σε διαπιστώσεις και με ελάχιστες αναφορές σε λύσεις.

Ναι, τα δρομολόγια του Μετρό καθυστερούν, ναι πολλοί συρμοί είναι ακινητοποιημένοι, ναι τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων δεν επαρκούν. Αυτά τα γνωρίζει και ο τελευταίος επιβάτης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας. Ο υπουργός που δηλώνει περήφανα πως χρησιμοποιεί το Μετρό γιατί εξεπλάγη λες και τα ανακάλυψε μόλις; 

Ακόμα και όταν είπε το λογικό, πως δηλαδή θα γίνει μια καμπάνια ευαισθητοποίησης του επιβατικού κοινού για την πληρωμή εισιτηρίου έχασε το δίκιο του αφού είπε πως το αποτέλεσμα της καμπάνιας θα πρέπει να είναι να κάνει τους παραβάτες να αισθάνονται ως «αποβράσματα της κοινωνίας». Απέκτησε ενδιαφέρον η δουλειά του διαφημιστή. 

Ο υπουργός τέλος απέφυγε να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα σχετικά με τον Προαστιακό της Αθήνας αφού πρώτα έδωσε λίγες αόριστες απαντήσεις που δείχνουν πως δεν είναι ακόμα σίγουρος ποιο κομμάτι του Προαστιακού ανήκει στο δημόσιο ΟΣΕ και ποιο στην ιδιωτική ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αυτό βέβαια είναι θέμα για καλά διαβασμένους. 

Παρά τα όσα ατυχή συνέβησαν στον αέρα του ΣΚΑΙ, εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως ο Κώστας Καραμανλής θα έχει πολλές ευκαιρίες να συμβάλει στην βελτίωση της λειτουργίας των συγκοινωνιών της Αθήνας. Αρκεί να επικεντρωθεί στα έργα και να αφήσει τα πολλά λόγια. «Σεμνά και ταπεινά» που έλεγε κάποιος συνονόματός του. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*