Νέες εργασίες σε σταθμούς του Προαστιακού

ΕΡΓΟΣΕ

Εργασίες για την αποκατάσταση βλαβών σε αποβάθρες αλλά και τη θωράκισή τους έναντι των στοιχείων της φύσης θα ξεκινήσουν προσεχώς σε σταθμούς του Προαστιακού της Αθήνας μεταξύ ΣΚΑ και Αεροδρομίου. Πριν λίγες μέρες ο ΟΣΕ προκήρυξε συνοπτικό διαγωνισμό με αντικείμενο «Εργασίες Στεγανοποίησης και Συντήρησης στους Σιδηροδρομικούς Σταθμούς ΣΚΑ – Αεροδρόμιο».

Συγκεκριμένα, έργα θα γίνουν σε 6 σταθμούς του Προαστιακού (Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου, Νερατζιώτισσας, Πεντέλης, Παλλήνης και Κορωπίου). Οι εργασίες θα αφορούν:

  • Στην αποκατάσταση των φθορών των αρμών των πλακιδίων και των φθορών στις μετώπες στις αποβάθρες των σταθμών Νερατζιώτισσας, Πεντέλης και Κορωπίου.
  • Στη στεγανοποίηση της οροφής της απόληξης του κλιμακοστασίου των υπογείων τεχνικών δωματίων σε Νερατζιώτισσα και Παλλήνη και στην αντιμετώπιση της ενανθράκωσης του σκυροδέματος και της οξείδωσης του οπλισμού στην οροφή του υπογείου μηχανοστασίου στο σταθμό Παλλήνης.
  • Στην εκτέλεση εργασιών στεγανοποίησης μικρής κλίμακας στους σταθμούς Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου και Παλλήνης.

Σύμφωνα με τον ΟΣΕ, στόχος των εργασιών είναι να αντιμετωπιστεί η εισροή υδάτων στα υπόγεια τεχνικά δωμάτια που βρίσκονται κάτω από τις αποβάθρες των σταθμών και που οφείλεται σε εκτεταμένες φθορές στους αρμούς των πλακιδίων και στα κούτελα των αποβαθρών ή σε φθορά της στεγανοποίησης. Προβλέπεται επίσης να γίνουν εργασίες επανατοποθέτησης πλακιδίων που έχουν αποκολληθεί ή αντικατάσταση πλακιδίων που έχουν καταστραφεί.

Τον περασμένο χειμώνα, ο ΟΣΕ είχε επίσης αναθέσει σε εταιρεία την πραγματοποίηση κατεπείγουσων επισκευών σε σταθμούς του Προαστιακού με τα έργα να αφορούν, μεταξύ άλλων, αποκατάσταση φθορών σε κιγκλιδώματα, σφραγίσεις και στεγανοποιήσεις αρμών, αποκολλήσεις επιχρισμάτων και εμφανών σκυροδεμάτων και προβλήματα σε υδρορροές στεγάστρων.

Τα έργα που θα πραγματοποιηθούν πάντως δεν θα προκαλέσουν κάποια εμφανή στους επιβάτες βελτίωση των σταθμών. Εδώ και χρόνια ο κρατικός ΟΣΕ, που διαχειρίζεται όλους τους σταθμούς πλην του Αεροδρομίου, δεν έχει καταφέρει να τους συντηρήσει επαρκώς με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται σημαντικά προβλήματα τόσο ασφαλείας (στατικά, έλλειψη πυρασφάλειας και επαρκούς φωτισμού) όσο και άνεσης των επιβατών (χαλασμένοι ανελκυστήρες και κυλιόμενες σκάλες, σπασμένα καθίσματα, βρωμιά κ.λπ.)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*