Με τι θα μπορούσε να ασχοληθεί η νέα διοίκηση της Αττικό Μετρό αντί για μετονομασίες σταθμών

Η πρώτη απόφαση της νέας διοίκησης της Αττικό Μετρό για μετονομασία των σταθμών Ευαγγελισμός και Άγιος Δημήτριος έγινε δεκτή από την πλειοψηφία του κόσμου με απορία. Ήταν πράγματι μία από τις ειδήσεις που πρέπει να διπλοτσεκάρεις την πηγή για να επιβεβαιώσεις πως δεν πρόκειται για φάρσα.

Είναι να απορεί κανείς πως οι υπεύθυνοι της Αττικό Μετρό το θεώρησαν καλή ιδέα, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη πως η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει την ευθύνη για την ονομασία σταθμών που βρίσκονται σε λειτουργία (αλλά η ΣΤΑΣΥ, η εταιρεία που λειτουργεί το Μετρό). 

Προσπαθώντας να βοηθήσουμε από την πλευρά μας τη νέα διοίκηση της Αττικό Μετρό, προτείνουμε 5 πράγματα που θα μπορούσε να κάνει αντί να προσπαθεί να αποκαθηλώσει τις πινακίδες σταθμών που λειτουργούν εδώ και μια εικοσαετία:

 

 1.  Να βρει μια βιώσιμη λύση για το Μετρό Θεσσαλονίκης

Η Αττικό Μετρό θα μπορούσε να κάτσει σε ένα τραπέζι με όλους τους φορείς και να δώσει μία καλύτερη λύση για την ολοκλήρωση του πολύπαθου έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του έργου για επιπλέον 3 χρόνια λόγω της διαφωνίας για τα αρχαία ενός μόνο σταθμού είναι προσβλητική για τους Θεσσαλονικείς. 

 

2. Να ολοκληρώσει τα έργα του Τραμ στον Πειραιά

Όταν τον Ιανουάριο του 2013 υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά, το χρονοδιάγραμμα έκανε λόγο για ολοκλήρωση του έργου σε 25 μήνες, δηλαδή στις αρχές του 2015. Τελικά έχουν περάσει 69 μήνες από τότε και κανείς δεν ξέρει πότε θα παραδοθεί το έργο.  

 

3.  Να ξεμπλοκάρει το διαγωνισμό για τη γραμμή 4

Ο διαγωνισμός για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα την επόμενη δεκαετία, τη γραμμή 4 του Μετρό (τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή) βρίσκεται σε τέλμα με το μέλλον του να είναι αβέβαιο, αν και η κυβέρνηση υποστηρίζει πως θα συνεχιστεί χωρίς πρόβλημα. Η Αττικό Μετρό ίσως θα έπρεπε να έχει το διαγωνισμό στις προτεραιότητές της.

 

4.  Να υπογράψει τη σύμβαση για τις πρόδρομες εργασίες της γραμμής 4

Πριν ξεκινήσουν οι κύριες εργασίες για τη γραμμή 4 υποτίθεται πως θα ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες (μετατόπιση δικτύων κοινής ωφέλειας, αρχαιολογικά κλπ) οι οποίες είναι μέρος άλλης εργολαβίας. Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης όμως εκκρεμεί εδώ και 8 μήνες χωρίς να υπάρχει ενημέρωση για την τύχη της. 

 

5. Να συνδράμει στα έργα ανακατασκευής συρμών του ΗΣΑΠ

Τέλος, αν η Αττικό Μετρό θέλει υποχρεωτικά να εμπλακεί στις υποθέσεις της ΣΤΑΣΥ, αντί για τη μετονομασία σταθμών θα μπορούσε να συμβάλει στα έργα ανακατασκευής συρμών του ΗΣΑΠ. Η ΣΤΑΣΥ εξετάζει το ενδεχόμενο ανακατασκευής των παλιών συρμών της γραμμής 1 προκειμένου να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής τους που πλησιάζει στο τέλος κατά 15-20 χρόνια, αφού το κόστος θα περιοριστεί στο 10-15% της αγοράς νέων. Η Αττικό Μετρό θα μπορούσε να αναλάβει τις σχετικές μελέτες και να πραγματοποιήσει το διαγωνισμό. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*