Στην προσωπική σχέση με τον οδηγό το κλειδί της ικανοποίησης των επιβατών λεωφορείων

Στη διαπροσωπική σχέση που χτίζουν οι οδηγοί των λεωφορείων με τους επιβάτες που μεταφέρουν κρύβεται σύμφωνα με έρευνα το μυστικό της ικανοποίησης των επιβατών από τις υπηρεσίες συγκοινωνιών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία από τον οργανισμό Urban Transport Group και έδειξε πως οι επιβάτες ανταποκρίνονται θετικά όταν βλέπουν καθημερινά τον ίδιο οδηγό στο ίδιο δρομολόγιο, όταν τους χαιρετά ο οδηγός και έχουν οπτική επαφή μαζί του αλλά και όταν έχουν τη δυνατότητα να του υποβάλλουν ερωτήματα και να λαμβάνουν πληροφορίες για τις μετακινήσεις τους. 

Η έρευνα έδειξε πως διαφορετικές ομάδες ατόμων έχουν διαφορετικά κριτήρια με τα οποία κρίνουν τις υπηρεσίες που λαμβάνουν. Οι συχνοί χρήστες είναι γενικότερα πιο θετικοί και εστιάζουν σε πρακτικά θέματα ενώ οι μη χρήστες είναι αρνητικοί και εστιάζουν σε αντιλήψεις που ήδη έχουν, 

Εξετάστηκε πως οι επιβάτες αντιλαμβάνονται μία ποικιλία συναισθημάτων που έχουν να κάνουν με τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Η έρευνα έδειξε πως οι γυναίκες είναι γενικότερα πιο δυσαρεστημένες από τους άνδρες από τις υπηρεσίες που λαμβάνουν. 

Κύριο εύρημα της έρευνας ήταν ο ρόλος κλειδί που έχει ο οδηγός του λεωφορείου στο να κατευνάσει τα αρνητικά συναισθήματα των επιβατών για τις αστικές συγκοινωνίες. Αυξημένη συναισθηματική ικανοποίηση από τις υπηρεσίες για παράδειγμα μπορεί να επιτευχθεί όταν οι οδηγοί εκτελούν συνεχώς τα ίδια δρομολόγια και τις ίδιες ώρες, χαιρετούν τους επιβάτες και έχουν οπτική επαφή μαζί τους κατά την επιβίβαση, απαντούν σε ερωτήματα επιβατών και τους κρατούν ενήμερους και τους διευκολύνουν κατά την επιβίβαση. 

Σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Mick Noone, διευθυντής Μεταφορών της πόλης του Λίβερπουλ δήλωσε «Συχνά οι έρευνες για τους λόγους τους οποίους οι επιβάτες επιλέγουν τα λεωφορεία εστιάζουν σε λογικές αποφάσεις σχετικά με το κόστος, τη διάρκεια του ταξιδιού και την αξιοπιστία. Τα ενστικτώδη όμως συναισθήματα των επιβατών σχετικά με την μετακίνηση με λεωφορεία είναι εξίσου σημαντικά για το αν θα επιλέξουν το μέσο. Αν μέσω του σχεδιασμού των οχημάτων ή την υποστήριξη των οδηγών καταφέρουμε να δώσουμε έμφαση στα στοιχεία του λεωφορείου ως κοινωνικού χώρου τα οποία προτιμούν οι επιβάτες ενώ παράλληλα καταπολεμήσουμε κάποια από τα αρνητικά τότε ίσως καταφέρουμε να κερδίσουμε την προτίμηση περισσότερων επιβατών».

Πηγή: inteligenttransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*