Πανηγυρίζει ο υπουργός για το τέλος των θερινών δρομολογίων

Τα εύσημα για την ολοκλήρωση των θερινών δρομολογίων και την έναρξη των χειμερινών διεκδικεί τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Αρχικά, μιλώντας στην επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής κατά τη διάρκεια της ακρόασης της νέας διοίκησης της Αττικό Μετρό, ο υπουργός επισήμανε πως έχει μειωθεί η συχνότητα διέλευσης των συρμών του Μετρό από τα 10 λεπτά στα 4. Όπως ανέφερε, «μέσα σε λιγότερο από δυο μήνες, όπως είχαμε υποσχεθεί στο επιβατικό κοινό, ρίξαμε τις χρονοαποστάσεις κάτω από τα 5 λεπτά στους συρμούς του μετρό. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτό».

Ακριβώς το ίδιο υποστήριξε ο υπουργός μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM την περασμένη Παρασκευή. Ερωτηθείς για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στο Μετρό της Αθήνας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι αυτό οφείλεται σε μία προβληματική κατάσταση που παρέλαβαν το καλοκαίρι. «Τότε, είχαμε χρονοαπόσταση μεταξύ των συρμών περίπου 8-10 λεπτά». Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτή την στιγμή στη γραμμή 2 ο χρόνος έχει μειωθεί στα 3 λεπτά, ενώ, όπως ανέφερε, ο μέσος όρος έχει πέσει κάτω από τα 5’ λεπτά, μεταξύ 4:15’’ με 4:30’’.

Στην πραγματικότητα βέβαια αυτό που ο υπουργός αναφέρει ως προβληματική κατάσταση είναι τα θερινά δρομολόγια τα οποία μπαίνουν σε εφαρμογή μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, ενώ οι χρονοαποστάσεις στις οποίες αναφέρεται δεν είναι τίποτα άλλο από τα επίσημα χειμερινά δρομολόγια τα οποία ελάχιστα διαφέρουν σε σχέση με τα περυσινά.

Αυτό για το οποίο δεν έχουμε στοιχεία είναι το κατά πόσο τα επίσημα δρομολόγια τηρούνται ή στην πράξη υπάρχουν καθυστερήσεις οι οποίες ταλαιπωρούν το επιβατικό κοινό. Όπως μας έγραψαν αναγνώστες, τις πρώτες μέρες εφαρμογής των χειμερινών δρομολογίων δεν υπάρχει κάποια μεγάλη διαφορά σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα δρομολόγια είναι σε πολλές περιπτώσεις ακανόνιστα με τους συρμούς να διέρχονται σε τυχαία χρονοδιαστήματα.

Σύμφωνα με το υπουργείο πάντως υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω αύξηση των (επίσημων) δρομολογίων αφού αυτή τη στιγμή το 30% των συρμών του Μετρό βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Την ίδια στιγμή, άλλα δημοσιεύματα που επικαλούνται πηγές του ΟΑΣΑ, αναφέρουν πως από την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης του χειμερινού προγράμματος δρομολογίων για τα λεωφορεία και τρόλεϊ, ο ενεργός στόλος λεωφορείων και τρόλεϊ ενισχύθηκε με 160 οχήματα. Σύμφωνα πάντως με τους εργαζόμενους, ο αριθμός είναι εφάμιλλος όσων κυκλοφόρησαν πέρυσι κατά την έναρξη της χειμερινής περιόδου.

Επομένως, φαίνεται πως υπάρχει μία συντονισμένη προσπάθεια υπουργείου και ΟΑΣΑ να παρουσιαστεί η έναρξη των χειμερινών δρομολογίων ως επιστροφή στην κανονικότητα τη στιγμή που ελάχιστα έχουν αλλάξει σε σχέση με την περυσινή χειμερινή περίοδο.

Τα χειμερινά δρομολόγια της ΣΤΑΣΥ

Συγκρίνοντας τους πίνακες με τις συχνότητες δρομολογίων των μέσων της ΣΤΑΣΥ παρατηρούμε πως στα χαρτιά υφίστανται μικρές αυξομειώσεις σε σχέση με πέρυσι.

Στη γραμμή του ΗΣΑΠ, οι συρμοί φέτος (υποτίθεται ότι) διέρχονται ανά 5,5′ μεταξύ 7:30 – 17:30 όταν πέρυσι η συχνότητα ήταν ανά 6′.

Στη γραμμή 2 του Μετρό, μεταξύ 7:00 – 11:00 οι συρμοί φέτος πρέπει να διέρχονται ανά 4’45” όταν πέρυσι η συχνότητα ήταν ανά 4′. Μεταξύ 11:00 – 13:30 ανά 5′ όταν πέρυσι η συχνότητα ήταν επίσης ανά 4′, μεταξύ 13:30 – 17:30 ανά 4’15” έναντι 4′ πέρυσι και μεταξύ 17:30 – 20:30 ανά 5’10” έναντι 5′ πέρυσι.

Στη γραμμή 3 του Μετρό δεν παρατηρούνται αυξομοιώσεις σε σχέση με πέρυσι.

Χειμερινά δρομολόγια 2019-2020

Χειμερινά δρομολόγια 2018-2019

Αραιότερα είναι φέτος τα δρομολόγια του Τραμ. Στις γραμμές Βούλα – Κασομούλη και ΣΕΦ – Κασομούλη, οι συρμοί διέρχονται ανά 17′ μεταξύ 6:30-19:00 (από 15′ πέρυσι). Αυτό πάντως μπορεί να οφείλεται στο κλείσιμο εδώ και ένα χρόνο του τμήματος Σύνταγμα – Κασομούλη το οποίο άλλαξε τις συνθήκες λειτουργίας των γραμμών.

Και φέτος, ιδιαίτερα ανεπαρκή παραμένουν τα δρομολόγια όλων των μέσων τα Σαββατοκύριακα. Στη γραμμή του ΗΣΑΠ οι συρμοί διέρχονται ανά 10’30” μεταξύ 5:30 – 23:30 ενώ στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό ανά 7′ μεταξύ 9:00 – 17:00 και ανά 10′ τις άλλες ώρες με αποτέλεσμα να παρατηρείται συνωστισμός αργά τα απογεύματα και τα βράδια.

Μικρή βελτίωση πάντως υπάρχει στα δρομολόγια του Τραμ. Ενώ μεταξύ 21:30 – 00:30 οι συρμοί πέρυσι διέρχονταν ανά 25′ κάθε Σαββατοκύριακο, φέτος διέρχονται ανά 20′.

Το παραπάνω άρθρο βασίζεται σε κείμενο που δημοσιεύτηκε στο newsletter ‘Athens Transport News #51’ την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019. Για να λαμβάνετε μελλοντικά newsletter στο email σας, εγγραφείτε εδώ

— — — —

Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*