Γερμανία: Σε λειτουργία γραμμή με λεωφορεία χωρίς οδηγούς

Ξεκίνησαν στην πόλη Bad Birnbach της Γερμανίας τα δρομολόγια μίας νέας λεωφορειακής γραμμής με τη χρήση αυτόνομων λεωφορείων. Μέσω της γραμμής, που δημιούργησαν η θυγατρική εταιρεία ανάπτυξης αυτόνομων οχημάτων Ioki των Γερμανικών Σιδηροδρόμων και η τοπική εταιρεία αστικών συγκοινωνιών, οι επιβάτες θα μεταφέρονται μεταξύ του σιδηροδρομικού σταθμού και του κέντρου της πόλης.

Τα δρομολόγια της γραμμής μήκους 2.040 μέτρων θα πραγματοποιούνται καθημερινά μεταξύ 8:00 και 18:00. Τα δύο ηλεκτρικά οχήματα EasyMile EZ10 Gen2 μπορούν να μεταφέρουν μέχρι 6 επιβάτες και διαθέτουν ράμπα για είσοδο αμαξιδίων, wifi και θύρες φόρτισης ηλεκτρικών συσκευών. Η μετακίνηση θα είναι δωρεάν. 

Τα λεωφορεία θα κινούνται με ανώτατη ταχύτητα τα 15 χλμ/ώρα σε δημόσιους δρόμους ενώ θα χρησιμοποιούνται αισθητήρες και πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων ώστε η κίνηση των υπόλοιπων οχημάτων να περιορίζεται στα 30 χλμ/ώρα για λόγους ασφαλείας όταν τα αυτόνομα λεωφορεία βρίσκονται εν κινήσει.  

Ένας συνοδός σε κάθε όχημα θα παρεμβαίνει στη λειτουργία του όταν κρίνεται απαραίτητο ενώ σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών (ομίχλη, χιονοπτώσεις κλπ) τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται από συμβατικά minibus. 

Το δρομολόγιο σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας ακολουθεί ένα άλλο μήκους 660 μέτρων το οποίο ξεκίνησε δοκιμαστικά το 2017. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 21.000 χιλιόμετρα και εξυπηρετήθηκαν περισσότεροι από 40.000 επιβάτες. 

Στο πρώτο επίσημο δρομολόγιο το παρόν έδωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Μεταφορών και Ψηφιακών Υποδομών ο οποίος ανέφερε πως η επανάσταση των φιλικών προς το περιβάλλον μεταφορών θα πρέπει να ωφελήσει και την περιφέρεια πέρα από τα αστικά κέντρα, ιδιαίτερα μέσω της διασύνδεσης των σιδηροδρομικών με τις οδικές μεταφορές ώστε να μειωθεί η εξάρτηση στο αυτοκίνητο.

Τα τελευταία χρόνια, συστήματα αυτόνομων λεωφορείων δοκιμάζονται σε πολλές πόλεις όπως τη Σιγκαπούρη αλλά και στα Τρίκαλα.

Πηγή: railwaygazette.com

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*