Διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα Ειρήνη – Κηφισιά του ΗΣΑΠ λόγω πτώσης δέντρου

C messier/wikipedia.org

Ενημέρωση: Αποκαταστάθηκαν μετά τις 16:00 τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ στο τμήμα Ειρήνη – Κηφισιά


Διακόπηκαν τα δρομολόγια της γραμμής 1 του Μετρό (ΗΣΑΠ) στο τμήμα Ειρήνη – Κηφισιά από το πρωί της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου λόγω πτώσης δέντρου πάνω σε συρμό αργά χτες το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δέντρο έπεσε πάνω στο συρμό που εκτελούσε το τελευταίο δρομολόγιο ενώ είχε ως αποτέλεσμα τον μερικό εκτροχιασμό ενός βαγονιού χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, η μετακίνηση στο τμήμα αυτό πραγματοποιείται με λεωφορεία που εκτελούν το δρομολόγιο Ειρήνη – Κηφισιά – Ειρήνη με ενδιάμεση στάση στη Νερατζιώτισσα. (Οι επιβάτες από Μαρούσι και ΚΑΤ μπορούν να χρησιμοποιούν τις λεωφορειακές γραμμές που διέρχονται από τη λεωφόρο Κηφισίας).

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται αργά το απόγευμα.

Η ΣΤΑΣΥ δεν έχει κάποια υπηρεσία που να ασχολείται με το κλάδεμα ή το κόψιμο δέντρων κατά μήκος των γραμμών του ΗΣΑΠ και του Τραμ και έτσι όσον αφορά τα δέντρα έξω από τις γραμμές η ευθύνη ανήκει στους δήμους ενώ για αυτά που έχουν φυτευτεί σε χώρους της ΣΤΑΣΥ η εταιρεία πρέπει να απευθύνεται σε ιδιώτες όταν η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την ανάληψη πολυετούς υποχρέωσης της εταιρείας ΣΤΑΣΥ που αφορά στην πραγματοποίηση διαγωνισμού με αντικείμενο «Εργασίες κλαδέματος πενήντα δύο πολύ υψηλών δέντρων στο δίκτυο της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.». Για το σκοπό αυτό, η ΣΤΑΣΥ θα λάβει ποσό 4.466 ευρώ χωρίς ΦΠΑ για το έτος 2019 και 8.934 ευρώ το 2020.

Η κατάσταση όμως φαίνεται πως είναι αρκετά πιο επείγουσα απ’ ό,τι πίστευαν οι υπεύθυνοι της ΣΤΑΣΥ.

Σχετικά με το περιστατικό, η Ένωση Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ έκανε την εξής ανακοίνωση:

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των εργαζόμενων όλων των ειδικοτήτων (εργάτες γραμμής, τεχνίτες τροχαίου υλικού, εργαζόμενοι στη σηματοδότηση, σταθμάρχες και ηλεκτροδηγοί) για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και την αποκατάσταση της κίνησης στη Γραμμή 1 (πρώην ΗΣΑΠ) μετά την πτώση δένδρου.

Το δένδρο επέπεσε στην γραμμή, περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής 29/9 προς Δευτέρα 30/9/2019, λίγα μέτρα μπροστά από το πρώτο βαγόνι του τελευταίου συρμού, που είχε αναχωρήσει από τον σταθμό της Κηφισιάς και κινείτο προς τον σταθμό ΚΑΤ.

Από την αναγκαστική και ξαφνική ακινητοποίηση του συρμού ευτυχώς δεν προκλήθηκε κανένας τραυματισμός.

Ακολούθησε άμεση κινητοποίηση των εργαζόμενων και έγινε, σε σύντομο χρόνο, ο απεγκλωβισμός των επιβατών, που οδηγήθηκαν με ασφάλεια στον πλησιέστερο σταθμό.

Στη συνέχεια άρχισαν οι προσπάθειες για απομάκρυνση του συρμού και
αποκατάσταση των ζημιών, ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η ομαλή εκτέλεση των δρομολογίων.

Μέλη του προεδρείου του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στη ΣΤΑ.ΣΥ βρέθηκαν από πολύ νωρίς στο σημείο του ατυχήματος, ενημερώθηκαν από τους συναδέλφους και παρακολούθησαν τις προσπάθειές τους.

Με αυτή την ευκαιρία θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας προς τους συναδέλφους μας που πήραν μέρος σε αυτή την επίπονη επιχείρηση και να επαναλάβουμε ότι η άρτια κατάρτιση, η ετοιμότητα και η επαγγελματική ευσυνειδησία όλου του προσωπικού της ΣΤΑ.ΣΥ, που αναδείχθηκαν, για μια ακόμα φορά, κατά τη διαχείριση αυτού του συμβάντος αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια των επιβατών και την ομαλή λειτουργία των Μέσων Σταθερής Τροχιάς.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*